Mp3

Copiii moştenesc inteligenţa de la mame

copil-inteligenta

Copiii moştenesc inteligenţa mai degrabă de la mame decât de la taţi, conform unui studiu realizat la Universitatea Washington, informează publicaţia Science World Report.

Acest lucru ţine de faptul că genele care au legătură cu inteligenţa se află poziţionate pe cromozomul X, iar femeile au doi astfel de cromozomi, faţă de bărbaţi care au doar unul. Conform noului studiu, anumite gene transmise copiilor, printre care şi cele responsabile de calităţile intelectuale, ar avea efect doar dacă provin de la mamă.

Cercetătorii au desfăşurat un experiment pe şoareci modificaţi genetic. Şoarecii care au primit mai mult material genetic matern au dezvoltat creiere mai mari şi corpuri mai plăpânde, în timp ce şoarecii care au primit mai mult material genetic patern au dezvoltat corpuri mai mari şi mai puternice dar creierul a rămas mai mic.

Concluzia cercetătorilor a fost că dezvoltarea creierului este legată de genele materne, iar dezvoltarea fizică a organismului de genele paterne. Ei au precizat însă că genele moştenite nu sunt singurii factori care determină inteligenţa unei persoane.

Mediul în care un copil este crescut este cel puţin la fel de important pentru dezvoltarea funcţiilor cognitive avansate. Studiile în domeniu indică faptul că doar între 40% şi 60% din inteligenţa unui copil este moştenită genetic, restul provenind de la factorii de mediu.

La acest experiment se adaugă şi un studiu realizat pe 12.000 tineri din Glasgow cu vârste între 14 şi 22 de ani, de-a lungul a peste 20 de ani, studiu care a identificat faptul că marea majoritate a tinerilor cu o inteligenţă sporită provin din mame cu inteligenţe ridicate.(Text: Agerpres, Foto: all4desktop.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *