ARGEŞ: Lacul Învârtita (Nucşoara)

Lacul-Invartita

Lacul Învârtita, cunoscut şi sub denumirea de Nucşoara, este cel mai mare lac carstic format pe gips (sulfat de calciu şi rocă solubilă) de la noi din ţară.

Aflat la o altitudine de 780 m, în regiunea muscelelor subcarpatice dintre Râurile Brădetu şi Doamnei, pe raza comunei Nucşoara din judeţul Argeş, lacul a fost declarat monument al naturii şi este inclus în arealul rezervaţiei naturale Măgura-Nucşoara.

Apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, lacul are o suprafaţă de 2,2 ha şi o adâncime de 5 m şi s-a format într-o dolină pe gips, prin dizolvare, apoi a suferit procese de sufuziune şi de tasare.

Lacurile formate pe gips sunt rare, deşi în formaţiunile paleogene orizonturile de ghipsuri sunt uneori bine dezvoltate, datorită intercalaţiilor frecvente de gresii şi marne care frânează procesele de carstificare, cât şi acoperirii lor cu formaţiuni impermeabile.

Lacul Învârtita este un important obiectiv turistic din Muntenia şi datorită izvoarelor sulfatate, calcice, sodice sau sulfuroase ce se pot folosi în scopuri balneare. De asemenea, potrivit surselor amintite, împreună cu pădurea ce-l înconjoară, reprezintă un loc ideal de meditaţie, o oază de linişte şi relaxare, în zonă fiind permis şi pescuitul, precum şi plimbările cu barca. (Text: Agerpres, Foto: infopensiuni.ro, Video: youtube.com)