Sprijin canadian pentru promovarea produselor de artizanat din Deltă

Mila-23-Delta-Dunarii-01

Asociaţia Româno-Canadiană pentru Protecţia Deltei Dunării îi încurajează pe localnicii din comunele izolate ale Rezervaţiei să promoveze valorile tradiţionale ale zonei şi să-şi dezvolte spiritul antreprenorial.

‘În Japonia, oamenii care păstrează tradiţia sunt consideraţi tezaure naţionale. Nimeni nu-i cunoaşte însă pe cei de aici. Se pierde atât de mult talent’, spune preşedinta asociaţiei, Lizabel Niţoi.

Ea a fost duminică, 10 iulie, la Căminul cultural din satul Mila 23, înconjurată de aproape 30 de persoane cărora le-a dăruit câţiva saci cu tot felul de lucruri, croşete, paiete, andrele, mohair, mătase şi alte pânzeturi, inaugurând astfel Atelierul de croitorie şi creaţie artistică de artizanat tradiţional.

Proiectul, susţinut financiar integral din fonduri private canadiene, creează premisele dezvoltării unor mini-afaceri care să se autofinanţeze pe baza unui patrimoniu cultural apărut din îmbinarea elementelor definitorii ale minorităţilor etnice din Deltă.

‘La fel ca asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, noi nu venim să-i învăţăm, ci să colaborăm cu oamenii de aici. Ei sunt cei care vor decide ce vor face mai departe. Dacă voi putea să-i ajut cu ceva, voi fi lângă ei. Cred că pot să-şi recâştige singuri demnitatea economică şi socială. Dându-le unele impulsuri şi reprezentându-le poziţiile, vor avea o altă viziune despre ei înşişi şi asta e esenţial’, a declarat Niţoi.

Mila-23-Delta-Dunarii-02

Darurile asociaţiei româno-canadiene sunt considerate bine-venite.

‘Eu mi-am ales o croşetă şi o bucată de material. Nu ştiu încă ce voi face. Sunt casnică, dar cos foarte mult. Ultima oară, de exemplu, am făcut o draperie’, a afirmat Agripina Butelchin, în vârstă de 49 de ani, membră a ansamblului ‘Sinicika’, Mila 23.

‘Anul trecut, am fost la Rowmania (festival iniţiat de Ivan Patzaichin care încurajează eco-turismul în Delta Dunării, n.red.), iar costumele tradiţionale pe care le-am prezentat au fost cerute. Deocamdată, le facem doar pentru noi. Încercăm să ne adaptăm modernului, iar tot ce am primit astăzi (duminică, n.red.) ne este de foarte mare folos. Primul lucru pe care o să-l fac din ele va fi o ie’, a spus Ecaterina Epifan (40 de ani), membră a Asociaţiei cultural tradiţionale a femeilor din Delta Dunării Rusalka şi a ansamblului artistic Rusalka.

La Căminul cultural din satul Mila 23, Lizabel Niţoi le-a oferit femeilor prezente idei de obiecte care pot fi vândute vizitatorilor şi le-a încurajat să le semneze, astfel încât orele petrecute croşetând de exemplu să le fie cu adevărat de folos.

Singura persoană care a părut să fie „discriminată”, conform acesteia, în timpul întâlnirii româno-canadiene a fost Pavel Buhaev. În vârstă de 53 de ani, Pavel cântă la armuşcă pentru ambele ansambluri artistice.

Mila-23-Delta-Dunarii-03

‘Cânt la armuşcă de la 12 ani. Am făcut o pauză lungă de vreo 30 de ani, iar acum cânt de plăcere. Din partea mamei, toţi din familie cântau, iar armuşca pe care o am am primit-o de la bunicul meu din Ismail (oraş aflat în regiunea Odessa, Ucraina, n.red.). Copiii mei nu au vrut să-nveţe să cânte la armuşcă, dar în sat sunt copii interesaţi. Aşa că pescuiesc şi cânt. Cântatul nu e profitabil, dar plăcerea contează’, afirmă Pavel Buhaev.

Cele mai mici membre ale ansamblurilor artistice din Mila 23 ies în faţa Căminului cultural şi se laudă unor fetiţe cu bomboanele din sevă de arţar pe care le-au primit din Canada.

‘Haideţi şi voi!’, se adresează copila prietenelor ei, pe care le ia de mână ca să intre împreună înapoi, în cămin.

‘Feedback-ul primit a fost pozitiv. Răsplata mea e că aceste lucruri nu vor dispărea şi cred că vom continua cu ceva mult mai frumos’, a afirmat preşedinta Lizabel Niţoi.

Mila-23-Delta-Dunarii-04

Născută în urmă cu 53 de ani, în Bucureşti, Lizabel Niţoi este profesoară de limba engleză în Canada, iar alături de soţul său a înfiinţat asociaţia neguvernamentală româno-canadiană în urmă cu doi ani. Anul trecut, a fost invitată de asociaţia ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’ la inaugurarea unuia dintre traseele ecoturistice din Deltă, rămânând impresionată de calitatea şi varietatea produselor artizanale din localitate.

‘Ce observ schimbat în Mila 23? Oamenii încep să se implice în propriul lor viitor. Pescaturismul este o ocazie unică pentru localnicii care cunosc fiecare bulb de stuf din Deltă să împartă cu vizitatorii frumuseţile locului şi sunt din ce în ce mai conştienţi de minunăţiile zonei’, a mai spus Niţoi.

Acţiunile iniţiate de asociaţia româno-canadiană în sprijinul locuitorilor din comunităţile izolate continuă luni cu Sărbătoarea Zmeielor din Deltă. Elevi din satele Mila 23 şi Crişan s-au pregătit pentru eveniment cu eseuri şi desene despre elementele esenţiale ale realităţilor cotidiene din Rezervaţie. Ele vor fi afişate pe faleză, iar copiii vor vizita Centrul muzeal eco-turistic Delta Dunării, după care vor înălţa zmeie pe faleză pentru a atrage atenţia asupra importanţei care trebuie acordată dinamicii culturale şi educaţionale pentru noua generaţie din Rezervaţie. La eveniment este aşteptat şi preşedintele asociaţiei ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, născut în Mila 23. (Text si foto: Agerpres)