Yaounde, un oraş unic printre capitalele Africii de Vest

Yaounde-01

Republica Camerun, cu o suprafaţă de 475.440 kmp şi o populaţie de 23.130.708 locuitori (estimare din iulie 2014), sărbătoreşte la 20 mai Ziua Naţională. În 1972, în urma unui plebiscit, este adoptată o nouă Constituţie, care proclamă Camerun ca stat unitar cu numele Republica Unită Camerun, iar din 1984, Republica Camerun.

Primele contacte cu europenii au avut loc în secolul al XVI-lea, când exploratorii portughezi au numit teritoriul pe care se stabiliseră „Camarao”. Mai târziu, prin anii 1880, coloniştii germani au înfiinţat primele aşezări, printre care şi viitoarea capitală a statului – Yaounde.

Yaounde este capitala Camerunului din 1960, odată cu proclamarea independenţei acesteia şi numără 2.930.000 de locuitori (estimare din 2014). Situat la 750 de metri deasupra nivelului mării, Yaounde este un oraş unic printre capitalele Africii de Vest, fiind construit pe dealuri împădurite. Este un loc destinat excursiilor şi explorărilor mediului înconjurător, practicării ecoturismului şi agroturismului.

Majoritatea clădirilor guvernamentale se află aici. Infrastructura sa a permis construirea celor mai bune hoteluri, Yaounde devenind, astfel, destinaţia preferată a turiştilor, a oamenilor de afaceri, dar şi a participanţilor la diverse conferinţe.

Cea mai apreciată instituţie de cultură din Yaounde este Muzeul de Artă cameruneză care dezvăluie turiştilor arta, istoria şi cultura acestei ţări. Aici sunt expuse numeroase obiecte vechi din bronz, dar şi din lemn şi ceramică. Muzeul deţine o multitudine de măşti folosite în diferite ritualuri.

Zoo Mvog-Betsi

Piesa reprezentativă a muzeului este sculptura în bronz „Figură maternă” descoperită în regiunea de nord-est a ţării. Ridicat pe rămăşiţele unei biserici benedictine, din care se mai păstrează o parte, muzeul foloseşte acest loc de expunere prezentând vizitatorilor meşteşuguri şi haine tradiţionale cameruneze.

Un alt loc interesant este Muzeul Naţional din Yaounde, deschis pentru public în 1973, unde sunt expuse mici colecţii reprezentative de sculpturi şi măşti provenind din întreaga ţară. Grădina Zoologică Mvog-Betsi este, la rândul ei, un punct de atracţie, unde turiştii pot vedea gorile şi cimpanzei, majoritatea salvate din mâinile traficanţilor de animale, dar şi păsări exotice, reptile, şerpi, hiene şi lei.

Printre punctele turistice ale capitalei se mai află Basilica Marie Reine des Apotres ridicată pe locul primei biserici misionare din ţară, şi Catedrala Notre Dame des Victoires, care amintesc de trecutul colonial al Camerunului, templul Djoungolo, Palatul şi monumentul Charles Atangana (1880-1943), un important lider local. (Text: Agerpres, Foto: flickr.com, twycrosszoo.org)