Mp3

Peştele Loricaria filamentosa

loricaria-filamentosa

Loricaria filamentosa este un peşte de apă dulce, se numără printre peştii care nu sunt pretenţioşi şi este foarte mult apreciat de “acvarişti”.

Acest peşte face parte din familia Loricariidae, ordinul Siluriformes şi din clasa peştilor ovipari. Este originar din vestul Columbiei (din Bazinul Fluviului Magdalena), Brazilia, Paraguay şi Argentina.

În mediul natural, preferă locurile nisipoase, cu aglomerări de frunze căzute (stejar sau fag, care nu sunt toxice), cu ape limpezi, bogate în sedimente. Trăind într-un climat tropical, preferă apa bogată în oxigen, curată şi îi place să stea ascuns pe timpul zilei, fiind activ în timpul nopţii, perioadă în care se şi hrăneşte.

Are corpul alungit care se îngustează treptat din zona capului până la pedunculul codal. Gura este în formă de cupă (de aspiraţie) şi este situată pe partea inferioară a capului. Coloritul corpului este galben-maroniu cu multe pete şi linii întunecate mai ales pe aripioarele înotătoare transparente. Lungimea unui exemplar adult în mediul său natural este de 26 cm, iar în acvariu creşte între 14-15 cm.

E foarte simplu de făcut diferenţa între sexe: masculul are capul vizibil mai scurt şi mai lat decât femela. Mascul are păr pe înotătoarele de pe burtă şi pe cap. În cazul femelelor urma galbenă a icrelor le face mai uşor de recunoscut, potrivit site-ului animalutul.ro.

Poate convieţui foarte bine în acvariu, cu multe alte specii paşnice, fiind liniştiţi nu îi deranjează pe ceilalţi peşti. Trebuie evitată, însă, asocierea cu orice peşte viguros şi agresiv, devenind într-o astfel de combinaţie foarte retras şi, în final, poate ajunge să flămânzească. Nu este un peşte teritorial, cu excepţia perioadei de reproducere şi este indicat să fie ţinut în grupuri mici.

În acvariu trebuie să aibă foarte multe plante acvatice, roci, peşteri din plastic sau ceramică, de mărime convenabilă, în care să se poată adăposti în timpul zilei, iar pe fundul vasului să fie un substrat din nisip destul de gros.

Fiind un peşte nocturn, stă departe de lumina puternică, ascunzându-se. Temperatura apei este bine să se încadreze între valorile de 20-26 grade Celsius, iar pH-ul între 6,2 şi 7,5. Întotdeauna apa trebuie să fie bine aerată şi filtrată. O dată pe săptămână, apa trebuie schimbată, în proporţie de 20-25%. Mărimea minimă a acvariului este de 60 de litri.

Loricaria filamentosa este omnivor şi nu este pretenţios la mâncare. Consumând alimente vegetale este amator de spanac, salată şi alge. Este indicat să fie hrănit întotdeauna seara, fiind o specie activă, în special, noaptea.

Femela depune între 100-200 de ouă în locuri înguste (peşteri) din acvariu, iar masculul le va fecunda. Întreaga responsabilitate cu îngrijirea, aerarea şi apărarea icrelor revine masculului. Incubarea ouălor durează între 8-12 zile.

Alevinii care încep să înoate liber trebuie separaţi de adulţi şi ţinuţi într-un acvariu-pepinieră cu apa foarte bine filtrată, unde trebuie alimentaţi cu hrană specială pentru peşti mici, microviermi, dar în special hrană vegetală (spanac, varză, macerate în apă câteva zile), potrivit site-ului fish.mongabay.com. Apa din acvariul în care sunt ţinuţi alevinii trebuie înlocuită, în fiecare zi, în proporţie de 50%, pentru a se putea păstra sănătatea acestora, ei fiind foarte sensibili la poluarea organică a apei. (Text: Agerpres, Foto: nevertebrate.ro , Video: youtube.com)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *