Mp3

Vulpea deşertului poate şi “vulpe de companie “

vulpea-desertului

Vulpea deşertului este cea mai mică dintre vulpi. Nu oricine poate avea un astfel de animal de companie, deoarece în unele ţări, legea interzice deţinere unui asemenea exemplar. Vulpea fennec (Vulpes zerda), vulpea deşertului, face parte din familia Canidae, alături de lupi, şacali, coioţi şi câine.

Provine din deşertul Sahara şi din Peninsula Arabică, fiind un animal exotic popular. Are dimensiuni mici şi o constituţie ce-i permite să supravieţuiască în deşert. Cântăreşte între 700 grame şi 1,6 kg, are o înălţime de doar 20 cm, iar lungimea corpului poate varia între 20 şi 40 cm. Ochii sunt mari şi rotunzi. Lungimea cozii reprezintă trei pătrimi din lungimea corpului.

Una din trăsăturile specifice fennecului sunt urechile sale mari, care pot atinge o lungime de aproximativ 15-20 cm. Urechile uriaşe îl ajută să se răcorească, deoarece, fiind mari şi bine vascularizate, pierd multă căldură. Are un auz excelent, care îl ajută în detectarea prăzii. Blana este deasă şi aurie, iar vârful cozii e colorat în negru.

Picioarele sunt zvelte, iar tălpile îi sunt acoperite de blană, fiind astfel ferite de nisipul fierbinte. O altă caracteristică importantă, mai ales pentru cei care şi-l doresc ca animal de companie, este faptul că nu are acel miros puternic, specific altor specii de vulpi.

Ca şi animale de casă, vulpile sunt prietenoase. Nu au probleme nici cu străinii, nici cu celelalte animale. Sunt pline de energie şi trebuie lăsate să se joace mult. Deşi sunt animale sălbatice, odată ce sunt domesticite, devin animale sociabile. Totuşi pot fi sperioase dacă nu au fost socializate când erau pui.

Au nevoie de o cuşcă bine îngrădită, cu tavan, fiindcă vulpile se pot căţăra, iar pe jos trebuie turnat beton deoarece pot săpa şi pot fugi. Sunt animale omnivore, dar se pot hrăni cu mâncare pentru câini sau pisici. Consumă şoareci, viermi, legume şi fructe proaspete, ouă sau insecte. Au nevoie de foarte puţină apă ca să supravieţuiască, având rinichii adaptaţi condiţiilor de trai specifice deşertului.

Vulpile deşertului ating maturitatea sexuală pe la vârsta de 11-12 luni, iar în lunile ianuarie şi februarie intră în sezonul de împerechere. Puii se nasc între lunile martie şi iulie. Media de viaţă a vulpii fennec crescută în captivitate poate ajunge până la 14 ani.(Text: Agerpres, Foto: thefabweb.com, Video: youtube.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *