„Wings”, primul film de Oscar

wings-film-1927

Prima ediţie a Premiilor Oscar a avut loc la 16 mai 1929, la Hotelul Roosevelt din Hollywood. A fost organizată de Academia Americană de Film, care a decernat premii pentru filmele ce avuseseră premiera în anii 1927 şi 1928.

Gazda evenimentului a fost Douglas Fairbanks, preşedintele Academiei Americane de Film. Biletele de intrare au costat 5 dolari, iar la ceremonie au participat 270 de persoane. Actorii au ajuns la Hotelul Roosevelt în maşini de lux, fiind aşteptaţi la intrare de fani. Prima ediţie a Premiilor Oscar este singura care nu a fost difuzată la radio sau la televiziune.

Premiile au fost prezentate pentru 12 categorii, iar câştigătorii fuseseră anunţaţi cu trei luni înainte. La această primă ediţie au fost două categorii care au recompensat Cel mai bun film: categoria Film excepţional, ceea ce este în prezent Cel mai bun film, distincţie acordată filmului „Wings” şi categoria Producţie unică şi artistică, al cărei câştigător a fost filmul „Sunrise: A Song of Two Humans”. Începând cu ediţia următoare, cea de-a doua categorie a fost retrasă, astfel că „Wings” este recunoscut drept primul film care a câştigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun film.

„Wings” (Aripi) este un film mut, realizat în anul 1927 şi regizat de William A. Wellman. Nu era încă unul dintre cei mai celebri regizori de la Hollywood, dar îi fusese încredinţată regia deoarece avea experienţă în tema filmului, mai exact fusese pilot în timpul Primului Război Mondial. Aceasta poate fi o explicaţie pentru care scenele de bătălie aeriană sunt foarte bine realizate.

Filmul spune povestea a doi tineri, Jack (Charles Buddy Rogers) şi David (Richard Arlen), care sunt îndrăgostiţi de aceeaşi fată. Mary (Clara Bow) este îndrăgostită de Jack, ea devenind, mai târziu, voluntară în război, doar pentru a putea fi alături de el. Jack şi David sunt înrolaţi în forţele aeriene. Deşi rivali, cei doi devin cei mai buni prieteni în război. David se prăbuşeşte în spatele liniilor inamice, dar fură un avion german pentru a reveni în liniile americane.

În timpul zborului, însă, avionul său este doborât de Jack, crezând că este vorba de un avion inamic. O scurtă apariţie în film o are şi celebrul actor Gary Cooper, personajul interpretat de el fiind omorât pe front. Deşi acţiunea are loc în timpul războiului, acest aspect rămâne pe planul al doilea, tema centrală a filmului fiind relaţia de camaraderie dintre cei doi şi dragostea pentru zbor. Tragedia celor doi camarazi reflectă, însă, şi ororile războiului.

Cu un buget estimat la două milioane de dolari şi cu mai multe scene de luptă,Wings” a câştigat şi premiul pentru efecte inginereşti, categorie desfiinţată ulterior. Filmările au fost făcute pe o câmpie din Texas, iar figuranţii care apăreau în rolul soldaţilor erau filmaţi cu mai multe camere în acelaşi timp. Prim-planurile cu cei doi camarazi în timpul zborului au fost filmate chiar în avion, cu o cameră adaptată special pentru filmare în mişcare.

Wings” a spart mai multe tabuuri ale epocii: în primul rând, în scena care prezintă ultimele clipe de viaţă ale prietenului ucis din greşeală, are loc o îmbrăţişare şi un sărut între cei doi camarazi, fapt nemaiîntâlnit până atunci într-un film. Este, de asemenea, unul dintre primele filme care prezintă scenă de nuditate.

Deşi filmat în alb-negru, se disting câteva nuanţe mai colorate în secvenţele care prezintă flăcări şi explozii. „Wings” a fost considerat pierdut până în anii 1960, când a fost redescoperită o copie a acestuia la Cinemateca Franceză din Paris. În 1997, Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii a selectat filmul „Wings” spre a fi păstrat în Registrul Naţional de Film al Statelor Unite, pentru importanţa sa culturală, istorică şi estetică. (Text: Agerpres, Foto:aworldoffilm.com)