GIURGIU: Icoana făcătoare de minuni de la Letca Nouă

icoana-facatoare-de-minuni-Letca-Noua

În vestul judeţului Giurgiu, într-o zonă unde s-au păstrat neatinse însemnate suprafeţe cu păduri, într-o comună cu doar puţin peste trei mii de locuitori, s-a produs, în urmă cu 12 ani, o minune: din Icoana Maicii Domnului cu Pruncul în Braţe, aflată în biserica din sat, a izvorât mir.

În satul Letca Nouă, situat în vecinătatea râurilor Milcovăţu şi Glavacioc, biserica, monument istoric de interes naţional, a devenit cunoscută şi datorită icoanei făcătoare de minuni.

„Era în luna decembrie a anului 2002 când enoriaşii au aflat minunea şi zile şi seri de-a rândul am stat în biserică şi am văzut cum din ochii Maicii Domnului izvorau lacrimi de mir”, povesteşte o bătrână din comuna Letca Nouă.

După ce din Icoana Maicii Domnului au început să curgă lacrimi de chihlimbar, slujba Sfintei Liturghii se desfăşura zilnic, iar vestea minunii a răzbătut peste graniţele satului, aici începând „să curgă” pelerini din toate colţurile ţării.

La vremea aceea, Prea Sfinţitul Varsanufie Ploieşteanul, episcop vicar de la Arhiepiscopia Bucureştilor, a venit la Letca Nouă şi a spus că ceea se întâmplă aici „e o minune, icoana nu plânge pentru că o icoană nu poate plânge, ci din ea izvorăşte mir” şi chiar el a dus ştergarul care a fost aşezat la icoană.

După sosirea pelerinilor şi rugăciunile neîncetate ale acestora la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, au apărut şi veştile privind primele vindecări miraculoase şi se spune chiar că un copil care nu vorbea, la finalul slujbei, a spus pentru prima dată cuvântul mamă.

Icoana de lemn a Maicii Domnului cu Pruncul în braţe a fost pusă într-un iconostas prin grija oamenilor şi Maica Domnului îşi arată mila faţă de orice credincios i-a cerut vreodată ajutorul.

„Icoana are o vechime de aproape o sută de ani şi a fost adusă aici din fosta bisericuţă de lemn din cimitir, aproape de finalizarea lucrărilor de pictură din biserica de astăzi, lucrări realizate de pictorul Tăttărescu şi ucenicii săi. Mulţi creştini care au venit cu credinţă au primit binecuvântare sufletească şi trupească, foarte multe familii care s-au rugat au primit prunci şi vin mereu acum, pentru a mulţumi”, a declarat parohul bisericii din Letca Nouă, preotul Nicoale Edmond Popa.

Această bisericuţă albă şi strălucitoare în soarele sudului, născută din bârne între bordeiele care au reprezentat prima aşezare a satului, a fost construită de către Mitropolitul Ţării Româneşti, Nifon, iar pictura murală din interior a fost realizată de marele pictor Gheorghe Tăttărescu.

Până la începutul secolului al XVIII-lea, toată întinderea de teren de la Letca Veche la Letca Nouă şi până la hotarul pădurii Bulbucata şi satul Bălăria forma o singură moşie al cărui proprietar era boierul Iordache Filipescu ce îşi avea conacul în Letca Veche. În anul 1856, Mitropolitul Ţării Româneşti Nifon, a cumpărat de la baronul Meitany moşia Sineşti numind-o Letca Nouă.

În anul 1752, locuitorii zonei şi-au ridicat o bisericuţă din bârne în cimitirul care există şi astăzi şi a funcţionat nu demult ca biserică de cimitir după zidirea noii biserici a lui Nifon Mitropolitul.

Biserica, denumită şi astăzi de locuitori Mănăstirea lui Nifon, a fost clădită aici între anii 1864-1867 pe cheltuiala acestuia. Pictura bisericii a fost executată în ulei în stil neoclasic între anii 1866-1867, de pictorul Gheorghe Tăttărescu, fapt pentru care biserica a fost declarată monument istoric. Între anii 1927-1929, biserica a fost complet renovată, a fost dotată cu obiecte noi de cult şi a fost resfinţită de către Prea Sfinţitul Episcop Tit Târgovişteanul, vicarul Arhiepiscopiei Bucureştiului. În anul 1952, fiind complet afumată, pictura a fost spălată de pictorii Nicolae Stoica şi Gheorghe Vânătorul din Bucureşti.

Picturile lui Tăttărescu reprezintă un ansamblu pictural în mărime naturală în tehnica secco, în ulei. Deşi au stat acoperite o bună perioadă de fumul lumânărilor, sunt încă într-o stare bună de conservare. Din acestea se mai păstrează catapeteasma şi icoanele de lângă naos ale Sfântului Dimitrie şi ale Sfântului Gheorghe.

În anul 2009, a avut loc o nouă resfinţire a bisericii, slujba de târnosire fiind ţinută de Preasfinţitul Părinte Ambrozie Episcopul Giurgiului.

În prezent, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul în Braţe se află aşezată în naos pe un tetrapod de lemn sculptat.(Text: Agerpres, Foto:episcopiagiurgiului.ro, Video: Pelerin Ortodox/ youtube.com)