Mp3

Trump şi Clinton s-au confruntat într-o primă dezbatere tensionată

trump-vs-clinton

Schimburile verbale violente şi ambianţa electrizantă au caracterizat prima dezbatere prezidenţială între Hillary Clinton şi Donald Trump, care a avut loc luni, 26 septembrie,  într-o atmosferă tensionată, plasându-l pe candidatul republican adesea în defensivă cu şase săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.

Timp de 90 de minute, cei doi rivali s-au confruntat cu privire la viitorul SUA, economie, securitate, politică externă şi alte subiecte, precum fişa de impozite a lui Donald Trump şi e-mailurile lui Hillary Clinton.

“Donald, trăiţi într-o lume aparte”, l-a apostrofat fosta Prima Doamnă, fostă senatoare şi ex-secretar de stat, care aspiră să devină prima femeie preşedinte a SUA. Ea a evocat cu regularitate “faptele” în faţa unui rival pregătit, potrivit ei, să spună “lucruri nebuneşti” pentru a fi ales.

“Pierdem locuri bune de muncă, oamenii se duc în Mexic, în multe alte ţări. Voi face să revină locurile noastre de muncă, Dumnevoastră nu puteţi să o faceţi“, a lansat candidatul republican, mai atent ca de obicei asupra formei şi care nu a utilizat niciodată cuvinte grele la adresa rivalei sale democrate.

Primele comentarii şi primele sondaje dădeau avantaj lui Hillary Clinton. Canalul CNN a intervievat 521 de alegători potenţiali, care au considerat 62% faţă de 27% că Hillary Clinton a câştigat dezbaterea.

Singuri pe scenă, în spatele unui pupitru în faţa moderatorului, jurnalistul Lester Holt, Hillary Clinton şi-a evocat programul, avansând propuneri concrete şi subliniind progresele realizate în ultimii opt ani.

Donald Trump, foarte critic faţă de administraţia Obama, şi-a întrerupt regulat rivala, pe care a descris-o ca pe un “politician tipic. Discursuri nu acţiune”.Aţi făcut asta timp de 30 de ani, pentru ce începeţi să vă gândiţi la aceste soluţii acum?”

Dar el a fost adesea în defensivă, Hillary Clinton mai precisă, cunoscându-şi mult mai bine dosarele. Și la sfârşitul dezbaterii, care a durat 90 de minute, atacurile au devenit mai personale.

“Ea nu are energie. Pentru a fi preşedinte al acestei ţări, aveţi nevoie de o energie fenomenală”, a declarat Donald Trump.

“Când va călători în 112 ţări şi va negocia un acord de pace, o încetare a focului, eliberarea disidenţilor sau chiar când va petrece 11 ore pentru a depune mărturie în faţa unei comisii a Congresului, atunci va putea să îmi vorbească despre energie”, a răspuns Hillary Clinton.

Magnatul imobiliar a acuzat-o cu privire la utilizarea mesageriei sale private în timp ce conducea diplomaţia americană.

“Este mai mult decât o eroare, această ţară crede că este o ruşine”, a lansat el. În replică, dna Clinton a insistat asupra refuzului repetat al candidatului republican de a-şi publica declaraţia de impozitare.

“El ascunde ceva. Poate că nu este pe atât de bogat pe cât o spune”, a spus candidata democrată, amintind că toţi candidaţii la Casa Albă de 40 de ani şi-au difuzat declaraţiile de plată a impozitelor.

Hillary Clinton, care a participat deja la peste 30 de dezbateri politice din 2000 până în prezent, a căutat să impună o statură mai prezidenţială în partea dezbaterii consacrată politicii externe şi securităţii, căutând în special să-i asigure pe aliaţii SUA.

“Niciunul dintre candidaţi nu a comis vreo eroare gravă. Trump a ratat mai multe oportunităţi decât Clinton. Ea a părut prezidenţială, ceea ce nu este o surpriză”, a declarat Timothy Hagle, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Iowa.

Potrivit unui sondaj CNN, 62% dintre cei 521 de alegători intervievaţi au estimat că Hillary Clinton a câştigat dezbaterea şi doar 27% i-au fost favorabili lui Donald Trump.

Alte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute în 9 şi 19 octombrie.(Text: Agerpres, Foto: vergecampus.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *