Mp3

Ziua internaţională Yoga

yoga

Yoga este o străveche mişcare fizică, mentală şi spirituală avându-şi originile în India. Cuvântul ”yoga” derivă din sanscrită şi înseamnă uniune, simbolizând uniunea dintre corp, minte şi spirit sau conştiinţă, potrivit www.un.org.

Astăzi, yoga este practicată în forme variate în întreaga lume şi devine din ce în ce mai populară.

În acest context, recunoscându-i mesajul universal pe care yoga îl transmite, la 11 decembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 69/131, prin care ziua de 21 iunie este declarată Ziua internaţională Yoga, potrivit www.idayofyoga.org. Scopul acestei zile este de creştere a interesului la nivel internaţional faţă de această practică străveche cu numeroase beneficii.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite Ban Ki-moon a invitat, cu acest prilej, toate statele membre să încurajeze celebrarea Zilei internaţionale Yoga, pentru a sensibiliza oamenii să facă alegeri corecte şi să adopte stiluri de viaţă pentru a-şi menţine şi îmbunătăţi sănătatea, potrivit www.un.org.

Premierul indian Narendra Modi a propus la 27 septembrie 2014, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, stabilirea unei zile pentru a celebra la nivel internaţional această veche tradiţie spirituală. Cei 193 de membri din Adunarea Generală a ONU au aprobat în mod unanim această cerere.

Premierul indian a subliniat, cu acest prilej, că ”yoga este un dar nepreţuit al străvechilor tradiţii ale Indiei. Reprezintă unitatea dintre minte şi trup, gândire şi acţiune, cumpătare şi abundenţă, armonia dintre om şi natură, o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării. Nu este vorba despre exerciţiu ci despre descoperirea sentimentului de unitate cu sinele, lumea şi natura”, se precizează pe www.idayofyoga.org.

În ceea ce priveşte data propusă de oficialul indian, respectiv 21 iunie, data solstiţiului de vară, acesta a explicat că ‘‘această zi este cea mai lungă zi a anului în Emisfera Nordică şi are o semnificaţie deosebită în multe culturi din întreaga lume”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon afirma: ”Yoga poate îmbunătăţi rezistenţa organismului împotriva bolilor. Yoga poate aduce comunităţile împreună, generând respectul reciproc. Yoga poate contribui la dezvoltare şi pace” .

În 2015, pentru prima dată, toate şcolile de Yoga din întreaga lume au celebrat Ziua internaţională Yoga printr-o serie de programe speciale.

În 2016, este organizată pentru prima dată, în India, Olimpiada Naţională de Yoga, între 18 şi 20 iunie 2016. Echipe din 25 de state participă la acest eveniment. În Australia, Ziua internaţională Yoga este sărbătorită printr-un festival dedicat acestei mişcări.

Cu această ocazie, reprezentanţii diferitelor şcoli de yoga din România, sub auspiciile Ambasadei Indiei la Bucureşti, propun la 21 iunie o zi întreagă de cursuri cu acces gratuit.

Yoga este o practică veche de 5.000 de ani, care combină exerciţiile fizice cu meditaţia. Scopul diferitelor procese de yoga sau şcoli este de a ajuta în cele din urmă individul să atingă armonia deplină. Diferitele sisteme de yoga au tehnici şi practici care variază de la posturi fizice (asana), la cele mai profunde stadii ale meditaţiei, toate cu scopul de a ajuta o persoană să atingă o stare fizică şi mentală optimă şi bunăstarea spirituală. Specialiştii în yoga vorbesc despre o ”liniştire a minţii” prin intermediul căreia poate fi înţeleasă adevărata natură a existenţei. (Text: Agerpres, Foto: narendramodi.in)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *