Mp3

Horoscopul lunii decembrie 2014

horoscopul-luniiBERBEC

Cu Jupiter singurel prin zona sentimentelor, fără urâcioasa Lilith care i-a fost companioană în ultimele luni, finalmente poţi răsufla şi tu uşurat şi să te încarci de toată energia pozitivă, toată veselia şi buna dispoziţie, toată generozitatea şi pasiunea lui Jupiter, toate investite în viaţa ta sentimentală. Mai mult decât atât, în prima decadă a lunii mai intră în ecuaţie şi Venus, tot dintr-o zodie de foc, la fel de optimistă şi dornică de iubire. Trigonul format dintre cei doi benefici (Venus şi Jupiter) pot oferi premisele unei vieţi sentimentale vii, intense, extrem de tonice.

Pentru cei singuri, momentul e perfect pentru a începe o idilă superbă, pentru cei deja cuplaţi, e un moment excelent pentru a vă exprima mai intens sentimentele şi emoţiile faţă de celălalt, discutând despre viitor pe un ton mult mai optimist şi mai înflăcărat ca înainte. Un astfel de aspect planetar se formează an de an, dar în această configuraţie de foc nu s-au mai aflat de prin ianuarie 2003, deci nu e un eveniment de ici, de colo…

Dacă aşteptai o noutate în inima ta, profită acum de acest vânt prielnic care reaprinde flacăra iubiri la modul cel mai pasionant! Şi cei căsătoriţi au parte de un eveniment de zile mari, pentru că Uranus, aflat în zodia voastră, formează o opoziţie unicat cu Nodul Nord din Balanţă. Un astfel de aspect planetar, pe această axă de destin, nu a mai avut loc practic niciodată şi intri sub influenţa lui şi în noul an, ca atare se poate vorbi de o manifestare a efectelor sale pe tot parcursul anului care vine.

Sună destul de serios momentul: pentru mulţi Berbeci e un fel de trezire la realitate, un cutremur de conştiinţă prin care sunt puşi în faţa unor schimbări majore de destin. Pentru unii, poate fi vorba de o revoluţie în viaţa personală care poate afecta viaţa de cuplu iar, pentru alţii, exact invers, ceea ce se petrece în căsnicie îi determină să facă nişte schimbări în modul lor de a fi, deci oricum ai privi lucrurile, se poate vorbi de un moment decisiv pentru ceea ce înseamnă pentru tine căsnicia, cerând de la tine mai multă hotărâre şi mai mult curaj de schimbare, pentru a trasa o altă direcţie pentru tine ca şi parte egală a unui cuplu.

Posibil ca aceste decizii să vină ca urmare a opoziţiei pe care Marte şi Jupiter o formează în ultima parte a acestei luni, o opoziţie extrem de rară, ultima similară formându-se prin mai 2003. E momentul când ceva se zguduie în inima ta şi descoperi ori că vrei altceva de la viaţă, ori că partenerul nu priveşte la fel spre viitor, ori că se poate face ceva chiar acum, cu optimism şi energie pozitivă, pentru a da un avânt nou vieţii sentimentale. Oricum noul planează peste toate deciziile tale!

Nu demult, în zona dedicată locului de muncă a intrat Luna Neagră care va influenţa timp de câteva luni atmosfera de la serviciu. Ţi se va părea mai stresant, mai obositor totul, mersul la serviciu va părea de multe ori o corvoadă, fiind probabil una din cele mai apăsătoare perioade din ultimii 9 ani din viaţa ta, pentru că ultima oară când Luna Neagră a trecut pe aici a fost anul 2006. Va trebui să te mulţumeşti cu sarcinile tale de zi cu zi, să le acorzi mai multă atenţie, dar fără a le transforma în obsesii sau poveri, ci să îţi vezi de treabă cuminte, conştient că munca e muncă şi că, pentru o vreme, satisfacţiile profesionale nu vor fi prea mari.

Vor fi momente când munca te va extenua, când criticile te vor irita, când vei avea impresia că nimeni nu te apreciază, nici măcar tu nu vei fi mulţumit de rolul tău, dar vinovat aici eşti tu, ori pentru că îţi iei pe umeri mai mult decât poţi duce, ori pentru că nimic nu-ţi convine şi comentezi orice sarcină care ţi se dă drept cel mai mare chin al vieţii tale. Ştiind că urmează o perioadă sensibilă, înarmează-te cu imensă ambiţie, răbdare, toleranţă şi cu un dram de… smerenie, pentru a suporta mai bine atmosfera de la locul de muncă. Zicala aceea despre capul plecat pe care sabia nu-l taie ţi se potriveşte perfect începând cu luna aceasta la serviciu, deci pune-o pe desktop ca s-o ai în faţa ochilor până prin august 2015! Poate doar primele 5 zile ale lunii sunt ceva mai intense, ridicându-ţi ambiţiile profesionale, cât timp se află Marte în zona carierei, dar după aceea te vei cufunda încet-încet în rutină, într-o zonă lipsită de noutate şi strălucire.

Datorită minunatului trigon din zodii de foc dintre Venus şi Jupiter, din prima decadă a lunii, te poţi aştepta şi tu la veşti promiţătoare în privinţa banilor. Poate primeşti un cadou în bani de la rudele de departe, poate din străinătate. Poate cumperi ceva mult dorit dar cam scump, de care nu ai avut bani înainte, dar de data aceasta îl consideri un bonus pentru inima ta şi ieşi la cumpărături cu plăcere. După ce Venus va intra în Capricorn, după 10 decembrie, se poate vorbi de echilibrarea veniturilor tale, de o mai mare stabilitate financiară, poate chiar şi de intrarea în posesia unei sume pe care o aştepţi de multă vreme.

E un moment excelent, totuşi, pentru câştiguri, eşti cu un pic mai norocos decât în ultimii ani, deoarece Venus, cea care are grijă de banii tăi, formează un trigon rarisim cu Jupiter, iar cele două planete sunt considerate a fi şi cele mai norocoase, ambele instalate în cele mai norocoase zodii de pe cer, deci e combinaţia dublată a norocului! Cu asemenea noroc la purtător, orice surpriză plăcută se poate materializa, inclusiv un câştig la loto, cu precădere în prima jumătate a lunii. Aşa baftă n-ai mai avut de prin… ianuarie 2003, deci trage un loz!

TAUR

Sunt trei veşti pentru tine: două bune şi una rea. Hai să începem cu cea mai puţin bună ca să o uiţi repede: în zona dedicată iubirii, pe harta ta, tocmai a intrat Luna Neagră, eveniment care se repetă cam o dată la 9 ani, ultima vizită a rău-famatei Lilith având loc prin 2006. Dacă ai amintiri neplăcute din acele vremuri, atunci te poţi aştepta la o reeditare a nemulţumirilor de atunci. Luna Neagră va sta aici până prin august 2015, ca atare înarmează-te că imensă răbdare şi toleranţă până scapi de ea, pentru că ea vine cu critici, cu angoase, cu suspiciuni, cu tot felul de frici mai mult sau mai puţin întemeiate, cu influenţe nefaste la adresa inimii tale, cu tot felul de situaţii în care n-ai putea spune că iubeşti cu adevărat sau că te simţi iubit cu adevărat.

Dar trece, nu pune la suflet! Pentru că da, există şi o primă veste bună: guvernatoarea ta Venus, va forma luna aceasta o alianţă de foc cu minunatul Jupiter, ambele amplasate în zodii de foc. Se poate vorbi de o combinaţie de-a dreptul norocoasă pentru dragoste, ca atare lasă-l pe Lilith pe planul doi, deocamdată, şi îmbracă-te luna aceasta în energiile pozitive pe care acest trigon ţi le oferă! După ce se risipeşte trigonul, va reveni Lilith în atenţie, dar această combinaţie norocoasă ar putea contrabalansa excelent situaţia spre jumătatea cea mai plină a paharului.

Cu asemenea trigon în bagaj, te poţi aştepta la surprize dintre cele mai frumoase în plan sentimental, atâta doar că Lilith s-ar putea să te facă să te îndoieşti de fericire, obligându-te să despici firul în patru până ce găseşti, evident, şi cusurul acestei fericiri! A treia veste, şi ea bună, e plecarea lui Saturn, cel care stă de multă vreme în zona dedicată căsniciei pe harta ta. Iese chiar de Crăciun, pentru câteva luni, din Scorpion, şi fără el, parcă se înseninează dintr-o dată orizonturile. Aceste sărbători sunt o gură de aer proaspăt pentru cuplurile care au trecut prin suficiente probe de încercare în ultimii ani, ca atare ţine de această şansă cu dinţii, pentru că Saturn se va mai întoarce aici, cu ultimele sale forţe, în iunie 2015, de parcă mai are nişte lecţii de predat şi ştii deja prea bine că lecţiile lui Saturn nu sunt deloc uşoare! Profită de risipirea norilor saturnieni de peste viaţa în doi pentru a vă bucura amândoi de momente mai tihnite! Poate fi şansa voastră, mult aşteptată, de a redescoperi frumuseţea vieţii în doi!

Ţi-ai pus vreodată întrebarea dacă locul de muncă la care eşti acum e cel care ţi se potriveşte, e cel pe care îl doreşti cu adevărat, e cel în care te vezi ieşind la pensie? Dacă nu ţi-ai pus o întrebare atât de grea până acum, s-ar putea să închei anul cu un astfel de gând în minte sau treci în noul an cu o viziune nouă asupra muncii tale, descoperind că vrei altceva. Trecerea dintre ani s-ar putea să te găsească într-o astfel de derută, stând între două direcţii, între două joburi, între două viziuni foarte diferite neştiind încotro să porneşti, dar va trebui totuşi să iei o decizie curajoasă. Nu va fi deloc o alegere uşoară, dar pentru că simţi nevoia unei schimbări, eşti dispus să-ţi asumi şi un astfel de risc: cel al schimbării radicale!

Ai acum acel curaj incredibil, cum poate nu ai mai avut demult, de a spune mai clar ce îţi doreşti în plan profesional, de a cere cu fermitate şi încredere o şansă mai bună. Nu e o decizie bruscă, s-ar putea să fi chibzuit îndelung asupra ei, dar acum eşti motivat să-ţi exprimi finalmente decizia. Dacă n-o spui chiar la final de 2014, o vei face probabil chiar în primele zile ale lui 2015, deci da, eşti într-un punct de răscruce în care îţi scrii soarta. E o alegere personală, nicidecum influenţată de alţii, deci o faci doar pentru binele personal.

Desigur, pui în balanţă şi fericirea jumătăţii tale, dar de data aceasta trebuie să priveşti cumva la tine, la dorinţele tale cele mai profunde pe care e posibil să le fi sacrificat în ultima vreme. Te aşezi pe tine în prim plan şi spui: gata, schimb macazul! Se pare că e o alegere bună, norocoasă, poate un pic ciudată pentru un conservator ca tine, dar simţi că nu mai poţi continua aşa. Nu ai mai avut demult asemenea curaj de schimbare, poate de prin anul 2003, deci profită de ambiţia care te cuprinde, de dorinţa de nou, de motivaţia de a-ţi asculta dorinţele proprii, pentru că meriţi altceva!

Prea multe nu se întâmplă prin zona banilor, dar pentru că trigonul Venus-Jupiter de luna aceasta îl vizează pe patronul tău zodiacal, se poate vorbi de o lună norocoasă pentru tine, în care nu este exclus să te trezeşti cu ceva sume în plus. Nu te arunca aşa, dacă vezi banii la dispoziţie, întreabă-te mai întâi dacă ai voie să intri în ei, dacă ţi se cuvin de drept, dacă sunt chiar ai tăi! Fii totuşi atent să nu sari calul, pentru că, sub mirajul norocului, ai putea fi atras şi de excese, încât poţi aluneca extrem de uşor spre tot felul de abuzuri financiare care nu fac altceva decât să destabilizeze balanţa.

GEMENI

Viaţa de cuplu este foarte animată luna aceasta, e o atmosferă plăcută, amuzantă, optimistă, deci fă tot posibilul să menţii acest spirit cât mai mult timp posibil, mai ales că vin şi sărbătorile şi e exact ceea ce vă trebuie! E totuşi o lună mai specială pentru inima ta: chiar în preajma Crăciunului, Saturn, care până acum a influenţat zodia Scorpionului, intră pentru câteva luni în zodia următoare, în Săgetător, care, în cazul tău, ocupă zona căsătoriei.

Saturn are reputaţia unui adevărat profesor, ca atare te poţi aştepta ca atmosfera să devină un pic mai sobră la final de an, dar poate e binevenită schimbarea de vibraţie. Dacă nu simţeai că relaţia voastră se află pe un teren foarte sigur, dacă lipsea ceva din căsnicia ta, poate Saturn aduce exact acea notă de sobrietate, de maturitate, de securitate necesare pentru a restabili un oarecare echilibru. Primeşte-l cu bucurie pe Saturn în zona căsătoriei, pentru că nu a mai fost pe aici de prin… 1985, deci îţi dai seama cât de aşteptat este pentru a începe să repare ce s-a dezechilibrat! După o perioadă de retrogradare, el se mai întoarce aici pentru o vreme şi la mijlocul anului 2015, dar după toamna lui 2015 şi până prin 2017, îşi va lăsa amprenta pe relaţia ta de cuplu.

Obişnuieşte-te deci cu ideea, încă de acum, când face primii săi paşi, dar vei simţi destul de profund diferenţa, trecând de la o oarecare lejeritate şi superficialitate în cuplu, la un aer mai serios, de parcă şi tu şi jumătatea ta v-aţi maturizat şi priviţi altfel relaţia! Al doilea eveniment marcant e legat de opoziţia pe care Uranus o formează cu Nodul Nord şi care se îndreaptă direct spre viaţa ta sentimentală. E un eveniment unic, nu s-a mai format, în acest mod, niciodată în viaţa ta, tocmai de aceea nu poate trece neobservat.

E un aspect al marilor surprize, al marilor schimbări de sens în iubire, al marilor evenimente ce îţi pot schimba destinul, deci nu-l privi ca pe o joacă. De fapt, aspectul se formează chiar la graniţa dintre ani, semn că tot anul 2015 s-ar putea afla sub influenţa sa, şi care nu e deloc simplă, ci generatoare de nervozitate, de agitaţie în inima ta, dar poate şi de curaj de a o lua de la capăt. Poate e scânteia care detonează bomba! Ce vine după explozie, vei vedea: ori o construcţie complet nouă, ori ruină…

Saturn a influenţat atmosfera de la locul de muncă timp de câţiva ani, ca atare scurta sa ieşire din acest sector chiar la final de an poate fi ca un respiro pentru un om care a muncit atât de mult în ultimii ani. Se poate vorbi deci de o relaxare în privinţa sarcinilor de serviciu, de parcă ţi se ia un mare stres de pe inimă, scapi de senzaţia de control din partea celor mai puternici, de competiţia agresivă din partea rivalilor, poate şi de oboseala fizică din cauza excesului de efort.

Cel puţin acum, de sărbători, te poţi linişti şi tu, şi senzaţia aceasta de eliberare se va resimţi până la vară! Ce-i drept, atunci mai revine ceva din starea de apăsare din anii anteriori, dar e ultima sforţare înainte ca Saturn să părăsească definitiv, pentru mulţi-mulţi ani de acum înainte, sectorul dedicat jobului. Ca atare ce a fost mai greu şi mai apăsător la locul de muncă gata, s-a dus, deci poţi privi cu ceva mai multă relaxare şi optimism ceea ce te aşteaptă în lunile următoare.

Singurul moment care mai atrage atenţia e un careu dintre Saturn şi Neptun care se va mai forma odată şi în 2015, şi care poate genera o oarecare stare de derută în carieră. Poate îţi pui întrebarea, la graniţa dintre ani, dacă vrei să mai lucrezi la acelaşi loc de muncă, dacă nu cumva meriţi ceva mai bun, dacă nu ar fi timpul să porneşti spre o altceva, dar cum aspectul se va repeta şi la anul, e posibil ca măcar într-una din aceste perioade în care aspectul se formează, să iei o decizie care să te împingă spre un vis nou.

Deocamdată eşti derutat şi nu ştii încă nici ce vrei, nici ce să faci în acest sens, dar cel puţin e bine că-ţi pui atât de serios întrebarea cu privire la o posibilă nouă alegere! Ţi-ai schimbat, în primul rând, părerea despre tine însuţi şi ai ajuns într-un punct al dezvoltării tale când îţi dai seama că poţi mai mult şi că există perspective şi idealuri mult mai înalte spre care merită să te îndrepţi, dar eşti conştient că mai ai foarte mult de învăţat până ajungi acolo, dar merită!

Poate încă mai tragi ponoasele celor mai recente surprize financiare din ultima perioadă, dar ceea ce caracterizează această lună e un soi de seriozitate, de maturitate când vine vorba de bani. Te potriveşti perfect acelei vorbe că tot păţitu-i priceput, şi ştii să dai şi sfaturi la nevoie din proprie experienţă. Dacă ai făcut unele erori, acum ştii ce trebuie făcut să nu le mai repeţi. Prudenţa va fi una din trăsăturile de bază ale tuturor afacerilor şi tranzacţiilor tale din această lună, pentru că nu vrei să destabilizezi bugetul. Daci un ultim efort, înainte de încheierea anului, să ştergi de pe lista de datorii una din sumele cele mai mari care te apasă – ca să nu intri în noul an cu datorii – şi dacă reuşeşti să faci asta, eşti demn de toată lauda. Senzaţia de eliberare va fi fantastică!

RAC

Recunoaşte că nu au fost cei mai plăcuţi ultimii 2-3 ani din viaţa ta în plan sentimental. Vinovat e Saturn care te-a supus multor probe de încercare de prin 2012 încoace, dar care, cel puţin pentru câteva luni eliberatoare, te lasă un pic în pace. Chiar în ajun de sărbători, Saturn se mută în zodia următoare – ce-i drept, intră în zona locului de muncă, deci stresul se mută în curtea aceea – dar măcar până prin vară, simţi şi tu că te mai relaxezi un pic, că prea a cerut mult de la tine Saturn în ultima vreme…

Se vede că ai obosit, ai trecut prin atâtea, ai învăţat atâtea, ai suferit şi ai pierdut, ai luat-o de la capăt şi ai învăţat din nou, dar gata, bucură-te că scapi de acest profesor sever care a stat cu băţul lângă tine ca să înveţi. Şcoala cea mai grea în iubire se termină curând şi intri în vacanţă, dar nu răsufla încă uşurat: între iunie-septembrie 2015 profu’ vine să-ţi dea examen, deci nu te relaxa şi mai ales nu uita materia deja învăţată! Dar măcar pentru o vreme, fără Saturn suflându-ţi în ceafă, mai poţi şi tu să te simţi bine iubind.

Dacă viaţa sentimentală se mai calmează şi poate chiar capătă un aer mai relaxat, nu înseamnă că viaţa de cuplu se limpezeşte, pentru că acolo se mai menţine încă atmosfera sobră dictată de Pluto, alt profesor afurisit pus pe note rele, dar nu te speria, că nu e chiar aşa de rău! Fiecare planetă are multe de oferit, dar tot ele au şi probe la pachet şi se pare că una dintre aceste probe bate la uşa ta luna aceasta, de parcă ar cere de la tine o schimbare, o iniţiativă, să deschizi o uşă nouă, să iei taurul de coarne, deci îţi cere un act de voinţă şi de curaj menit să alunge o stare de lucruri care nu-ţi face bine în căsnicie. Marte pleacă din acest sector, deci s-ar putea să poţi privi lucrurile cu un dram de calm şi detaşare ca să găseşti mult mai uşor căile cele mai bune şi mai sigure pentru o viaţă în doi reuşită. Înainte de a se aşeza apele, ar mai fi nevoie de unele ajustări, pe ici, pe colo…

E agitaţie şi animaţie la serviciu, fiind una din perioadele cele mai interesante pentru tine din tot anul, de vreme ce acolo, în zona dedicată locului de muncă, se adună cele mai multe planete, şi asta se întâmplă an de an cam în aceeaşi perioadă. Poate fi totuşi o agitaţie plăcută, optimistă, generatoare de energie şi de planuri noi, de parcă nici nu ai simţi oboseala. Momentul cel mai interesant al lunii este undeva în ajun de Crăciun, când Saturn se va muta, pentru câteva luni (până în iunie) chiar acolo, în biroul tău!

Pe de o parte, îl vei privi cu încredere, pentru că ştii că e un coleg experimentat şi ai multe de învăţat de la el, dar pe de altă parte are şi reputaţia unui colaborator cârciubos pe care nimic nu-l mulţumeşte. Acesta e doar începutul, e doar o avanpremieră, pentru că Saturn se va muta cu totul în zona serviciului în toamna lui 2015 şi va influenţa, încet-încet, jobul până prin 2017, ca atare ia aer adânc în piept şi obişnuieşte-te cu ideea că începe… greul pentru tine. Hei, nu-l privi ca pe un inamic, nici ca pe un rival, nici ca pe un şef pus pe sancţiuni, ci vezi în acest eveniment astral cel mai bun lucru pe care îl aşteptai pentru acumulare de experienţă, pentru şansa de a arăta cine eşti, ca pe cea mai profitabilă ocazie de a-ţi materializa marile ţeluri profesionale.

Ambiţia ta va creşte şi, deşi totul va evolua mai lent decât ai fi dorit, ceea ce rămâne în urmă va ţine! Totuşi, luna aceasta, poate înainte de mutarea lui Saturn în zona serviciului, simţi un aer proaspăt în plan profesional, de parcă se nasc planuri noi în mintea ta, ambiţii noi de a face lucruri nemaifăcute, ca atare lasă-te condus de acest chef de schimbare pentru a-ţi trasa obiective îndrăzneţe. Nu se ştie cât de curând vei mai fi atât de animat de dorinţa de schimbare, deci, dacă stăteai şi aşteptai scânteia declanşatoare, aceasta este chiar acum în faţa ta! Că poate genera şi unele modificări în viaţa personală, da, e posibil, dar vei reuşi să le echilibrezi pe toate ca să fie în interesul tău.

Te simţi mult mai bine de când Lilith a plecat din zona banilor, acest sector fiind acum influenţat din belşug de prosperul Jupiter, de acum ar trebui să simţi şi tu că o duci mai bine, că mai şi vin bani, nu doar se duc pe atâtea cheltuieli cotidiene. E chiar un moment norocos când ai putea culege roadele foarte promiţătoare ale unor afaceri care au mers bine, sau poate finalul de an este unul dintre cele mai profitabile pentru ceea ce ai tu de vândut sau de oferit.

Poate primeşti un cadou minunat exact atunci când ai nevoie de bani! Sumele acestei perioade sunt un pic mai mari decât de obicei, deci bucură-te din plin de atmosfera norocoasă a lunii. Dar atenţie: bani vin, poate mai mulţi decât de obicei, poate şi din surse neaşteptate, dar se şi duc într-o clipă. Doar e luna cadourilor şi a marilor excese financiare!

LEU

Finalul de an, pentru Lei, poate fi foarte animat în plan sentimental datorită aglomeraţiei de planete din zona Săgetătorului, ca atare bucură-te de aceste momente, pentru că îţi pot aduce emoţiile şi trăirile cele mai frumoase! Priveşti iubirea ca pe un dar divin şi ştii să te încarci de energia pozitivă pe care ţi-o oferă iubirea. Nu uita că ai un mare aliat alături de tine acum: pe Jupiter chiar în zodia ta şi care a scăpat de umbra Lunii Negre, şi acum se poate manifesta liber, oferindu-ţi o mulţime de oportunităţi de bun augur, iar dragostea poate fi una dintre ele.

Minunatul trigon dintre cei doi benefici, Venus şi Jupiter, din prima decadă a lunii (asta dacă nu ţi-a adus deja unele surprize plăcute la final de noiembrie) are pentru tine un moment rarisim în program. Un asemenea aspect planetar se formează an de an, dar pe această combinaţie astrală – Jupiter în Leu şi Venus în Săgetător – nu s-a mai format din ianuarie 2003, deci e clar că poate fi vorba de un moment cu iz aparte pentru inima ta.

Şansa unei noi iubiri se poate prefigura frumos la orizont, relaţia deja existentă pare să capete mai multă strălucire, reuşind să-ţi manifeşti mai intens sentimentele. Relaţia se leagă mai bine, devine mai palpitantă, mai tonică, mai intensă, dar trebuie să ştii să întreţii acest foc care acum pare să capete mai multă energie. Profită mai ales de prima jumătate a lunii pentru a da un impuls nou iubirii, pentru că finalul de lună, şi mai apoi anul viitor, aduce o schimbare de registru în plan sentimental.

Da, acel Saturn de care toată lumea se teme, intră, chiar în ajun de Crăciun, în zona dedicată iubirii pentru tine şi va sta aici până la vară, ca apoi, din septembrie 2015 să se mute de tot pentru câţiva ani în Săgetător, ceea ce înseamnă pentru tine o nouă etapă în amor. Saturn este recunoscut ca un profesor sever, dar matur şi înţelept, ca atare sosirea sa aici are şi conotaţii minunate, pentru că te va ajuta să dai consistenţă iubirii, să o faci să prindă contur mai bine, vei şti mai bine pe ce te poţi baza în plan sentimental, dar şi conotaţii mai sobre, pentru că Saturn cere fidelitate, seriozitate, maturitate, prudenţă, stabilitate – cu alte cuvinte să te hotărăşti odată! – deci te va supune unor probe majore, de care nu ai parte decât o dată la aprox. 30 de ani.

Îţi dai seama ce special e momentul? Pregăteşte-te să îmbraci hainele omului matur şi serios în plan sentimental, deoarece Saturn nu te mai lasă să te joci de-a iubirea, nici să experimentezi sau să te distrezi, ba chiar vei resimţi dintr-o dată o limitare a libertăţilor tale, şi va cere numai decizii înţelepte. Deci se poate spune că ţie Moş Crăciun îţi poate aduce stabilitate în dragoste… Intrarea lui Marte în zona dedicată căsătoriei după 5 decembrie are şi ea conotaţii speciale pentru relaţia de cuplu, pentru că amplifică dialogul între parteneri, vă oferă premisele unor planuri de viitor excelente, ca atare undeva la graniţa dintre ani apare momentul cel mai bun să stabileşti obiective îndrăzneţe şi optimiste împreună cu jumătatea ta, sau dacă încă nu ai făcut pasul căsătoriei, s-ar putea să-ţi propui să faci asta în 2015!

Furtuna de luna trecută e posibil să mai aibă unele mici urmări la început de decembrie, dar Marte iese din zona dedicată serviciului şi atmosfera se mai relaxează un pic. Nu pentru mult timp, pentru că trei planete vor bate una câte una la uşa serviciului tău cerând câte ceva de la tine. Dacă tu crezi că vei avea un final de an banal şi liniştit la locul de muncă, te cam înşeli, de altfel cam aşa e fiecare final de an pentru tine, pentru că îţi dai seama că ai multe lucruri de rezolvat pe ultima sută de metri şi încerci să le aranjezi pe toate aşa cum trebuie, să te achiţi de sarcini şi datorii, pentru că doreşti să intri într-un nou an cu lista de restanţe goală… Va fi chiar o senzaţie de confort şi de satisfacţie profesională deplină dacă reuşeşti să închizi catalogul acestui an cu toate treburile rezolvate cu calm şi seriozitate.

Ceea ce atrage atenţia în mod special, luna aceasta, e frumosul trigon dintre Venus şi Jupiter care poate avea influenţe şi asupra carierei tale. La început de decembrie te cam bate un gând grozav cu privire la un salt în carieră, te paşte o dorinţă amplificată de afirmare, simţi o atracţie specială spre ceva nou şi interesant în plan profesional. Momentul e perfect pentru a-ţi stabili un obiectiv superior, pentru că ai energia, optimismul, motivaţia şi mai ales curajul unei astfel de schimbări de perspectivă, descoperind că vrei şi, mai ales, poţi mai mult! Urmează-ţi acest imbold aprins de a porni într-o altă direcţie, spre ceva spre care te împinge cu pasiune inima ta, spre ceva ce-ţi place mult să faci şi pe care o consideri o mare bucurie!

Până acum ai făcut ce trebuie, dar e un moment ideal pentru a începe să faci şi c e îşi place, deci ascultă-ţi inima şi vezi care îţi sunt dorinţele cele mai aprinse, pentru că luna aceasta ele devin şi mai intense, şi mai stimulative, şi mai puternice, încât acum e momentul ideal să te încarci de această porţie mare de energie şi să ţinteşti cât mai departe! Poţi, totul e să vrei!

De când s-a mutat Luna Neagră în zona bugetului tău, luna trecută, trebuie să fii mai prudent ca oricând, pentru că nu e un aliat tocmai bun pentru veniturile tale. S-ar putea să resimţi o oarecare limitare financiară de acum şi până la vară, tocmai de aceea trebuie să iei măsuri mai severe de pe acum! Fii mai atent, mai chibzuit, mai organizat cu banii care îţi intră şi îşi ies din cont, fii mai econom şi mai raţional în cheltuieli, pentru că Jupiter în zodia ta, deşi e aducător de noroc şi de bunăstare, tot el aduce şi o atracţie spre lux, spre cheltuieli exagerate, şi, la urma urmei, spre exces.

Luna Neagră din Fecioară te va trage de mânecă să nu te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma, şi, dacă nu asculţi de ea care îţi şopteşte la ureche ca un greieraş al conştiinţei, tot tu vei plăti abuzurile făcute, deci mai bine ascult-o, chiar dacă nu-ţi place să închizi robinetul cheltuielilor de plăcere. Nu prea e momentul pentru lux, ci mai degrabă pentru strictul necesar!

FECIOARĂ

Clar că începi să te simţi un pic ciudat, pentru că Luna Neagră s-a mutat în zodia ta şi nu a mai fost pe aici de prin 2006, şi e absolut firesc să resimţi un aer nou, dar un pic ciudat, pentru că Luna Neagră nu s-ar zice că e un prieten tocmai drag inimii tale. Ea vine mai degrabă cu stări de derută cu privire la cel care eşti, scoate la iveală slăbiciunile, ba chiar şi defectele tale, tocmai de aceea, ştiind că acum ai la vedere o altă faţă decât cea pe care o ştie lumea, trebuie să depui mai mari eforturi în toate planurile vieţii tale, pentru a nu fi judecat, interpretat sau tratat incorect, altfel şi suferinţa ta va creşte. Inclusiv în iubire, Luna Neagră poate aduce o stare de confuzie, un soi de izolare, de însingurare de bună voie, de parcă te-ai auto-critica mai mult ca oricând.

În loc să arăţi lumii ce fiinţă minunată eşti, începi să te judeci singur, să-ţi scoţi în evidenţă punctele sensibile, să-ţi iei pe umeri un fel de pedeapsă nemeritată, spunând ceva de genul că tu nu meriţi să fii iubit sau că nimeni nu te place. Greşeşti! Luna Neagră e vinovată de această stare nefastă, aşa e, ca atare, tocmai pentru că ştii că va sta lipită de tine până la vară, luptă împotriva efectelor ei! Venus intră în zona sentimentelor luna aceasta, ca de altfel la aproape fiecare final de an, deci e un aliat de nădejde pentru a reuşi să-ţi exprimi sentimentele clar, concis, la obiect, chiar dacă tu eşti genul de om care îşi arată iubirea prin fapte, nu prin vorbe sau linguşeli.

Tu faci ceva concret pentru cel drag, ca să-i arăţi iubirea, şi aceasta va fi forma cea mai sigură pentru a ajunge la inima sa. Luptă cu detaşarea rece, cu atitudine logică şi raţională în iubire, cu pudoarea şi jena de a spune ce simţi, cu izolarea de bună voie, pentru că nu ai nevoie de aşa ceva, iar cel drag poate interpreta greşit atitudinea ta tăcută sau retrasă. Parcă ţi-ai pune un scut de protecţie peste inimă, iar acesta nici nu lasă nimic să te atingă, deci să te doară sau să te mângâie, dar nici să iasă, şi aşa cum vrei ca celălalt să simtă ce ai tu de oferit?

Da, prudent e bine să fii, dar nu exagera cu prudenţa, transformând-o în cenzura emoţiilor şi blocarea oricărui acces către inima ta! Intrarea lui Saturn în Săgetător te face mult mai preocupat de buna funcţionare a vieţii de familie, deşi asta nu înseamnă absolut deloc că iubirea trece pe un plan secund, ci doar că îţi asumi mai degrabă sarcini pentru binele celor dragi, oferind cu dragă inimă tot ce au ei nevoie, uitând, cel puţin pentru o vreme, că şi tu ai nevoie de ceva în schimb.

Dăruieşti cu bucurie, cu entuziasm, te dedici întru totul pentru că vrei să-i ştii pe ei fericiţi, dar nu cumva te sacrifici? Va veni şi ziua când vei cere şi tu ceva pentru inima ta, iar ei nu vor şti să-ţi ofere ceva în schimb pentru că s-au obişnuit cu tine în această postură, de generator de bine şi energie pozitivă pe gratis, care nu are nevoie de un foc de alimentare la bază, dar om eşti şi tu, deci cere şi tu de la ei acelaşi lucru pe care eşti tu dispus să oferi!

Stai de ceva timp în cumpănă şi îţi pui tot felul de întrebări despre serviciu, dar parcă nu ai curajul, deocamdată, să şi pui în aplicare ceea ce se naşte adânc în mintea ta. Clar că dorinţa e mare, dar aştepţi declicul care să te şi stimuleze să faci schimbarea de direcţie! Finalul de an, sau dacă nu ai curaj să schimbi ceva la final de an – poate din superstiţie sau spunând că acum oamenii au alte preocupări – atunci poate la început de 2015, te va pune în faţa unui astfel de moment decisiv, în care va trebui să spui ferm dacă eşti pregătit pentru o transformare profundă: a ambiţiilor tale profesionale, a locului de muncă, a modului de a te implica în serviciul pe care îl ai. Simţi că tu meriţi mai mult, dar, mai auto-critic din fire, îţi spui că nu e momentul tău…

Simţi că e vremea unei schimbări de direcţie, ba chiar de atitudine şi de optică, dar ceva te trage înapoi şi nu te lasă să faci ceva… Dar ţine minte: luna aceasta are loc un aspect unicat (ce se va prelungi şi luna viitoare, deci şansa e de lungă durată ca să ai timp să te hotărăşti) ce te va împinge spre o astfel de decizie! Se presupune că ai analizat problema pe toate feţele suficient timp înainte, că ţi-ai cântărit atent resursele, calităţile, capacităţile dacă vei face faţă unei astfel de provocări, ca atare intri într-un nou an motivat la maxim să schimbi macazul. Voit, nevoit, asta nu mai contează, dar consideri că nu mai trebuie să aştepţi miracole, ci e bine să cauţi o altă cale de evoluţie de acum înainte.

Unii ar putea spune că rişti enorm, dar probabil ţi-a ajuns cumva cuţitul la os şi-ţi spui că, dacă n-o faci acum, când vântul schimbării bate din plin, probabil n-o s-o faci nici altădată. Ai toate resursele necesare să reuşeşti, iar Luna Neagră din zodia ta probabil te şi obligă să iei taurul de coarne şi să lupţi cu propriile slăbiciuni pentru a ieşi dintr-o zonă de confort, dar care, recunoaşte, nu te satisface, deci, fie că-ţi place sau nu să faci asemenea pas imens, momentul e unic! Multe Fecioare se gândesc acum la o schimbare de job, de domiciliu care implicit poate afecta şi serviciul, de atitudine în faţa muncii, deci hai, spune ce vrei!

Schimbările care se prefigurează în plan profesional pot avea şi efecte financiare dintre cele mai profunde. Modificarea de ritm s-ar putea să te cam destabilizeze din punct de vedere financiar, dar după o vreme, după ce te vei fi obişnuit cu noua direcţie, vor apărea şi resursele potrivite pentru a restabili uşor echilibrul în buget, totuşi, la acest final de an fii pregătit să simţi un mic cutremur în buget, pentru că ţi-ai stabilit, probabil să scapi de nişte datorii mari şi acum descoperi că ele rămân încă pe rol, pentru că ai încă toţi banii necesare să scapi de ele. Nu te da peste cap, totuşi, doar pentru a te achita de vreo datorie imensă, pentru că vei avea timp berechet, la anul, ca să scapi de ele. Nu ai ajuns încă la acea stare de linişte şi lipsă de griji, ci încă îţi mai baţi capul cu datoriile, dar ele sunt pe drumul cel bun spre o binecuvântată echilibrare.

BALANŢĂ

Ai toate motivele să te bucuri luna aceasta, deoarece Venus, planeta care îţi guvernează zodia, formează o alianţă de zile mari cu Jupiter, ambele aflate în zodii de foc, deci ce poţi dori mai mult decât o porţie de energie, de pasiune şi de implicare în viaţa ta? Profită de acest vânt prielnic, pentru că poate fi exact scânteia de care aveai nevoie pentru a face unele schimbări de bun augur în viaţa ta, şi mai ales în viaţa sentimentală. Gândeşte-te că o asemenea combinaţie de foc nu s-a mai format de prin ianuarie 2003 – deşi trigoane dintre Venus şi Jupiter au loc şi de două ori pe an – dar atâta pasiune şi entuziasm nu ai mai primit demult de la stele!

Foloseşte acest elan în comunicare, spune-i celui drag ce simţi, fă declaraţii de dragoste pasionale şi directe, pentru că efectele cuvintelor tale sunt mai mari acum! Tot ce se naşte din puterea gândului şi a cuvântului are impact maxim, cucerind din prima pe cel care ţi-a furat ţie inima. Vrei o relaţie nouă, vrei pe cineva anume, chemi pe cineva la o cafea în oraş sa inviţi pe cineva la revelion, sau, şi mai şi, ceri pe cineva în căsătorie? Toate acestea au nevoie de cuvinte, iar cuvintele tale conţin acum doza maximă de energie pozitivă, foloseşte-le din plin! Intrarea lui Marte în zona iubirii pune, odată în plus, accent pe prietenie, pe colaborare şi pe comunicare, ca atare numai de tine depinde cum îţi aşterni cuvintele pe hârtie pentru o scrisoare de dragoste ca-n poveşti, cum îţi rafinezi discursul pentru a-l seduce pe cel de care te simţi atras, cum îţi alegi vorbele potrivite pentru a convinge ce simţi, deci hai, atenţie la replici, la discurs, la ton, pentru că eşti auzit corect şi mult mai uşor luna aceasta.

Tot ce simţi nevoia să spui, să exprimi direct, ajunge la inima şi la urechile celuilalt sub forma celui mai pur mesaj de iubire! Surprizele de natură sentimentală sunt prin preajmă şi pot schimba complet, spre final de lună, o mulţime de planuri, deci mai lasă şi la voia întâmplării iubirea, nu încerca nici s-o scrii în cele mai mici amănunte, nici s-o controlezi. Viaţa în doi poate ajunge, luna aceasta, într-un punct de referinţă, dar e o turnură pozitivă, o schimbare de atitudine, o reformulare a vieţii în doi pentru a merge, de acum înainte, pe un alt nivel, dar primele lucru pe care trebuie să le daţi voi doi afară din cuplul vostru sunt obişnuinţa, rutina, monotonia, vechiul.

Unele Balanţe pot fi acum în faţa unei surprize de zile mari, cum ar fi o cerere în căsătorie neaşteptată, un eveniment marcant care le poate trimite spre ceva complet nou, dar se poate şi invers: o ruptură eliberatoare, aducătoare de suflu nou în inima ta, dacă relaţia de cuplu nu mai mergea cu nici un chip. Fii pregătit să schimbi macazul, să schimbi decorul, să schimbi şi partenerul în caz că lucrurile mergeau din ce în ce mai rău, pentru că poate fi un moment de eliberare de sub un jug care nu-ţi făcea bine. Tot ceea ce ţinea relaţia de cuplu captivă într-o zonă nearmonioasă se poate descătuşa acum, spre fericirea şi liniştea ta, deci nu-ţi fie frică de răsturnările de situaţie neprevăzute şi nu te opune lor! Ceva ce pare destabilizator poate fi, de fapt, scânteia care schimbă totul înspre bine!

Deşi atmosfera e un pic mai neclară la începutul lunii, din cauza unei comunicări improprii cu cei alături de care lucrezi, lucrurile s-ar putea limpezi după primele zile, pentru că vei şti să te exprimi mult mai clar şi mai concis. Intrarea lui Saturn în Săgetător va fi pentru tine un bun aliat în plan relaţional, te va ajuta să ameliorezi relaţiile cu lumea şi să te faci mai bine înţeles. Da, mai ai de învăţat la capitolul comunicare, dar, începând de luna aceasta, timp de câţiva ani buni, vei schimba major modul de a comunica, de a colabora, de a te exprima. Poate chiar de luna aceasta ai un fel de revelaţie cu privire la acest adevăr: că nu ştii să te exprimi eficient pentru ca lumea să te înţeleagă, deci începe să iei măsuri!

Trebuie să priveşti foarte matur aspectul care se va forma luna aceasta în relaţie directă cu modul tău de comunicare ce îţi afectează şi sarcinile de serviciu, pentru că ai putea descoperi cauza unor neînţelegeri: judecăţi nedrepte aruncate pe umerii tăi. Va trebui să începi să faci ordine, începând cu modul tău de a gândi, de a vorbi, de a relaţiona. Chiar dacă eşti un expert în socializare şi relaţionare, mai ai şi tu minusurile tale care acum ţi s-ar putea arăta mai clar. Careul dintre Saturn şi Neptun ce influenţează această lună se va repeta şi pe parcursul anului viitor, şi începe să-ţi atragă atenţia asupra lipsurilor tale în informaţia acumulată, în experienţa de la locul de muncă, în modul de a relaţiona cu colegii şi clienţii, şi îţi oferă şansa de a repara aceste goluri prin studiu, prin educaţie, prin lecţii primite de la alţii.

Gândeşte-te că un aspect de acest gen nu s-a mai format din 1998-1999, deci rareori ţi se oferă ocazia de a intra la o şcoală a vieţii atât de serioasă care îţi acordă ocazia de a repara ce nu merge chiar aşa cum ai dori tu. Nu te sfii să întrebi, să citeşti, să te documentezi, recunoaşte unde greşeşti, şi priveşte la cei din jurul tu ca la cei mai buni profesori. Lasă orgoliile deoparte şi acceptă faptul că întotdeauna există altul cu un pas înainte de la care ai ceva de învăţat, iar acceptarea acestui rol de învăţăcel la şcoala vieţii te va sprijini spre a mai urca un nivel în pregătirea ta profesională. Visele tale se împlinesc, încet dar sigur, dar până la ele, mai ai încă de frecventat nişte cursuri la şcoala destinului, iar luna aceasta te înscrii de bună voie la încă unul dintre ele!

Vrei veşti bune? Iată că vin! Saturn părăseşte, după doi ani şi ceva, zona banilor de pe cerul tău şi miracolul acesta vine chiar de Crăciun! Ce-i drept, se va mai întoarce un pic aici vara viitoare, deci nu scăpa încă de sub control bugetul, dar măcar finalul de an e ca o gură de aer curat după o vreme în care nu ai avut curaj nici să respiri, ca nu cumva până şi respiraţia aceea să coste! Este eliberarea pe care o aşteptai şi intri în noul an cu un tonus nou şi bun în plan financiar, ca şi cum greul cel mai mare a trecut…

Ba chiar ar putea fi un final de an prosper, sau, chiar dacă nu dă bogăţia buzna în casa ta, măcar ai un sentiment de eliberare, ca şi cum nu ai mai fi atât de încorsetat de datorii, de cheltuieli, de griji. Poate reuşeşti, chiar pe ultima sută de metri a anului 2014, să te achiţi de nişte datorii majore şi să priveşti şi tu, pentru prima oară după doi ani şi ceva, cu optimism spre viitor, având curajul să visezi la o viaţă mai bună şi să-ţi faci planuri măreţe cu banii care vor veni, dar totuşi nu uita cuvintele de ordine: organizare, prudenţă, control! Ai putea fi furat de vise luxoase, scumpe, pentru care încă nu ai resursele necesare, dar să visezi e pe gratis, ai voie să visezi abundenţă şi lux, conştient însă că până la ele tu eşti cel care trebuie să vâslească!

SCORPION

Simţeai tu că luna aceasta trebuie să aducă nou, nu-i aşa? Şi chiar se întâmplă minunea, pentru că Saturn, educatorul sever care ţi-a suflat în ceafă în ultimii doi ani şi ceva, îţi spune, pentru câteva luni, la revedere. Încă nu-ţi spune adio, îţi va spune asta abia în septembrie 2015, dar cel puţin până la vară, orizonturile tale par să mai prindă şi ele culoare, să se lumineze, să se însenineze şi să priveşti şi tu că vine şi vreme bună! Fără Saturn în zodia ta, răsufli şi tu mai uşurat, eliberat de stresul pe care ţi l-a turnat în tolbă, dar hai, recunoaşte că ţi-a priit totuşi acest curs de doi ani şi ceva, pentru că ai evoluat cum nici tu nu credeai că se poate!

Ai învăţat atâtea, te-ai maturizat, ai luat deciziile cele mai grele ale vieţii tale, ai luat-o de la capăt acolo unde nu mai mergea nimic şi e foarte posibil ca, printre aceste schimbări de direcţie, să se fi aflat şi iubirea. Fără Saturn în curtea ta, se ridică o piatră de pe inima ta şi începi să priveşti mai clar, pe de o parte, ce a lăsat în urmă, şi, pe de altă parte, încotro te îndrepţi. Posibil ca iubirea să nu fie încă cel mai limpede plan al vieţii tale, iar luna aceasta chiar dai piept cu un astfel de moment de derută – oare e de bine, oare e de rău? – şi vei sta captiv în această ceaţă a nesiguranţei sentimentale.

Nu ai mai trecut printr-un astfel de moment de prin 1998-1999, deci îţi poţi da seama cât de special şi de profund este aspectul, pentru că ceva îţi spune să analizezi mai atent direcţia, să trasezi mai clar încotro vrei să mergi în iubire. Poate nu vei lua decizii chiar acum, nici nu e indicat, pentru că eşti destul de debusolat, dar măcar începi să-ţi pui întrebări extrem de serioase despre omul de lângă tine, despre capacitatea ta de a dărui iubire, despre investiţia de sentimente pe care trebuie s-o faci.

Poate acum nu eşti mulţumit de nivelul pe care te afli, dar măcar îţi vin idei inspirate pe care le vei şi pune, cândva, în aplicare, pentru a face lumină în sufletul tău, în viaţa ta sentimentală, descoperind mai clar ce aştepţi de la iubire şi mai ales ce poţi oferi tu în iubire. Nu-ţi face încă planuri mari în acest sens, ca nu cumva să porneşti pe o cale tulbure. Totuşi, viaţa de cuplu – nu iubirea! – e favorizată luna aceasta pentru că plecarea lui Saturn din zodia ta e ca şi cum tocmai ţi s-a desprins o mare ghiulea de picior şi ai curajul să oferi mai multă atenţie căsniciei. Relaţia de cuplu prinde energie în primele zile ale lunii iar în preajma sărbătorilor te dedici mai mult jumătăţii tale conştient că ai cam neglijat-o în ultimii ani. Acest final de an poate fi prielnic reparării multor probleme care v-au răcit sau distanţat în ultima perioadă.

Super perioadă pentru carieră, pentru că tocmai ai scăpat de Luna Neagră care ţi-a cam dat peste cap planurile şi reputaţia profesională, ba chiar te-a făcut să te şi îndoieşti de valoarea ta, dând piept, pe parcursul anului, cu suficiente probe de încercare la care nu ai luat cele mai bune note. Acum Jupiter e liber se mişte în voie, iar prima jumătate a lunii e de-a dreptul benefică pentru orice gen de iniţiative sau evenimente în cariera ta, deoarece ai la purtător şi energie pozitivă, şi talent, şi noroc, şi poftă de muncă, şi chef de acţiune.

Chiar dacă e final de an, e un moment excelent pentru a lua o decizie de zile mari în carieră şi s-o şi pui în practică, deoarece ai de partea ta multe atuuri benefice unui start în trombă! Ba chiar ai o idee sclipitoare, apărută din senin, care te-ar putea trimite într-o direcţie complet nouă: altă ocupaţie, altă funcţie, alt loc de muncă, alt rol în colectivul de lucru, altă atmosferă la serviciu, ceva neprevăzut şi care îţi cere o reacţie promptă, dar deocamdată ar fi bine să analizezi discret perspectivele acestei schimbări ca apoi s-o dezvolţi etapă cu etapă.

Fii pregătit pentru schimbări radicale de direcţie în profesie, pentru că s-ar putea să nu ai prea mult timp de gândire, ci e nevoie de spontaneitate şi curajul de a spune repede ce vrei! Este una din perioadele cele mai incitante pentru tine, când ai putea fi obligat să schimbi macazul aproape peste noapte, dar fii sigur că schimbarea va fi benefică ţie. Tu oricum eşti un om care acceptă provocarea şi o iubeşte, deci o atmosferă ca cea de acum e exact pe şablonul firii tale: cu un dram de risc, de nebunie, de mister, dar… al naibii de mişto (scuzaţi licenţa poetică)!

În ajun de Crăciun, Saturn intră în Săgetător, care pentru tine acoperă zona banilor, deci gândeşte-te cam ce efecte a avut Saturn asupra ta, personal, în ultimii doi ani, şi apoi aplică atmosfera asupra bugetului tău. Da, nu sună tocmai optimist, dar cu siguranţă benefic pentru a învăţa să chibzuieşti mai atent veniturile şi cheltuielile. O, nu înseamnă că dă sărăcia peste tine, nici pe departe, dar, timp de câţiva ani de acum înainte, vei da dovadă de mai multă maturitate în administrarea banilor proprii.

Dacă îţi pui creativitatea la treabă, banii vor veni în cantităţi consistente şi stabile, deci aspectul e bun pentru a te ajuta să faci bani, doar că te şi trage de mânecă să nu cumva să te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma! Prima parte a lunii poate fi bună pentru venituri suplimentare, pentru cumpărături şi investiţii, dar totul se cam termină în ajun de sărbători, când Saturn bate la poarta ta şi te invită la cumpătare. Dacă vrei să mai dai iama prin bani, fă-o repede, până de Crăciun, pentru că după aceea vei începe să-ţi cam numeri leuţii, dar va fi un gest în avantajul tău, pe termen lung!

SĂGETĂTOR

Ştiai că va veni şi luna aceasta,deşi nu erai prea încântat de idee, dar iată că Saturn a ajuns şi la poarta ta, după o pribegie de aproape 30 de ani. N-a mai fost pe aici de prin 1985 – deci pentru unii e prima întâlnire cu Saturn în zodia proprie – deci e cu siguranţă o întâlnire emoţionantă, cu efecte majore asupra ta. Vei simţi un aer nou, sobru, matur, pentru că Saturn e în totală contradicţie cu firea ta expansivă şi optimistă, deci să nu te mire că dintr-o dată te schimbi, devii mai calm, mai aşezat, mai răbdător, reuşind, ca prin minune, să-ţi ţii mai bine sub control reacţiile impulsive şi energia în exces.

Se va resimţi acest aer nou şi în plan sentimental? Cu Uranus în zona iubirii, nu s-ar spune, dimpotrivă, în ciuda aparenţei de om serios, în amor te comporţi încă tinereşte, ca un adolescent care se simte liber să facă ce vrea. Dar luna aceasta vine totuşi cu ceva nou şi în plan sentimental, deoarece vei trece printr-un eveniment marcant, care poate lăsa urme: un aspect planetar unicat, nu l-ai mai trăit niciodată înainte, tocmai de aceea s-ar putea să te cam ia prin surprindere şi să nu prea ştii cum să-l gestionezi. Surpriză, noutate, schimbare bruscă, răsturnare de situaţie – iată câteva din caracteristicile acestui final de an, deci pregăteşte-te pentru un fel de revoluţie în viaţa sentimentală.

Poate fi momentul unei iubiri picate din cer care te derutează de-a dreptul, mai ales dacă tu erai deja implicat într-o altă relaţie. Poate e o ruptură abruptă în vechea relaţie, descoperind, într-un moment critic, că nu e ceea ce doreai sau ceea ce ţi se potriveşte. Te poţi trezi în faţa unui nou început, dar care nu e deloc unul programat dinainte, ca să spui că eşti pregătit sufleteşte pentru aşa ceva, deci nu te aştepta ca viaţa sentimentală să se desfăşoare după un plan foarte bine stabilit. Nu, totul o ia razna şi nici măcar tu, un aventurier prin excelenţă, nu ştie cum să se descurce…

Poate are loc o discuţie extrem de serioasă cu persoana iubită şi descoperi cu stupoare că nu (mai) aveţi aceleaşi vise, aceleaşi credinţe, aceleaşi principii după care vă construiţi viitorul, ceea ce zguduie destul de puternic relaţia construită până acum, poate chiar având acum obligaţia de a lua o decizie: mergeţi mai departe împreună aşa sau mergeţi fiecare pe cont propriu? Oricum te vei schimba destul de mult acum, cu Saturn în ograda ta, el va cere mai multă seriozitate şi maturitate de la tine, ca atare, dacă partenerul aprecia la tine spiritul ludic, jucăuş, libertin şi amuzant, se va mira că dintr-o dată nu mai eşti aşa…

S-ar putea să nu-i mai placă noua ta faţă, dar nici ţie nu-ţi mai place să te joci cu viaţa ta, ci o iei foarte serios începând din acest final de an. Dacă el vrea distracţie, treaba lui, s-o caute, tu nu o mai vrei! Ideile care îţi vin acum în minte îţi prezintă o altă viziune asupra viitorului, inclusiv în privinţa viitorului tău sentimental, şi clar că vrei altceva dar pentru a porni pe altă cale e nevoie mai întâi de marea revoluţie personală!

Oops, Luna Neagră s-a mutat bine mersi în zona imaginii tale profesionale, ceea ce nu e tocmai cea mai plăcută configuraţie pentru un om care pune accent pe carieră. Dar obişnuieşte-te cu ideea că va sta aici până la vară, deci tocmai pentru că ştii că mergi pe gheaţă subţire, ar fi bine să acorzi mai mare atenţiei carierei. Vei munci enorm pentru fiecare succes repurtat, te vei lupta adeseori cu suspiciunea, cu criticile lumii, cu propriile îndoieli, limite şi temeri cu privire la adevărata ta valoare, dar fii sigur că e doar o chestiune trecătoare, normală pentru orice om, din când în când.

Luna Neagră nu a mai fost pe aici de prin 2006, deci spune mersi că vizita acestui musafir nepoftit e un aspect de scurtă durată şi mai ales atât de rar. Eşti acum un pic dezarmat şi demotivat, dar te vei ridica foarte repede după ce vei scăpa de Luna Neagră, în august 2015, când – tot atunci – va veni în acest sector al vieţii minunatul Jupiter, chiar guvernatorul tău, şi va repara, va ridica la loc, ba şi mai sus, tot ce eventual Luna Neagră destabilizează acum. Răbdare şi voinţă, deci, nu te aştepta acum la prea multe aplauze sau la prea mari reuşite, în ciuda marilor eforturi depuse, dar sigur ai ceva de învăţat din tot acest proces!

E posibil ca unele vise să se mai destrame din cauza propriilor tale temeri şi suspiciuni, e posibil să îţi dai singur seama că ai alergat după o himeră şi să revii cu picioarele pe pământ, ceea ce e în avantajul tău, la urma urmei, pentru că ştii că eşti un idealist prin excelenţă! Dar nu e toată luna un continuu cutremur în plan profesional: prima jumătate a lunii e plină de idei, de ocazii de a-ţi demonstra talentul, de prilejuri de afirmare, de elan creator şi inspiraţie, lucrezi cu bucurie, pui suflet în ceea ce faci, poate pentru că te ocupi de sarcini nu chiar atât de stricte sau de riguroase, ci de unele care îţi dau o oarecare libertate de mişcare, de creaţie, de decizie.

Munca ta dă roade, deci ai toate motivele să te apleci serios şi sârguincios asupra sarcinilor de serviciu, dar având permanent un ochi aruncat asupra imaginii tale de bun profesionist, ca nu cumva chiar tu, prin propriile tale decizii, să-ţi mai tai uneori creanga de sub picioare. Gândeşte de o mie de ori înainte de a alege o cale! Noutăţi şi schimbări apar mai ales la început de lună, pentru că, după ce Saturn se mută în zodia ta, nu te vei mai bucura de aceeaşi libertate de mişcare ca înainte, ci vei îmbrăca haina de om serios şi responsabil, care nu prea îşi mai permite să se joace. Intri la program mai serios, la reguli mai bine definite, la un nivel superior al pretenţiilor societăţii, de parcă – metaforic vorbind – tocmai ai împlinit majoratul şi lumea aşteaptă mai mult de la tine!

Tu eşti probabil zodia care va învăţa în continuare, şi luna aceasta ca şi în noiembrie, cât de greu se fac banii, cât de greu se adună pentru un scop măreţ, cât de uşor se duc dacă nu eşti prudent, deci nu lăsa garda jos încă! Ieşirea lui Marte din zona veniturilor e şi bună, e şi rea, bună pentru că începi şi tu să mai răsufli cât de cât, că prea multe datorii şi obligaţii ai avut de onorat… şi rea, pentru că lipsa de rigoare şi de organizare pe care Marte ţi-o aducea, te-ar putea face să iei iar decizii greşite, pripite, furat de vise costisitoare.

Adu-ţi aminte mereu de rigoarea lunii noiembrie, de modul foarte fragil în care ai ţinut sub control bugetul, pentru că a avut, sigur, şi conotaţii pozitive, cât timp ai mai învăţat şi tu să faci economii, să mai renunţi la lucruri de care nu ai neapărată nevoie… Intră Venus acolo, ce-i drept, şi îţi va permite să te mai bucuri şi tu de unele plăceri ale vieţii, mai ales acum de sărbători, dar nu uita totuşi că e şi Pluto acolo şi o eventuală abatere se va solda cu crize.

Saturn este patronul Capricornului, care, pe harta ta, se ocupă de bani, deci gândeşte-te că, pe lunga perioadă a tranzitului lui Saturn prin zodia ta, vei continua să înveţi lecţia banului, să apreciezi altfel valoarea banului, vei învăţa cele mai serioase lecţii de management financiar, dar norocul tău e că eşti o fire tonică, pozitivă şi nu vei privi acest tranzit dintr-un unghi deprimant – cum că s-a dus vremea cumpărăturilor şi cheltuielilor de plăcere – ci dintr-o perspectivă pozitivă, care îţi dă întotdeauna garanţia că tu eşti omul care va şti oricând să facă bani din orice, dacă îşi pune mintea, sufletul şi mâinile la treabă. N-ai de ce să-ţi faci griji!


CAPRICORN

Saturn, patronul tău zodiacal, îşi schimbă luna aceasta gazda, trecând din Scorpion, la care a locuit în ultimii 2 ani şi ceva, în Săgetător, pe care îl va părăsi abia în 2017. Sigur că acest lucru are şi asupra ta o influenţă, pentru că s-ar putea să devii dintr-o dată mai retras, mai pasiv, mai dornic de linişte, mai atras de spiritualitate sau de o zonă mai liniştită a vieţii tale. Unii ar putea să spună că devii un singuratic tăcut, alţii că ţi-ai pierdut buna dispoziţie şi cheful de viaţă, dar pentru tine nu e decât o reîntoarcere la sinele tău cel mai profund, la dorinţele tale cele mai personale. Ai nevoie, uneori, şi de un refugiu, ceea ce te poate face să fugi de oameni, de societate, de iubire chiar.

Simţi nevoia să te regăseşti pe tine însuţi înainte de a te dedica altora. Nici viaţa de cuplu nu mai e în centrul atenţiei, nici dorinţa de a ieşi în lume pentru a cuceri pe cineva nou nu mai e la cote maxime. Propria persoană cere mai multă atenţie, iar intrarea lui Saturn în Săgetător te ajută să cercetezi mai mult ce se ascunde în sufletul tău. Simţi nevoia unui proces de redescoperire de sine, prin dezvoltare personală, prin introspecţie, prin meditaţie, prin căutări de natură spirituală, prin călătorii iniţiatice şi studii complexe spre domenii misterioase, şi bine faci, dar fii totuşi conştient că e un proces de lungă durată, deci caută să nu te înstrăinezi de oameni în tot acest timp, căci descoperi o reală plăcere în a sta doar cu tine însuţi.

Fără Marte în zodia ta, e posibil să nu mai fii la fel de activ, devii ceva mai sedentar, mai comod, preferând să fii lăsat în plata ta, cu ale tale, de aceea nu s-ar spune că te preocupă prea mult iubirea sau viaţa de cuplu. Dacă celălalt îţi dă atenţie, nu spui nu, dar nu prea vine de la tine iniţiativa. Venus trece prin zodia ta pe parcursul întregii luni, ca atare te vei bucura de suficientă atenţie de la cei care te iubesc, dar preferi doar să primeşti şi prea puţin să oferi aceleaşi gesturi de iubire.

În schimb te preocupă mai mult viaţa casnică, domestică, de familie, unde depui energie, ca părinte iubitor şi soţ/soţie foarte implicat în treburile casei, venind cu unele din cele mai interesante propuneri de înnoire sau de schimbare a atmosferei din cămin. Dar chiar şi aici pregăteşte-te pentru o răsturnare de situaţie: de exemplu, dacă aţi făcut eforturi să vă mutaţi în casă nouă se poate ca planurile să se schimbe peste noapte. Dacă tu credeai că ţi-ai găsit liniştea într-un loc, apare ceva care destabilizează buna organizare şi cere de la tine decizii curajoase, radicale, deci nu s-ar spune că ţi-ai găsit încă liniştea în plan personal. Surprize mai pot să apară!

Deşi la serviciu atmosfera e destul de banală, fără a te aştepta la evenimente ieşite din comun, există totuşi un moment cheie în carieră: ţi se pregăteşte un eveniment unic în viaţă. Oare te gândeai cumva să-ţi schimbi profesia? Nu e vorba aici doar de o schimbare de loc de muncă, ci e vorba de mai mult decât atât! Poate apare şansa unei mutări de domiciliu care să aibă la origine schimbarea perspectivelor tale profesionale, sau invers, cariera se schimbă odată cu schimbările din viaţa personală.

E o luptă aici între cele două planuri ale existenţei tale! Nu ai mai trăit ceva similar până acum, tocmai de aceea e greu de crezut că va trece fără efecte marcante. Poate acum îţi vine brusc ideea schimbării profesiei şi o vei pune în practică la anul sau, şi mai şi, eşti atât de decis, atât de dornic s-o iei într-o altă direcţie, încât nici nu mai stai pe gânduri: o faci chiar acum! Pui punct… şi de la capăt, spre o cu totul altă viaţă! Nu e deloc simplă trecerea aceasta, mai ales pentru o fire conservatoare ca tine, care nu se dă în vânt după noutate, dar deja Pluto pregătea terenul de ceva vreme, supunându-te unor transformări profunde de câţiva ani încoace, ca atare o astfel de decizie nu ar fi deloc o surpriză, reuşind chiar să-i faci faţă cu brio.

Poate chiar Saturn cu schimbarea sa de registru e cel care te îndeamnă să faci asemenea permutare de scopuri, ca şi cum o viaţă întreagă ai spus că nu te vezi decât făcând o anumită meserie şi, dintr-o dată, ţi se arată Calea, se deschide în faţa ta şi e atât de atractivă, atât de frumoasă încât e greu să-i rezişti. Deciziile pe care eşti gata să le iei în acest final de an – sau poate în primele zile ale anului viitor – sunt ciudate la prima vedere, necesită un mare curaj, dar simţi că doar asta te împlineşte, că asta trebuie să faci, că asta te va face fericit, deci trebuie să-i dai curs, oricât de grea ar fi adaptarea la noua ta cale!

Pare e chiar un eveniment de (re)descoperire a vocaţiei, pentru că vezi, eşti într-un adevărat proces de reformulare, de parcă abia acum iese la iveală cel care eşti cu adevărat, iar printre răspunsurile acestei perioade poate fi şi cel legat de adevărata ta misiune. Te-ai făcut avocat pentru că vroia mama? Ei bine, acum nu mai are mama nimic de spus, ci doar tu, iar tu vrei altceva! E vremea alegerilor tale!

Intrarea lui Marte în zona banilor aduce un sentiment de relaxare, de eliberare de griji, dar nu înseamnă că nu stau la pândă şi surprizele. Planează peste toate un aer de imprevizibil, care poate viza şi bugetul propriu, deci te poţi aştepta la răsturnări mari de situaţie şi în privinţa banilor: ori spre plus, ori spre minus.

Spre plus, e posibil să te trezeşti cu un cadou în bani sau cu vreo primă de sărbători numai bună pentru a-ţi mai achita nişte datorii sau a mai cumpăra ceva pentru acasă… iar în minus, e posibil să te trezeşti cu defecţiuni casnice care te obligă să scoţi din buzunar rapid nişte bani să cumperi un frigider nou sau alt televizor… Apar cheltuieli neprevăzute de care chiar nu aveai nici un chef acum, dar pe care nu le poţi amâna. Neprevăzutul poate veni sub orice formă, câştig sau daună, bonus sau amendă, deci mare grijă cum păstrezi echilibrul bugetului, că nici nu ştii când treci de la a avea la a nu mai avea – sau invers.

VĂRSĂTOR

Cu Marte în zodia ta, e clar că eşti mai dinamic, mai aventuros, mai dornic de socializare, ceea ce poate accentua şi dorinţa ta de a cuceri noi inimi, dar o faci într-o formă atât de amicală şi de detaşată, aceeaşi pentru oricine, fără implicaţii emoţionale profunde. Dragostea cea adevărată intră, cumva, într-un con de umbră, de parcă tu, un om atât de vesel şi de sociabil, devii brusc mai taciturn, mai emotiv, mai retras, de parcă nu ai fi prea sigur pe sentimentele tale.

Poate iubeşti pe cineva, dar una arăţi şi alta simţi, ceea ce poate provoca derută în rândul sexului opus. Poate chiar iubeşti, dar nu vrei s-o arăţi, ci afişezi o imagine cool, amuzantă şi prietenoasă, dar nu vrei să recunoşti pentru nimic în lume că ai şi simţi ceva pentru cineva. Poate aştepţi momentul potrivit ca să spui ce simţi, poate te copleşeşte timiditatea şi stai în banca ta, poate-poate celălalt îşi dă seama că amiciţia afişată de tine e doar o mască pentru a nu-ţi arăta sensibilitatea. Probabil te pricepi să faci declaraţii frumoase, ai pentru oricine o vorbă de iubire, te adresezi cu iubitule sau iubito oricui, numai celui pe care chiar îl iubeşti nu…

Atitudinea ta de bun prieten cu toată lumea nu prea te ajută să ajungi şi la inima celui drag, ca atare mai ai de aşteptat un pic până când îţi vei lua inima în dinţi să-ţi declari iubirea. În schimb, pentru cei deja căsătoriţi, momentul este excelent, deci pregăteşte-te pentru nişte sărbători romantice, idilice, emoţionante, pasionale, alături de cel drag. Sentimentele voastre sunt intensificate, te simţi bine în compania partenerului, de parcă ceva din iubirea voastră de odinioară – indiferent câţi ani au trecut de când vă făceaţi unul altuia curte – renaşte, redevine puternică, revine la lumină, se reaprinde, arde iar cu intensitate!

Zi mersi că Luna Neagră a ieşit din zona dedicată căsniciei, ca atare tot ce nu a mers bine în ultimele luni, acum poate reveni minunat şi miraculos la normal, dacă reaprindeţi flacăra iubirii, dacă vă apreciaţi mai mult unul pe altul, dacă vă declaraţi mai ferm iubirea, dacă vă ocupaţi mai mult unul de altul, dacă vă demonstraţi corectitudinea, fidelitatea şi loialitatea reciproc. E nevoie, din când în când, de noi legăminte de iubire, să vă amintiţi unul altuia cât de importanţi sunteţi unul pentru altul, deci profită de aceste momente cu conotaţii spirituale majore pentru a vă re-declara sentimentele.

Se pot petrece adevărate minuni pentru cuplurile care treceau prin momente dificile, pentru cele aflate în pragul divorţului, pentru cele în care se infiltrase neîncrederea şi îndoiala, pentru cele în care se dădeau lupte de orgolii, pentru că redescoperiţi dintr-o dată că aveţi în comun un anumit principiu de viaţă, măcar unul, dar e suficient ca să clădiţi pe scheletul lui o căsnicie solidă. Vărsătorii pot fi puşi acum în faţa unei revelaţii de destin, în ceea ce priveşte viaţa de familie. Îţi dai seama că e un moment cheie? Foloseşte-l cu înţelepciune!

Deşi Saturn părăseşte zona dedicată carierei şi ar trebui să resimţi un fel de eliberare, de liniştire a apelor, tu nu eşti încă pe deplin liniştit. Tu nu spui încă hop înainte de a sări pârleazul. Da, Saturn va mai avea nişte restanţe de rezolvat pe aici şi la vară, dar măcar până atunci ar trebui să te mai relaxezi şi tu, că prea ai fost obsedat de afirmare şi de ascensiune profesională în ultimii ani, deoarece cariera a cerut enorm de la tine. A te relaxa un pic nu înseamnă a coborî ştacheta, dar cel puţin după ce Saturn părăseşte Scorpionul – după 23 decembrie – te mai poţi detaşa şi tu un pic.

Nu mai privi cariera ca pe ţinta ta principală, nu-i mai da atâta atenţie, la modul că fără ea eşti pierdut sau că de acolo vin cele mai mari probe pentru tine, nu-ţi mai privi rolul în carieră ca şi cum ai fi indispensabil sau că s-ar prăbuşi lumea dacă nu te stresezi … Hei, calmează-te, extrage-te un pic de această capcană care ţi-a supt toată energia în ultimii doi ani şi jumătate. Gata, ce a fost mai greu a trecut, te poţi bucura şi tu de viaţă, dar mai ales de rezultatele acestor eforturi, pentru că ai realizat enorm!

Poate, dacă ieşi un pic de sub influenţa obsesivă a carierei, vei reuşi să descoperi că mai există şi altceva care să merite atenţie, că poate mai există şi alte scopuri de atins, că viaţa e şi dincolo de birou, direcţii pe care, din cauza muncii, nici nu le-ai remarcat. Ai acum şansa să te mai eliberezi de grijile prea mari de natură profesională şi să resimţi atmosfera acestui final de an ca pe o dorinţă sau nevoie imensă de a te elibera. De orice: de stres, de gânduri, de efort, de ambiţii, de orgolii, de griji, de probleme, de tot ce te ţinea blocat şi ancorat doar în munca ta. Ba, mai mult: poate chiar eşti gata să abandonezi o carieră tocmai pentru că îţi dai seama că te-a subjugat total, că te-a consumat complet şi nu mai poţi rezista acestei presiuni imense.

E un moment din acela în care, metaforic vorbind, un director de m multinaţională abandonează funcţia pentru a se apuca de… pictură. Ciudat, dar cam aceasta este dimensiunea revelaţiei! Ai dreptul la eliberare, şi nu e deloc exclus ca ceva, luna aceasta, să-ţi arate o alternativă, un alt drum de mers, un alt univers de explorat şi să-ţi pui întrebarea aceasta: pentru ce m-am consumat atâta? Hai, ia-ţi o pauză şi ridică ochii în sus să vezi ce largă-i lumea, iar tu ce făceai: te concentrai asupra unui singur punct din care ai făcut obsesie. Ai dreptul să respiri şi să redescoperi viaţa!

Schimbarea de optică pe care o vei resimţi în plan profesional e posibil să genereze un moment de cotitură şi în privinţa banilor. Ori e o schimbare de atitudine faţă de bani, de parcă nu mai eşti la fel de preocupat să faci bani, sau nu mai eşti la fel de obsedat de acest capitol, ori treci printr-un punct de dezechilibru tău financiar, pentru că acea nouă mentalitate cu care încerci să te obişnuieşti te obligă să adopţi şi o viziune nouă în chestiunile materiale.

Poate nu mai consideri că banii sunt motorul principal al vieţii, chiar dacă, realistul şi pragmaticul din tine are nevoie să mănânce şi să-şi plătească facturile, dar parcă o laşi un pic mai moale, găsind valoare în cu totul alte etaje ale existenţei. Mai relaxează-te în privinţa banilor, banii se fac, ai atâtea idei originale şi o creativitate amplificată acum, deşi vor fi şi momente când te vei îndoi că e atitudinea cea mai corectă pentru un om care are datorii de plătit.. Te vei obişnui cu noua mentalitate, dar ia-o mai moale, nu abandona un job bine plătit pentru un vis chiar atât de brusc.

Nu dărâma casa veche până nu ai terminat-o pe cea nouă! O idee atât de fantastică ar putea să-ţi treacă acum prin cap, care să-ţi ofere şi mult visata independenţa financiară, încât ar fi culmea să-i dai cu piciorul, deci ajunge doar să-ţi foloseşti inspiraţia. Nu îţi vine o idee, ci mai multe, dar numai de tine depinde dacă ai curajul să le şi valorifici.

PEŞTI

Toată lumea ştie că eşti un visător incurabil, iar luna aceasta totul pare atât de frumos în iubire, încât te laşi mult mai uşor furat de iluzii şi promisiuni. Pentru unii, din preajma ta, iubirea e un joc şi dacă tu, mai credul şi mai dornic de iubire, îl crezi, s-ar putea să-i cazi în plasă. Deschide bine ochii şi urechile şi nu crede chiar toate declaraţiile care ţi se fac! Unii vor doar să te cucerească, să te zăpăcească, să te facă să te simţi bine, iar tu, dintr-o mai mare nevoie de ocrotire şi de iubire, eşti gata să-ţi deschizi inima mult prea uşor.

Ia-o şi tu mai în joacă, nu primi o vorbă frumoasă de amor ca pe o declaraţie de intenţie sau ca pe un legământ. Nu pune la suflet, iubirea e aventurieră acum, pasageră, frumoasă şi lejeră, deci n-o privi ca pe apogeul căutărilor tale. Chiar dacă simţi fluturi în stomac, nu te arunca în iubire cu ochii închişi, furat de vise frumoase, ci dă-ţi seama că e totuşi doar o tentativă, o tatonare, că mai e cale lungă până când vei putea spune cu mâna pe inimă că asta e ceea ce ai căutat toată viaţa.

Şi viaţa de cuplu, pentru cei căsătoriţi, trece printr-o zonă ceţoasă şi sensibilă, deci încearcă să-ţi ţii sub control pornirile inimii. Luna Neagră se mută, pentru câteva luni, în zona căsniciei, şi gândeşte-te că nu a mai trecut pe aici de prin 2006, ca atare vine cu ceva special, serios şi rarisim pentru cuplu. Se infiltrează în inima ta câţiva musafiri nedoriţi: frica şi suspiciunea, critica şi auto-critica, neîncrederea şi pânda, ca şi cum ai presimţi tu că partenerul ascunde ceva tot aşa cum şi tu, la rându-ţi, te simţi permanent controlat şi verificat.

Clar că aceasta nu e deloc cea mai fericită atmosferă pentru o viaţă în doi armonioasă. Dacă nu ai încredere în celălalt, vei depăşi cu greu această perioadă – Luna Neagră va ieşi de aici abia prin august – deci se poate vorbi de una dintre cele mai obositoare perioade pentru relaţia de cuplu,m ca un război psihologic. Nu turna gaz pe foc de la un banal motiv de gelozie, pentru că eşti acum mai predispus să vezi în jur doar pericole şi duşmani, să deseci firul în patru şi să critici tot ce vezi, ba să-ţi mai descoperi şi ţie o mulţime de puncte nevralgice şi defecte, încât începi să-ţi creezi singur un scenariu de groază, cum că gata, aici e finalul fericirii voastre. Hei, nu exagera, nu aceasta e atitudinea potrivită, ci doar trebuie să aşezi alte valori pe primul plan, fără a căuta cu orice preţ inamici la tot pasul.

Frica va deveni cel mai mare duşman al vostru şi dacă o laşi să pună stăpânire pe tine şi pe partener, nu sună deloc bine… Neptun te poate face acum şi mult mai sensibil la tot ce auzi, la tot ce vezi, încât vezi şi ce nu este, şi de la un motiv de suspiciune la un adevărat munte de invenţii negative nu mai e decât un pas, ca atare nu arunca în cârca partenerului vini de care nu se face vinovat – tu i le-ai inventat din cauza fricii – şi nici nu te victimiza luând disperarea pe umeri. Nu ai deloc motive!

Dacă tot ai scăpat de Lună Neagră care a influenţat atmosfera de la locul de muncă în ultimele luni, făcând din acest an unul din cei mai apăsători în ce priveşte sarcinile de serviciu, vine o perioadă de câteva luni bune în care Jupiter, de unul singur, îşi va juca rolul pozitiv în voie! Abia de acum vei simţi că lucrurile se ameliorează la serviciu, abia de acum te vei duce la lucru plin de bucurie şi de energie pozitivă, abia acum începi să culegi roadele eforturilor depuse, abia acum simţi că eşti apreciat şi că eşti stimulat să dai tot ce ai mai bun în tine.

Depui efort şi fă-o cu entuziasm, cu inima deschisă, pentru că e perioada succeselor! Mai mult, Saturn se mută luna aceasta în zona carierei tale, unde va sta până prin 2017, deci şi numai datorită acestui eveniment – cu două planete importante amplasate în sectoare dedicate muncii – îţi poţi da seama că eşti una din zodiile pentru care cariera devine prioritară. Se nasc planuri noi, ambiţii de afirmare şi realizare mai mari, dorinţe de a şti mai mult, de a urca mai sus, dar trebuie să fii conştient că succesul spre care te îndrepţi pas cu pas necesită şi o investiţie mai mare de efort.

Gândeşte-te la noi cursuri de specializare, la masterate, la noi şi noi surse de informare şi documentare în domeniul care te preocupă, pentru că a venit vremea unui upgrade total şi profund pentru tine. Metaforic vorbind schimbi sistemul de operare, nu doar câteva softuri folosite! Începând de luna aceasta – dar mai bine zis de luna viitoare, pentru că greu de crezut că de sărbători vei umbla prin biblioteci după cărţi de specialitate – vei fi mult mai preocupat de imaginea ta profesională şi vei dori să urci, să creşti, să te ridici, să te afirmi prin eforturile depuse pentru a deveni mai bun.

E vremea maturizării tale depline în carieră, ca atare dacă undeva la trecerea dintre ani te bate un gând major cu privire la drumul tău în plan profesional, s-ar putea să merite atenţie ca, de la anul, să-l şi pui în practică la modul cel mai serios. Poţi mai mult, meriţi mai mult, deci ridică ştacheta! Nu te mulţumi cu tot ce ai acumulat în ultimii ani, pentru că acum vei descoperi că orizonturile cunoaşterii sunt mult mai vaste şi mult mai complexe şi vrei să înveţi şi mai mult. Porneşti pe un drum greu şi lung, dar cu o aviditate fantastică de a te realiza, considerând că ai atins vârsta în care abia de acum înainte vei putea arăta ce ştii şi ce poţi. Eforturile vor fi mari, oboseala se va acumula, drumul va fi anevoios, dar ceea ce va rămâne în urmă va fi o carieră de succes, stabilă şi solidă, de care vei fi mândru şi care îţi va modela destinu

Deşi e o perioadă cu cheltuieli mai mari decât de obicei, ar fi bine să faci şi economii, pe unde se poate, ca să nu te trezeşti după sărbători cu contul gol. Pot exista şi câteva momente dificile în privinţa banilor, când un pas greşit poate lăsa urme, ca atare rezistă ispitei de a cheltui sume mari pe cine ştie ce impuls de moment. E de preferat să respingi orice idee care implică cheltuirea unor sume consistente de bani, şi mai ales pe neprevăzute, pentru că nu eşti într-o perioadă cu reacţii tocmai bune şi, pentru tine, surprizele pot genera instabilitate.

Dacă deschizi portofelul împins de la spate de cine ştie ce condiţii presante – ceva de genul neapărat azi, doar acum e momentul – s-ar putea să te trezeşti mai târziu în faţa unei pierderi, ca atare tu ai nevoie de timp de analiză înainte de a decide încotro să se ducă banii. Bani vin, mai ales la începutul lunii, dar se duc cât ai spune… peşte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *