Mp3

Bolivia: istorie, cultură şi turism

Bolivia-07

Bolivia, denumită oficial Statul Plurinaţional al Boliviei, sărbătoreşte ziua naţională la 6 august, dată la care statul şi-a proclamat independenţa, în 1825.

Istorie şi cultură

Locuit în epoca precolumbiană de triburile amerindiene quechua şi aymara, teritoriul de astăzi al Boliviei devine în secolul al XV-lea parte a Imperiului incaş. După prăbuşirea acestuia este cucerit de spanioli, mai exact de conchistadorul Diego de Almagro, între anii 1535-1538.

În 1543, teritoriul Boliviei a fost inclus în Viceregatul Peru. La 20 octombrie 1548, este întemeiat oraşul La Paz. Din 1776, teritoriul este inclus în Viceregatul Rio de la Plata. Teritoriul Boliviei a fost şi el cuprins de cea mai mare mişcare anticolonială a indienilor din America de Sud, condusă de Tupac Amaru, care a avut loc între 1780-1781.

Bolivia-03

Mişcarea de eliberare naţională a triumfat după bătălia de la Ayacucho, din 9 decembrie 1824, când Antonio Jose de Sucre eliberează Bolivia de sub dominaţia spaniolă. Congresul de la Chuquisaca (azi Sucre) a proclamat independenţa statului la 6 august 1825 şi, în semn de omagiu pentru Simon Bolivar, ”Eliberatorul”, statul primeşte numele de Bolivia.

Bolivia are cea mai mare proporţie de populaţie indigenă de pe continent, care reprezintă aproximativ două treimi din totalul locuitorilor. Limba oficială este spaniola, dar în ţară se mai vorbesc quechua, aymara şi tupi gurani.

Bolivia-05

Capitala constituţională a statului este Sucre, iar cea administrativă este La Paz, unde se află guvernul.

Capitala La Paz (capitala situată la cea mai înaltă altitudine de pe glob — 3.600 m) a fost fondată de către Alonso Mendoza, care i-a dat numele de Ciudad de Nuesta Senora de la Paz. Din 1827 capitala La Paz este cunoscută sub această denumire, iar din 1898 devine capitala administrativă a Boliviei. Este un cunoscut centru cultural şi de învăţământ, cu universitate, academii, muzee, biblioteci, teatre.

Bolivia-02

Dintre obiectivele culturale şi turistice de aici amintim: Piaţa de flori, care este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraş; Palatul prezidenţial; Biserica San Francisco, o reprezentare a stilului spaniol de secol XVI, cu faţade împodobite cu sculpturi în piatră, interiorul fiind decorat cu numeroase obiecte de cult, statui şi picturi; Catedrala din Piaţa Murillo, care datează din 1835 şi este una dintre cele mai impresionante clădiri din La Paz, cu un dom înalt, ziduri solide şi vitralii interesante; Muzeul Frunzei de Coca, dedicat plantei de coca şi rolului pe care aceasta l-a avut şi îl are în istoria şi folclorul ţării; Muzeul de Arte Contemporane, situat într-o veche vilă din secolul al XIX-lea, care pune în valoare, în principal, arta boliviană; Muzeul de Etnografie şi Folclor, care prezintă istoria culturală, folclorul şi tradiţiile din Bolivia; Muzeul Metalelor Preţioase, dedicat legendelor şi exploatărilor metalelor preţioase din zonă (aur, argint, cupru); Casa de Murillo, locuinţa lui Don Pedro Domingi Murillo, erou în luptele pentru independenţă din secolul al XIX-lea.

Bolivia-08

Oraşul Sucre a fost fondat în 1538 de Pedro de Anzurez, devenind în 1561 reşedinţa Căpităniei generale Charcas. Capitală a Boliviei independente, din 1825, oraşul şi-a schimbat numele în 1839 din Chuquisaca în Sucre, în memoria primului preşedinte, Antonio Jose de Sucre. Începând din 1898, Sucre a rămas numai capitala constituţională a ţării. Oraşul vechi se află pe lista Patrimoniu mondial UNESCO.

În Sucre se află una dintre cele mai vechi universităţi din America Latină — Universitatea Sfântul Francis Xavier din Chuquisaca, fondată în 1624. Alte obiective de interes cultural şi turistic sunt muzeele, bibliotecile, Catedrala metropolitană (1533), ”Cabildo” (Primăria, 1572).

Bolivia-06

De asemenea, centrul istoric al vechiului oraş minier Potosi (fondat în 1548) este inclus în Patrimoniul mondial UNESCO, aici aflându-se numeroase biserici vechi, precum San Lorenzo, San Francisco ş.a.

Natură şi turism

Bolivia, cu o suprafaţă de cca 1,1 milioane kilometri pătraţi, este situată în America de Sud şi are ca vecini statele Brazilia (nord, nord-est), Paraguay (sud-est), Argentina (sud), Chile şi Peru (sud-vest şi vest). Are două capitale — La Paz, capitala administrativă, unde se află sediul guvernului, şi Sucre, capitala constituţională, iar printre principalele oraşe se numără: Santa Cruz de la Sierra, Cochabamba, El Alto, Oruro.

Bolivia-12

Deşi pe teritoriul Boliviei Munţii Anzi prezintă extensiunea lor maximă, două treimi din suprafaţa ţării este formată din câmpii şi podişuri, acoperite de ierburi de savană, păduri tropicale şi traversate de afluenţi ai Amazonului şi fluviului Paraguay, conform ”Enciclopediei statelor lumii” (2005). Regiunea andină cuprinde două cordiliere, cu vulcani stinşi care trec de 6.000 de metri (Nevado Sajama — 6.542 m, în Cordillera Occidental; Nevado Illimani — 6.882 m, altitudinea maximă din Bolivia, în Cordillera Oriental). Între acestea se află platoul Altiplano (3.300-3.850 m), cu aspect de câmpie vălurită, care reprezintă principala zonă locuită a ţării.

Bolivia-11

În Altiplano se află şi cunoscutul lac Titicaca, cu o suprafaţă de 8.430 kmp, lac navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume, respectiv 3.812 m.

Clima, modificată de altitudine, este tropicală în regiunile joase, cu precipitaţii bogate, subtropicală în văile ”yunga” din Cordillera Oriental, şi relativ aridă şi aspră, cu îngheţuri frecvente, în Altiplano.

Bolivia-09

Vegetaţia variază, spre exemplu cea de pe platoul andin este mai redusă şi de talie mică, în timp ce în Cordillera Oriental şi în câmpie se găsesc păduri bogate de mahon, arbori de chinină, arbori de cauciuc ş.a. Fauna este foarte variată (lama, alpaca, maimuţe, şerpi veninoşi, papagali, condori ş.a.)

Bolivia deţine, după Venezuela, cele mai importante rezerve de gaze naturale din America de Sud şi are, de asemenea, variate alte resurse de subsol, precum argint, aur, staniu, zinc, tungsten.

Bolivia-01

Pentru turişti, Bolivia prezintă o diversitate de experienţe culturale, peisaje şi locuri impresionante. Principalele zone sau obiective turistice sunt: regiunea Altiplano, cu cele două capitale — La Paz şi Sucre — şi vechile oraşe miniere Oruro (fondat în 1606) şi Potosi (fondat în 1548); zona lacului Titicaca, cu staţiunile luxoase situate pe malul acestuia, cu insula Suriqui, precum şi oraşul Copacabana, cu o faimoasă catedrală finalizată în 1619; ruinele incaşe de la Tiahuanaco/Tiwanaku; staţiunea de sporturi de iarnă Chacaltaya, cu skiliftul aflat la cea mai mare altitudine din lume; ţinuturile saline din Uyuni ş.a.

La Paz este capitala situată la cea mai înaltă altitudine de pe glob — 3.600 m — şi unul dintre cele mai interesante oraşe ale Americii de Sud, care deţine atracţii turistice variate, clădiri cu arhitectură tradiţională, clădiri istorice, localuri tradiţionale, pieţe, muzee etc.

Bolivia-04

De asemenea, în Bolivia sunt numeroase parcuri naţionale şi rezervaţii naturale, dintre care: Parcul Naţional Noel Kempff Mercado, Parcul Naţional Madidi, înfiinţat în 1995, care se întinde din Anzi până la Amazon, Parcul Naţional Sajama, fondat în 1939, cu pădurea aflată la cea mai mai mare altitudine (4.900 m), Parcul Naţional Miriquiri, fondat în 1945 ş.a. (Text: Agerpres, Foto: bolivianlife.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *