„Gătim împreună în Casa baronului”

mancare-saseasca-01

Din ce în ce mai mulţi turişti români şi străini, dornici să guste mâncăruri tradiţionale săseşti, poposesc vara la „Casa baronului”, din comuna Bazna, unde o profesoară româncă, Aurelia Rusu, a realizat prima carte de bucate cu specific nemţesc din judeţul Sibiu, într-o gospodărie cu istorie, transformată într-un adevărat muzeu al culturii săseşti din localitate.

Lansată la Mediaş, lucrarea „Gătim împreună în Casa baronului” este o carte de artă culinară, tipărită în 200 de exemplare, care se distribuie gratis, chiar de autoare, la ea acasă, în Bazna. Cartea de bucate a apărut cu sprijinul Direcţiei Municipale pentru Cultură din municipiul Mediaş, dar şi a câtorva sponsori generoşi.

„Ideea scrierii acestei colecţii de reţete mi-a venit atunci când am văzut în bucătăria nurorii mele, proaspăt căsătorită, o carte poştală pe care erau scrise, în glumă, următoarele cuvinte: «Iubitule, mâncarea ta este în Cartea de bucate!» deci nu în frigider sau pe aragaz. Atunci am hotărât să scriu reţetele bunicii şi pe cele ale mamei mele, reţete vechi şi uşor de preparat, care să fie un ghid pentru tinerele gospodine, care nu sunt pregătite pentru a găti„, mărturiseşte Aurelia Rusu.

Aceasta şi-a prezentat nu doar cartea, ci şi aperitivele şi o parte din dulciurile prezentate în ea. Astfel, toţi cei prezenţi la lansarea cărţii au avut ocazia să deguste „chec aperitiv”, „tartă cu brânză”, „cornuleţe cu carne”, „pâine cu untură şi boia”, „covrigei”, „cozonac săsesc”, dar şi celebrul „lichiu săsesc numit Hanklich”.

Itinerarul culinar săsesc începe desigur cu povestea mesei pentru că rigurozitatea caracterizează chiar şi bucătăria nemţilor şi ritualul de servire a preparatelor.

„Saşii erau riguroşi şi aveau un adevărat ritual în pregătitul bucatelor. Când clopotul bisericii bătea ora 12:00, toată lumea lăsa lucrul şi se îndrepta spre casă, pentru servirea prânzului. La ora 5:00 după-amiază îşi beau cafeaua, însoţită de ceva dulce, iar cina era întotdeauna servită la ora 8:00”, povesteşte Aurelia Rusu. Tradiţia săsească este dusă mai departe şi de gospodinele din zona Mediaşului, care au moştenit reţete vechi, pe care le folosesc şi astăzi. Hencleşul săsesc, celebra băutură schnaps, pâinea cu untură şi ceapă, vestita socată şi ciorbele gustoase, toate se prepară în sezonul cald, care este şi turistic, la „Casa baronului” din Bazna.

mancare-saseasca-02

„Fasolea, varza, cartofii, ceapa stau la baza bucătăriei săseşti. Prăjituri nu prea făceau, doar pită în cuptor sau lichiu (hencleş) şi cozonac cu nucă. Specifică zonei Ardealului este rabarbura (rabarbărul), o plantă adusă de saşi, cu o tulpină dulce-acrişoară folosită la acritul ciorbelor, dar şi la prepararea prăjiturilor, a compotului şi a dulceţii”, explică Aurelia Rusu.

 Într-o comună staţiune, Bazna, aflată în nordul judeţului Sibiu, se mai pot vedea încă femei cu pălării de paie şi căruţe pline cu fân şi o casă a unor saşi înstăriţi, numiţi „baroni”, plecaţi în Germania, care revin să îşi viziteze fostul cămin transformat într-o casă muzeu, plină de oaspeţi pe care îi răsfaţă cu mâncăruri de altădată. „Baronul” din Bazna nu este un sas cu titlu nobiliar, ci un sas înstărit.

„Foştii proprietari ai casei, saşi plecaţi în Germania, ne vizitează des. De la an la an, inima lor creşte odată cu casa care prinde altă viaţă. Prin muzeul nostru, această carte rămâne în familia mare a saşilor, iar povestea frumoasă merge mai departe”, spune cea care a reînviat tradiţia săsească, la Bazna. O casă care miroase a plăcinte aburinde, iar cămara nu este altceva decât un refugiu în mijlocul unei comori de bunătăţi: dulceţuri şi compoturi din fructe culese chiar de proprietarii casei. Beciul răcoros te îndeamnă la un pahar de vin vechi şi bun.

Culese pe parcursul mai multor ani, reţetele din cartea „Gătim împreună în Casa baronului” sunt reţete păstrate de săsoaicile care au emigrat în Germania, în caiete vechi, care i-au fost dăruite, destăinuie autoarea cărţii. Nu mai puţin de 120 de reţete strânse într-o carte bilingvă, româno-germană, aşteaptă să „desfacă” tainele mâncărurilor săseşti din Transilvania.

 Doamnele şi domnişoarele care sunt la dietă trebuie să ştie că mâncarea săsească nu este una dietetică, avertizează Aurelia Rusu. „Mâncarea săsească tradiţională nu este o mâncare dietetică. O să observaţi că în majoritatea reţetelor apare untura. Este gustoasă. Aceste reţete sunt foarte simple, eu pentru începători am scris-o”, spune Aurelia Rusu.

Dacă românii îşi primeau oaspeţii cu pâine şi sare, saşii o făceau cu pâine unsă cu untură şi ceapă. Toţi turiştii străini care ajung la „Casa baronului” din Bazna cer pâine cu untură şi slănină cu ceapă. „Am început să servesc turiştii şi să ştiţi că are un succes extraordinar. Toţi turiştii străini cer acest preparat şi slănină. Slănina este la mare căutare printre turiştii străini”, completează Aurelia Rusu.

O lucrare eveniment pentru cultura gastronomică din judeţul Sibiu, dar nu numai, „Gătim în Casa baronului”, este o carte care ne introduce într-o lume a bucătăriilor de acum sute de ani şi a unor miresme care nu se regăsesc în restaurantele din prezent. Toţi cei care doresc să facă rost de această culegere de reţete pot să o facă scriindu-i autoarei, pe blogul său, muzeubuninet.blogspot.ro. (Text: Agerpres, Foto: muzeubuninet.blogspot.ro)