Costume de epocă şi actuale ale pompierilor

turnul_primariei-oradea-02

Turiştii care vizitează Turnul Primăriei Oradea pot să vadă costume de epocă şi actuale ale pompierilor, dar şi ţinute de paradă ale celor care luptă cu focul.

‘În expoziţia găzduită în Turnul Primăriei, pe lângă obiectele de muzeu prezentate în manieră clasică, vizitatorii pot să vadă ţinutele de paradă, de epocă şi de intervenţii prezentate pe manechine. Am experimentat acest lucru la alte evenimente şi obiective turistice, unde vizitatorii, mai ales tinerii, apreciază acest tip de expoziţie pentru binecunoscutul selfie. Ne bucurăm de sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Crişana’, colecţia expusă fiind o parte din Muzeul ISU. Este ştiut că, în anul 1904, Turnul Primăriei a devenit punctul de observare a pompierilor, deci nu întâmplător, în fiecare an, de Ziua Pompierilor, organizăm un eveniment pe această temă’, a declarat Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, din cadrul Primăriei Oradea.

turnul_primariei-oradea-01

‘Expoziţia de echipamente şi accesorii utilizate de pompierii bihoreni în trecut’ va putea fi vizitată în septembrie şi octombrie.

Expoziţia reaminteşte vizitatorilor că în anul 1904 turnul noii clădiri a Primăriei Oradea a devenit punctul de observare a incendiilor pentru oraş. De la înălţimea de 50 de metri, pompierul de strajă anunţa focul printr-un număr diferit de bătăi de clopot, în funcţie de zona în care izbucnea incendiul. În turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.

turnul_primariei-oradea-03

Cel mai înalt punct de belvedere din Oradea, Turnul Primăriei are o vechime de peste 100 de ani, supravieţuind celor două războaie mondiale, păstrând încă urme de gloanţe pe cadranul ceasului. În anul 2011, Turnul Primăriei a fost amenajat ca obiectiv turistic, având patru nivele, un orologiu care cântă la ore fixe ‘Marşul lui Avram Iancu’ şi un telescop la ultimul nivel pentru observarea oraşului de la înălţime.

turnul_primariei-oradea-04

Vizitatorii au de urcat până în vârf aproximativ 230 de trepte, iar pe casa scării Turnului Primăriei pot fi admirate ilustraţii cu principalele clădiri din oraş, cu descrierea stilului lor arhitectural şi a istoriei fiecărui edificiu.

turnul_primariei-oradea-05

Turnul Primăriei adăposteşte primul centru de informare turistică creat în Oradea după anul 1989. (Text si foto: Agerpres)