Mp3

Minim 39 milioane USD pentru o pictură cubistă a lui Picasso

Pablo-Picasso-Femme-assise

Casa Sotheby’s va scoate la licitaţie săptămâna viitoare pictura “Femme assise”, de Pablo Picasso, una dintre cele mai importante opere cubiste scoase la vânzare în ultimele decenii, care ar urma să fie vândută cu peste 28 de milioane de lire sterline (39 de milioane de dolari), relatează EFE.

Licitaţia, care va reuni opere impresioniste şi de artă modernă ale unor pictori celebri precum Vincent Van Gogh, Edvard Munch sau Andy Warhol, va avea loc pe 21 iunie la Londra.

Casa Sotheby’s a reamintit că majoritatea picturilor cubiste se află în posesia unor muzee şi instituţii, dar că tabloul “Femme assise”, păstrat timp de 40 de ani într-o colecţie privată, este prima piesă relevantă a acestei mişcări artistice scoasă la licitaţie de foarte mult timp.

Până în prezent, “Les femmes d’Alger (version ‘O’)”, tot a lui Picasso, deţine titlul de cea mai bine vândută pictură la o licitaţie, după ce casa Christie’s din New York a bătut toate recordurile, obţinând pentru acest tablou suma de 179 de milioane de dolari în mai 2015.

În anul 1909, pictorul născut în Malaga a pictat “Femme assise”, o pânză care combină tonurile de gri, verde smarald şi portocaliu pentru a recrea figura amantei sale, Fernande Olivier.

Picasso este considerat unul din principalii exponenţi ai cubismului, o mişcare artistică de avangardă apărută în Europa la începutul secolului XX în care, pentru prima dată, pictorul se distanţează de arta figurativă tradiţională şi recurge la reprezentarea geometrică a corpurilor. (Text: Agerpres, Foto: sothebys.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *