Mp3

8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii

trandafiri-8Martie

Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională (Ziua Internaţională a Femeii), sărbătoare oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), se sărbătoreşte în fiecare an la 8 martie, în întreaga lume.

Ziua Internaţională a Femeii a apărut pe fondul unor mari tulburări sociale, originile acestei sărbători regăsindu-se în mişcările sindicale produse în America, la începutul secolului trecut.

În SUA, opresiunea şi discriminarea au făcut ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. Un an mai târziu, în 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA pe 28 februarie. Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.  Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus faţă de dreptul de vot şi de a ocupa o funcţie publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională şi de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.
Cu prilejul Anului internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie. În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile. Potrivit ONU Femei (UN Women), de atunci au fost multe realizări în ceea ce priveşte prevederile acestui document, dar, din păcate, există multe lacune grave în continuare.

În 2015, Ziua Internaţională a Femeii evidenţiază Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, care se axează pe 12 domenii critice şi prevede o lume în care fiecare femeie poate să-şi exercite opţiunile, cum ar fi participarea la politică, să aibă dreptul la educaţie şi la obţinerea unui venit, şi să trăiască în societăţi care să nu permită violenţa şi discriminarea. În acest scop, tema Zilei Internaţionale a Femeii din acest an are în vederea marcarea aniversării a 20 de ani de la semnarea Declaraţiei şi platformei de acţiune de la Beijing.

ONU Femei (UN Women), entitatea ONU responsabilă cu egalitatea între sexe şi drepturile femeilor, a fost înfiinţată, după patru ani de negocieri, în iulie 2010. Şi-a început oficial mandatul la 1 ianuarie 2011.

Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este îndepărtarea diferenţelor între sexe, ce are drept consecinţă faptul că femeile nu sunt adecvat reprezentate în structurile decizionale politice şi economice; mai mult decât atât, sunt abuzate de familie şi de societate. (Text: Agerpres, Foto: globalcoachcenter.files.wordpress.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *