Sri Lanka, vechiul Ceylon

 Sri-Lanka-01

Sri Lanka sărbătoreşte pe 4 februarie Ziua naţională – aniversarea proclamării independenţei (1948).

Renumită destinaţie exotică, Sri Lanka s-a numit, până în 1972, Insula Ceylon. Este cunoscută, între altele, îndeosebi pentru peisajul său verde, plajele cu nisip fin, culturile de ceai, vechile temple, terapiile alternative pentru relaxare (ayurveda) şi gastronomia bazată pe o multitudine de condimente.

Țară insulară, cu o suprafaţă de 65.610 kmp, Sri Lanka este situată în Oceanul Indian, fiind despărţită de India prin strâmtoarea Palk. Capitala ţării este Colombo, situat în sud-vest. În Sri Lanka convieţuiesc budişti, care reprezintă religia majoritară (70% din populaţie), hinduşi (12,6%), musulmani (9,7%) şi catolici (7%).

Vechiul Ceylon a fost ocupat în 1517 de portughezi, în 1658 – de olandezi, iar în 1796 – de englezi, fiind declarat colonie britanică în 1802. La 4 februarie 1948 şi-a proclamat independenţa. După 1970 s-au accentuat tensiunile între comunităţile etnice tamilă şi sinhaleză, iar în 1976 a luat fiinţă Frontul Tamil Unit de Eliberare, care cerea crearea unui stat separat în partea de nord-est a ţării.

Țara a fost profund afectată de conflictul civil care avea să se încheie, în 2009, cu victoria armatei guvernamentale asupra luptătorilor tamili. În luptele armate desfăşurate între 1972 şi 2009 şi-ar fi pierdut viaţa circa 100.000 de persoane, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite. Sri Lanka a fost, de asemenea, puternic afectată de tsunami-ul din 2004, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aici 40.000 de persoane.

Sri-Lanka-05

Cea mai mare parte a insulei este ocupată de un vast platou cu inselberguri, mărginit de câmpii înguste litorale cu plaje frumoase, lagune şi pâlcuri de palmieri. Relieful este mai înalt în partea central-sudică, cu înălţimi ce depăşesc 2.000 metri. Clima este tropicală, iar în regiunea de sud-vest şi în cea muntoasă, unde musonii aduc precipitaţii bogate, vegetaţia este luxuriantă. În junglă se găsesc sute de specii de păsări (între care papagali şi flamingo) şi mamifere (elefanţi, leoparzi, maimuţe ş.a.), precum şi lemn preţios (abanos şi mahon).

Principalele culturi sunt cele de orez şi ceai (în depresiuni), cărora li se adaugă culturile de batate, arahide, bumbac, nuci de cocos, legume, trestie de zahăr, lămâi, banane, mango, cafea, ananas, mirodenii (scorţişoară, cacao etc.), arbori de cauciuc etc. Dintre resursele minerale ale ţării amintim, conform sursei menţionate, grafitul, pietrele preţioase (rubine, safire, topaze), metalele rare (rutil, zirconiu, titan), ilmenitul, caolinul, sarea şi.a.

Nenumărate trasee turistice oferă peisaje mirifice, cu munţi frumoşi, păduri tropicale, râuri şi cascade, parcuri naţionale şi rezervaţii naturale.

Sri-Lanka-03

În capitala Colombo există mai multe obiective turistice: Turnul cu ceas, cel mai vechi far, templul budist Kotahena, catedrala Wolvendaal ş.a. Alte puncte de atracţie aici sunt bazarul Pettah, staţiunea Mount Lavinia, precum şi Galle Face Green, celebru loc de promenadă. În zona central-nordică a ţării se află vechile capitale Anuradhapura (cu vechile temple budiste Thuparamaya şi Ruwanweli), Polonnaruwa (cu ruinele templului Lankatilaka, secolul al XII-lea), fortăreaţa Sigiriya (secolul al V-lea d.Hr.), cu renumite fresce.

În zona central-sudică se află fosta capitală Kandy, iar în templul Dalada Maligawa de aici se păstrează, conform tradiţiei, un dinte al lui Budha. O serie de situri din Sri Lanka au fost declarate de UNESCO ca făcând parte din patrimoniul mondial.

În Sri Lanka există, de asemenea, numeroase parcuri naţionale şi rezervaţii naturale: Wilpattu (fondat în 1938), Gal Oya (1954), Ruhunu, Wasgomuwa, Yala, Ritigala, Hakgala,Uda Walawe. Sunt animale ocrotite elefantul, leopardul, antilopele etc., iar elefanţii sunt consideraţi animale sacre în Sri Lanka. În 1975 a fost înfiinţat orfelinatul de elefanţi din Pinnawala.

Parcul naţional Yala, unde se găseşte cea mai numeroasă populaţie de leoparzi din lume, precum şi mulţi elefanţi şi urşi, se întinde pe o suprafaţă de 985 kmp în sud-estul ţării şi atrage anual peste 100.000 de turişti străini.

Sri-Lanka-04

Gastronomia are la bază, de regulă, folosirea condimentelor. Palmierii şi cocotierii, prezenţi pretutindeni în Sri Lanka, sunt folosiţi şi în bucătăria tradiţională de aici (ulei, suc, lapte). Orezul este consumat, practic, la toate mesele. Acesta reprezintă şi cele mai întinse culturi din Sri Lanka, cu aproximativ 400 de tipuri de orez. În grădini sunt cultivate excelente soiuri de legume şi fructe, care stau, de asemenea, la baza preparării majorităţii felurilor de mâncare. Dintre fructe amintim bananele, nucile de cocos, pepenii, ananasul, papaya, mango, căpşunile etc.

Mâncarea tradiţională este orezul cu curry. În Sri Lanka denumirea curry acoperă o serie foarte diversă de preparate. Există mâncăruri pe bază de legume (de exemplu, curry cu leguminoase – mazăre, linte), bucăţi de carne (vită, oaie), peşte şi fructe de mare. Crabii şi creveţii, de asemenea, pot fi preparaţi simplu sau cu condimente. Alte ingrediente folosite la prepararea mâncărurilor tradiţionale sunt usturoiul, ceapa, chilli, scorţişoara, laptele de cocos, menta, coriandrul, busuiocul. Un preparat specific este ”kottu roti” – un amestec de pâine, legume, carne, brânză, ouă, condimente.

Ceaiul este băutura naţională în Sri Lanka. Acesta se prepară concentrat, cu zahăr, adăugându-se şi puţin lapte. Renumite sunt şi excelentele sucuri de fructe (ananas, mango, papaya, portocale).

Cel mai popular sport în Sri Lanka este cricket-ul. (Text: Agerpres, Foto: srilanka.travel, en.wikipedia.org, trip.me, Video: youtube.com)