Peştele fluture Tahitian

peste-fluture-tahitian

Rezistent, frumos şi cel mai mare din specia lui, peştele fluture Tahitian este potrivit pentru acvariile cu apă sărată.

Peştele fluture Tahitian provine din familia Chaetodon, alături de alţi peşti marin, precum: C. Auriga, C. Klein şi, în special, C. Lunula şi C. Fasciatus, care reprezintă, de asemenea, o bună alegere pentru un acvariu cu apa sărată. Diferenţa între aceşti peşti şi popularul peşte de Tahiti este că acesta din urma este considerat compatibil cu reciful. Peştii fluture din această familie au o largă distribuire în mările tropicale şi, asemenea peştilor de recif, cele mai variate specii se găsesc în oceanele Indian şi Pacific.

Numele lor popular nu este întâmplător, fiind dat de coloritul care-i situează printre cei mai frumoşi peşti marini. Reprezentanţii acestei familii pot concura, cu succes, cu cele mai policrome specii de fluturi şi chiar cu cele mai frumoase păsări exotice.

Pe fonduri catifelate de auriu, galben-lămâie, azuriu, verde-smarald, au pete de diferite culori, forme şi mărimi, benzi şi dungi întunecate, inele, în culori contrastante fondului general. Creşte aproximativ 12 cm. Forma corpului este deosebită: trunchiul, comprimat lateral, este discoidal sau uşor alungit, fapt ce le permite să se strecoare fără dificultate printre ramurile recifurilor de corali. Capul mic se continuă adesea cu un bot în formă de trompă, mai mult sau mai puţin dezvoltată.

În sălbăticie, această specie poate fi observată înotând individual, în perechi sau în mici grupuri formate din maxim 6 peşti.


Peştele fluture Tahitian este recomandat pentru controlul paraziţilor (în special a parazitului Aiptasia) dintr-un acvariu cu recif. Deseori paraziţii ajung în acvariu prin intermediul pietrelor. Tahitianul este un specimen model în aproximativ 95%, el consumând doar paraziţii lăsând în pace celelalte vieţuitoare aflate în acvariu. Deşi mai sunt câteva specii de luat în considerare pentru consumul paraziţilor, peştele fluture Tahitian rămâne cel mai recomandat.

Este, de departe, cel mai rezistent şi este foarte puţin probabil că va distruge coralii ornamentali, potrivit site-ului animalutul.ro.

Peştele fluture se adaptează cel mai bine într-un acvariu de cel puţin 150 l, având suficient loc de înot, fără să deranjeze celelalte comunităţi de peşti.

Cei mai mulţi se vor adapta destul de uşor şi cu o alimentaţie cumpărată din magazinele specifice. Consumă mici bucăţi de miez de fructe de mare împreună cu alimente pregătite pentru peştii carnivori. Este de preferat ca mâncarea să fie înmuiată într-un supliment de vitamine deoarece acest lucru va ajuta la menţinerea culorii şi-i face mai rezistenţi la boli sau infestări parazitare.

În ceea ce priveşte compatibilitatea, odată ce peştele s-a adaptat, pot fi adăugate şi alte specii, chiar dacă sunt agresive. (Text: Agerpres, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)