Lacul Ursu din Sovata s-a format pe 27 mai 1875, ora 11

Lacul Ursu

Lacul Ursu din Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume, a împlinit, vineri, 141 ani de existenţă, cercetătorii susţinând că acesta este singurul lac căruia i se cunoaşte cu exactitate data şi ora formării – 27 mai 1875, ora 11,00.

Directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos, susţine că heliotermia face ca Lacul Ursu să fie nu doar cel mai important din Sovata, ci la nivel mondial, întrucât „există puţine lacuri care prezintă acest fenomen, însă niciunul nu deţine o asemenea concentraţie salină”.

Lacul Ursu, cel mai mare şi cald lac salin de pe planetă, care este situat lângă un alt loc unic în lume, „Arboretele de pe Sărături” — un munte de sare acoperit cu vegetaţie, inclusiv cu arbori — s-a format acum 141 de ani în urma unei ploi torenţiale care a antrenat fânul adunat de doi păzitori de sare de pe o păşune şi a astupat firida din munte.

Lacul, în formă de blană de urs desfăşurată, a avut iniţial apă dulce, fiind format din apele celor două pârâiaşe care traversau păşunea înaintea inundării acesteia, însă, din cauza zonei saline pe care o traversează, a devenit cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie de sare.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că Lacul Ursu, la sfârşitul perioadei de încălzire, pe la mijlocul sau sfârşitul lunii iunie, are o temperatură a apei la adâncimea de 1,5 metri, unde este termoclima lacului, chiar şi de 50 de grade Celsius.

După deschiderea sezonului de balneaţie, la sfârşitul lunii iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmează în continuu să se răcească, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

Începând din 1928, la Sovata există baza de tratament pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Lacul ursu Sovata)