O invenţie pe zi: JOCUL DE HOCHEI

hochei

Joc sportiv de echipă, hocheiul pe gheaţă este practicat pe un patinoar mărginit de o mantinelă cu dimensiunile de 60/30 m. Şase jucători încearcă să introducă pucul, lovit cu crosa, în poarta adversarului, pentru a marca gol. Un meci are trei reprize a câte 20 minute fiecare.

Cuvântul hochei derivă din termenul englezesc „hoocked”, în româneşte curbat.

În 1498, pictorul olandez Aert Van der Neer şi-a intitulat un tablou „Tineri ce joacă mingea pe fluviul îngheţat”, lucru care a condus istoricii la ipoteza că hocheiul are rădăcini flamande. Protagoniştii pânzei respective utilizau nişte bastoane îndoite la capete pentru a deplasa mingea. În nordul Germaniei, în secolul al-XVI-lea, jocurile pe gheaţă aveau caracter oficial, fiind executate după reguli. Treptat, aceste jocuri s-au extins în Belgia, Franta, Anglia. Englezii le-au aplicat reguli de fotbal şi rugby.




Primele referiri la jocul de hochei, numit atunci „bandy” apar în jurul lui 1510, în Anglia. Odată cu expansiunea colonială a imperiului britanic, jocul de „bandy” a fost dus de către soldaţii englezi peste Ocean, în Canada. Cele mai frecvente partide de bandy erau organizate aici în unităţile militare. Duritatea jocului şi timpul îndelungat de joc (3 ore), conduceau la terminarea prin abandon a jocului înaintea fluierului final, soldându-se deseori cu accidente grave. Echipamentul jucătorilor era neadecvat durităţii sportului (pantaloni şi mănuşi obişnuite).

De asemenea, mingea era grea, fabricată din cauciuc presat, iar crosele lucrate din lemn de frasin sau stejar. Meciurile se jucau atât în porturi, pe fluvii şi lacuri îngheţate, dar şi pe terenurile amenajate în curţile cazărmilor. Cu timpul, regulile s-au modificat, iar jucătorii accidentaţi puteau fi înlocuiţi. Câţiva ani mai târziu, jocul a a pătruns şi în universităţi. Conform regulamentului de atunci, fiecare echipă era alcătuită din 9 componenţi, iar partida se desfăşura pe parcursul a 180 de minute.

În 1880, a luat fiinţă prima asociaţie de hochei „Montreal Association Amateur”. Atunci a fost înlocuită mingea rotundă cu pucul pătrat (cuvântul „puc” este de origine engleză, însemnând spiriduş) şi a fost adoptat numele de hochey. În 1888, echipa din Montreal a organizat primul turneu, la care a invitat mai multe echipe din Canada, pentru a le arăta noile reguli de joc şi pentru a demonstra avantajele pucului. Hocheiul a devenit cel mai important şi mai organizat sport din Canada.

Au apărut stadioane cu tribune care adăposteau câteva mii de spectatori. Terenurile au fost marcate după reguli noi, pucul a devenit plat şi rotund, cluburile au început să-i legitimeze oficial pe jucători. Cluburile s-au luat la întrecere pentru achiziţionarea celor mai buni jucători, iar din 1890, transferurile au început să se realizeze contra unor importante sume de bani. Deşi fiecare club avea 3-4 jucători salariaţi, hocheiul continua să fie privit un joc pentru amatori. Meciurile au devenit mai atractive din 1893, când cupa oferită câştigătorilor campionatului canadian valora 50 de dolari.

În 1894, o echipă canadiană a venit în Europa, unde a demonstrat avantajele hocheiului cu 6 jucători. Regulile noi, porţile mici, un joc total diferit de cel practicat pe vechiul continent, unde se disputau în continuare meciuri cu 11 jucători în echipă şi cu minge rotundă, de cauciuc, au făcut mulţi tineri europeni să de îndrăgostească de hocheiul canadian. Astfel, în Europa, hocheiul a început să se afirme cu succes. La Paris, în 1895, a luat fiinţă echipa Hockey Club Paris. Un an mai târziu, la Londra, s-a anunţat un turneu cu 5 echipe de hochei. În curând, noul joc a pătruns în Franţa, Belgia, Germania şi Elveţia. În 1912, au fost înfiinţate cluburi de hochei şi în SUA.

După 1920, familia hocheiului a devenit tot mai numeroasă, iar jocul a suferit importante metamorfoze. Terenul a fost împărţit în trei zone, a fost admisă pasa înainte, a fost legiferat bodicecul (lovitura cu corpul), permis jucătorului aflat în apărare în zona proprie.

În prezent, hocheiul este unul dintre cele mai populare jocuri sportive din lume, cu mare priză la public.(Text: Agerpres, Foto:7sport.ro, Video: youtube.com)