Mp3

Casa Memorială “George Enescu” din Liveni

Casa Memoriala George Enescu -01

Casa memorială “George Enescu” din Liveni reprezintă locul naşterii, universul copilăriei primului compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal, locul unde au răsunat pentru prima dată acordurile viorii celui ce avea să cucerească lumea cu magia cântecului şi a baghetei sale dirijorale.

Aflată la aproximativ 15 km de Dorohoi şi 50 de km de Botoşani, este casa părinţilor lui George Enescu, Costache şi Maria Enescu, aşa cum arată şi www.casememoriale.ro şi www.muzeubt.ro. Aici, în casa visurilor, a văzut lumina zilei marele compozitor la 19 august 1881. De mic copil Enescu a manifestat o înclinaţie extraordinară pentru muzică, astfel că la numai patru ani a început să ia lecţii de vioară de la părinţii săi, dar şi de la un renumit lăutar din Dorohoi, Nicolae Filip, cunoscut ca Lae Chioru. Un an mai târziu, la vârsta de cinci ani, a început să studieze sub îndrumarea lui Eduard Caudella, profesor la Conservatorul din Iaşi, şi a compus prima sa operă pentru vioară şi pian “Țara românească”.

Casa Memoriala George Enescu -02

Tot în casa din Liveni, Jurjac, cum era alinta de părinţii săi, a compus şi Poema Română, în 1894, care a ajuns să fie considerată prima operă românească cu adevărat “naţională” din istoria muzicii româneşti.

Casa memorială “George Enescu” din Liveni, este o casă modestă, cu pridvor de lemn, înconjurată de o grădină şi o livadă. Adăposteşte obiecte care reflectă universul copilăriei artistului. Pot fi admirate aici o vioară de jucărie, pianina la care a început să cânte Enescu, sau trusa de culori pentru desen alături de mai multe desene.

Se află aici şi fotografii originale ale părinţilor, acte de proprietate aparţinând lui Costache Enescu, precum şi partituri muzicale din anii tinereţii artistului şi nu în ultimul rând fotografii care-l prezintă pe marele artist în compania unor mari muzicieni ai timpului, în ţară şi în diverse capitale ale Europei.

Casa Memoriala George Enescu -04

De asemenea, pot fi admirate piese de mobilier de pe vremea părinţilor, cuptorul pe care s-a născut genialul muzician, scoarţe moldoveneşti şi multe alte obiecte care i-au aparţinut.

Despre casa naşterii sale marele muzician afirma, în memoriile sale: “Mă trag din părinţi români şi m-am născut la Liveni, judeţul Dorohoi, în inima Moldovei… Locuiam într-o casă mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare. Şi acum mai văd ţăranii, în cămăşi albe, cu ilice albastre, cum cântau în asfinţit… …Aceasta este cu adevărat ţara mea, iar imaginea ei am dus-o cu mine”.

Casa Memoriala George Enescu -03

Începând cu anul 1958, casa a fost transformată în muzeu, iar în anul 2005 a fost renovată şi readusă la farmecul anilor de demult. Clădirea muzeului este declarată monument istoric.

Cu o semnificaţie aparte în destinul strălucit al lui George Enescu, casa sa natală este vizitată anual de numeroşi turişti. (Text: Agerpres, Foto: casememoriale.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *