Mp3

Ucarina: turism, cultură şi gastronomie

Ucraina-08

Ucraina sărbătoreşte la 24 august Ziua naţională, care marchează momentul adoptării, în 1991, a Declaraţiei de Independenţă faţă de URSS.

Relief şi turism

Situată în Estul Europei, Ucraina se învecinează cu Belarus la nord, cu Rusia la nord-est, cu Polonia, Slovacia şi Ungaria la vest, şi cu România, la sud-est, pe Tisa în Maramureş, în Bucovina, şi mai la sud pe Dunăre şi în Delta Dunării, pe Braţul Chilia; între aceste două porţiuni, vecina Ucrainei este Republica Moldova.

Ucraina-06

Relieful este format din câmpii înalte şi podişuri, traversate de fluvii cum ar fi Niprul, Doneţul, Nistrul şi Bugul de Sud, care curg spre sud, vărsându-se în Marea Neagră şi în Marea Azov, şi Munţii Carpaţi, care se întind de-a lungul părţii de vest a ţării, pe o lungime de peste 240 km. Cel mai înalt punct al Carpaţilor este vârful Hovârla de 2.061 m.

Ucraina-15

Ucraina are o climă temperat-continentală, cu influenţe mediteraneene. Precipitaţiile sunt distribuite disproporţionat, fiind mai abundente în vest şi nord şi mai sărace în est şi sud-est. Vestul Ucrainei primeşte aproximativ 1.200 mm de precipitaţii anual. Iernile sunt mai blânde la ţărmul Mării Negre, dar mai reci în interiorul continentului. Temperaturile medii anuale sunt în intervalul 5,5-7 grade C în nord şi 11-13 grade C în sud.

Ucraina este pe locul 14 în topul destinaţiilor turistice din lume, oferind vizitatorilor multe atracţii turistice şi activităţi.

Ucraina-10

Pe teritoriul Ucrainei se afla 300 de muzee, şapte rezervaţii naţionale istorice şi culturale şi peste 150 de exemple diferite de cultură, istorie, arheologie, oraşe, palate, parcuri şi arhitectură. Aici se află 80% din artefactele şi monumentele lăsate în urmă de epoca Rusia Kieveană, printre care se numără Mănăstirea Peşterilor şi Catedrala Sf. Sofia.

Ucraina-02

Oraşul Vechi din Kiev, capitala Ucrainei, este plin de clădiri istorice, cea mai apreciată fiind Catedrala Sf. Sofia, cu mozaicurile şi frescele sale superbe. Catedrala are 13 domuri aurite şi a fost construită în secolul al XI-lea. Alte atracţii turistice în Kiev, potrivit infotour.ro, sunt: catedrala Sf. Vladimir; Casa cu Himere, a cărei faţadă este decorată cu cele mai surprinzătoare simboluri animaliere, de la sirene până la antilope sau trompe de elefanţi; Opera din Kiev; Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Miniaturilor, Muzeul Arhitecturii Populare şi a Vieţii Rurale din Kiev, Muzeul Aviaţiei, Muzeul Naţional al Istoriei Marelui Război Patriotic, Muzeul Cernobâl, Muzeul ”Mikhail Bulgakov” consacrat celebrului scriitor, găzduit de casa în care acesta s-a născut.

Ucraina-09

Pecherska Lavra sau Mănăstirea Peşterilor este un complex de biserici construit acum aproape nouă secole, având catacombe unde sunt adăpostite relicve ale unor sfinţi. Poarta aurită face parte din fortificaţia ce înconjura oraşul, aceasta fiind construită în 1037 de către prinţul Iaroslav I cel Înţelept. În prezent, aici se află Muzeul Porţii de Aur.

Ucraina-07

Liov este un alt oraş important din Ucraina înfiinţat în 1256. Oraşul a fost un centru comercial şi cultural important — primul liceu fiind înfiinţat în 1661. Centrul istoric al oraşului este declarat obiectiv UNESCO, fiind caracterizat de o arhitectură barocă şi renascentistă. Cele mai interesante obiective turistice de aici sunt Piaţa Ploscha Rynok cu Casa Neagră, Catedrala Armeană şi Catedrala Greacă, precum şi Catedrala Latină. Alte atracţii din acest oraş sunt Muzeul Naţional, Muzeul Istoriei, precum şi diverse galerii de artă.

Ucraina-05

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă este recomandată staţiunea Bukovel, aceasta fiind situată în vestul ţării, în Munţii Carpaţi.

Cultură şi gastronomie

Istoria literaturii ucrainene datează din secolul al XI-lea. Scrierile vremii erau mai ales bisericeşti şi erau scrise în slavonă. Relatările istorice ale vremii sunt denumite cronici, iar cea mai semnificativă cronică a perioadei este cronica lui Nistor. Literatura ucraineană a început să se dezvolte în secolul al XIV-lea şi a înregistrat progrese deosebite în secolul al XVI-lea, odată cu introducerea tiparului.

Ucraina-03

Secolul al XIX-lea a debutat în Ucraina cu o perioadă de promovare a limbii locale, iniţiată de Ivan Kotliarevski cu lucrarea sa ”Eneida”, prima lucrare publicată scrisă în ucraineană modernă. Până în anii 1830, a început dezvoltarea romantismului ucrainean, fiind perioada de glorie a celei mai importante figuri a culturii naţionale ucrainene, pictorul şi poetul romantic Taras Șevcenko. Ivan Kotliarevski este considerat părintele literaturii în limba ucraineană, iar Șevcenko este simbolul renaşterii naţionale. Apoi, în 1863, utilizarea limbii ucrainene în tipărituri a fost interzisă de Imperiul Rus. Aceasta a afectat grav activitatea literară din regiune, iar scriitorii ucraineni au fost obligaţi să publice în limba rusă.

Ucraina-04

Literatura ucraineană a continuat sa înflorească în primii ani ai perioadei sovietice, când erau acceptate aproape toate curentele literare. Lucrurile s-au schimbat drastic în anii 1930, când s-a impus ca autorii să folosească un anumit stil în lucrările lor. Activităţile literare au continuat să fie limitate în perioada comunistă şi doar după obţinerea independenţei Ucrainei, în 1991, scriitorii au putut să se exprime aşa cum doreau.

Ucraina a debutat în Concursul muzical Eurovision în anul 2003. A avut loc o preselecţie internă şi s-a decis ca Olexandr Ponomariov, unul dintre cei mai populari cântăreţi, este cel mai potrivit să reprezinte ţara. Anul următor, în 2004, Ucraina a fost reprezentată de Ruslana, ea fiind aleasă pentru succesul său în Ucraina, Belarus şi Rusia, albumul său ”Dîchi Tanţi” devenind primul album din Ucraina care a primit disc de platină, fiind vândute peste 170.000 de exemplare. Ruslana a cântat, a dansat şi a câştigat, fiind singura câştigătoare a Eurovisionului care a primit puncte de la toate ţările participante — 280 în finală şi 256 în semifinală.

Ucraina-01

Datorită Ruslanei Concursul muzical Eurovision 2005 a avut loc la Kiev. De această dată, Ucraina a fost reprezentată de Greenjolly, o formaţie rap care a cântat imnul Revoluţiei Portocalii, ”Razom Nas Bahato”. În 2006, Ucraina a fost reprezentată de Tina Karol, iar în 2007, de cântăreţul travestit Verka Serdiucika cu piesa ”Dancing Laşa Tumbai”. În 2011, Ucraina a reuşit o performanţă bună, clasându-se pe locul 4 cu piesa “Angel”, interpretată de Mika Newton. În 2013, Zlata Ognevici s-a clasat pe locul 3 cu piesa “Gravity”.

Ucraina-14

Bucătăria tradiţională ucraineană se bazează pe carne de pui, porc, vită, peşte şi ciuperci. De asemenea, ucrainenii mănâncă mulţi cartofi, cereale şi legume proaspete şi murate. Printre mâncărurile tradiţionale ucrainene se numără “salo” (slănină împănată cu usturoi), ”varenîki” (găluşte fierte cu ciuperci, cartofi, varză, brânză sau cireşe), borş şi ”holubţî” (un fel de sarmale umplute cu orez, morcovi şi carne). Printre specialităţile ucrainene se numără puiul Kiev şi prăjitura Kiev.

Ucraina-11

Băuturile preferate ale ucrainenilor sunt compotul, sucurile, laptele, iaurtul, apa minerală, ceaiul şi cafeaua, precum şi berea, vinul şi horilka. O băutură populară este “kvas-ul”, slab alcoolizată, obţinută prin fermentarea pâinii de secară. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Travel to Ukraine, Video: youtube.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *