Mp3

Mănăstirea Clocociov

SONY DSC

Mănăstirea Clocociov este un aşezământ ortodox din judeţul Olt, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, aflat la marginea localităţii Slatina, nu departe de malul Oltului.

Unul dintre cele mai vechi cele mai vechi aşezăminte monahale din ţara noastră, Mănăstirea Clocociov a apărut în peisajul oraşului Slatina nu după mult timp de la prima lui atestare în anul 1368.

Mănăstirea, situată într-o depresiune flancată de doi versanţi, a devenit mai apoi un adevărat simbol al ţinutului, prin viaţa autentică pe care o duceau vieţuitorii acesteia şi prin daniile numeroase pe care le primea de la domnitorii Țării Româneşti, potrivit site-ului oficial al mănăstirii (www.manastireaclocociov.ro).

Atestat documentar din secolul al XVI-lea, din timpul Sfântului Voievod Neagoe Basarab (1512-1521), după cum este menţionat într-un zapis din anul 1512, aşezământul a cunoscut mai multe lucrări de refacere din partea domnitorilor Țării Româneşti Mihai Viteazul (1593-1601) şi Matei Basarab (1632-1654).

În timpul domniei lui Matei Basarab, nepotul său, marele dregător Diicu Buicescu (vel-aga), în 1645, i-a conferit înfăţişarea pe care o are şi în prezent.

În 1625, aşezământul a devenit metoc al Mănăstirii Cutlumuş, prin actul de închinare emis de Alexandru Coconul.

Manastirea Clocociov-02

Faima pe care a dobândit-o în Țara Românească, mai cu seamă în zona Olteniei, a fost atestată în anul 1719 de cartograful ofiţer Friederich Schwantz, care a întocmit o hartă a locului şi a menţionat Mănăstirea Clocociov şi satele din împrejurimi ce făceau parte din domeniul ei.

În chiliile aşezării a trăit şi lucrat o perioadă călugărul Naum Râmniceanul (1764-1839), pe care Nicolae Bălcescu îl numea “Clococeanul”, autorul “Cronicii inedite” de la Blaj şi al “Istoricului Zaverei în Valachia”, privind răscoala condusă de Tudor Vladimirescu, arată sursa citată.

Manastirea Clocociov-06

După Primul Război Mondial, mănăstirea s-a degradat foarte mult, ceea ce a făcut ca lăcaşul să fie declarat impropriu slujirii. Drept urmare, pridvorul bisericii a fost repictat în 1937 de către Nicolae Pană, la îndemnul episcopului Nicolae Duma, iar în 1959, edificiul a beneficiat de o restaurare completă.

Prezenţa Mănăstirii Clocociov în spaţiul spiritual românesc de astăzi s-a datorat părintelui Visarion Coman, duhovnicul mănăstirii, care, în 1976, cu ajutorul financiar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, a început ample lucrări de refacere a mănăstirii aflate deja în paragină. În prezent, părintele Visarion este considerat noul ei ctitor.

SONY DSC

Părintele Visarion s-a născut la data de 28 octombrie 1921, în localitatea Iveşti, judeţul Galaţi. A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bogdana. Apoi a fost făcut diacon şi preot şi, după cinci ani (în 1952), a fost trimis preot şi duhovnic la o mănăstire de maici, Mănăstirea Măgura, judeţul Bacău. În 1955 a fost trimis la o altă mănăstire de maici, Schitul Înălţarea Domnului.

În anul 1955, a mers la un schit, cu hramul Înălţarea Domnului, de lângă Moineşti, judeţul Bacău.

La Clocociov a ajuns după desfiinţarea schitului, în urma Decretului 410/1959, care interzicea călugărilor sub 55 de ani de a mai sta în mănăstiri. Multe aşezăminte monahale au fost închise, părintele nu a putut să revină în niciuna din vetrele monahale pe unde trăise, pentru că atât Mănăstirile Bogdana şi Măgura, cât şi Schitul Înălţarea Domnului fuseseră desfiinţate.

Manastirea Clocociov-04

A primit numirea de preot slujitor şi duhovnic în Mănăstirea Suceviţa, care, fiind monument istoric, păstra încă o mică obşte de maici mai în vârstă.

La Suceviţa nu a putut să rămână din cauza climei reci şi umede, avea o gravă problemă de sănătate, şi astfel împreună cu o mică obşte de maici, la îndemnul episcopului Argeşului Iosif Gafton, a ajuns la Clocociov.

Aici mai vieţuiau doar trei călugăriţe bătrâne, care voiau să plece într-o mănăstire mai mare, neputându-se întreţine singure. Începutul la Clocociov a fost foarte greu, dar până la urmă în urma unui şantier prelungit aşezământul a fost restaurat.

Părintele Visarion a fost chemat de Dumnezeu în noaptea de 11 spre 12 aprilie 2002.(Text: Agerpres, Foto: episcopiaslatinei.ro, Video: youtube.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *