Mp3

Sarmalele olteneşti din seminţe de dovleac, orez şi praz

sarmale-post

O reţetă străveche, datând de la sfârşitul secolului al XV-lea, referitoare la prepararea sarmalelor din orez şi seminţe de dovleac, este perpetuată de locuitorii din comuna Şişeşti, judeţul Mehedinţi.

Etnologul Titu Dinuţ, custodele muzeului din localitate, spune că reţeta de preparare a sarmalelor din frunze de viţă de vie cu seminţe de dovleac, orez şi praz a fost transmisă din generaţie în generaţie în toate gospodăriile din localităţile de munte situate în actualul Geoparc “Platoul Mehedinţi”.

Mâncarea respectivă se prepară pentru zilele de post.

Ingredientele utilizate pentru prepararea a 30 de sarmale olteneşti sunt următoarele: 200 grame seminţe de dovleac, 200 grame de orez, 200 grame de praz, 100 grame bulion, trei crenguţe de busuioc, două crenguţe de cimbru, şase foi de dafin, 20 bobiţe de piper, două grame de sare.

Sarmalele se prepară astfel: seminţele de dovleac se pisează în pivă fără să se decojească, se cerne făina rezultată, după care aceasta se amestecă cu orezul care a fost ţinut timp de cinci minute în apă clocotită. Se adaugă mirodeniile şi prazul tocat care, de asemenea, a fost opărit şi se frământă precum aluatul de pâine. Compoziţia rezultată se pune pe frunza de viţă de vie şi se împătureşte asemeni foii de varză murată şi se aşează la fiert.

Gospodinele din satele de munte din Mehedinţi cred că sarmalele lor sunt cele mai delicioase, o dovadă că au dreptate sunt diplomele obţinute la Festivalul “Oale şi sarmale”, care se organizează de primărie, în ultimii ani cu fonduri europene.

Sarmalele olteneşti din seminţe de dovleac, orez şi praz au răspuns şi gustului participanţilor la un târg de mâncăruri tradiţionale din Republica Serbia, unde nu numai că au făcut senzaţie, ci au trezit interesul membrilor unui juriu care a promis că vor ajunge în 2015 “în satul cu cele mai dulci sarmale din Europa“, potrivit primarului Marian Răducanu.  (Text: Agerpres, Foto: gustos.ro)

One thought on “Sarmalele olteneşti din seminţe de dovleac, orez şi praz

  1. Untaru Carmen (a lui Chisan)

    Buna ziua. Am copilarit in satul Sisesti si am mancat sarmale de seminte de dovleac, de Carstov, cand pica-n zi de post si niciodata bunica mea nu a pus praz in sarmale si niciodata nu le-anvelit in frunze de vita de vie, doar in frunze de varza acra, pe care o acrea la soare sa se faca mai repede, sa nu cumva sa nu aiba sarmale de praznic.
    Erau extraordinar de bune, pusen-n strachina cu lingura de lemn si-o bucata de turta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *