Mp3

Tentativă de Cartea Recordurilor pentru “clisa friptă şi pita cu ceapă picurată”

ceapa-Pericei1

Comuna Pericei din Sălaj îşi doreşte să ajungă pentru a treia oară în Cartea Recordurilor, propunându-şi ca la ediţia din acest an a Festivalului Cepei să strângă laolaltă cel mai mare număr de oameni din lume pasionaţi de “clisă friptă-n botă şi pită cu ceapă picurată” cu untura slăninii de porc Mangaliţa.

Ceapa din Pericei a intrat în 2007 în Cartea Recordurilor, când, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Cepei, agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri. Cu acelaşi prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălţime de şase metri. Statuia a adus un al doilea record mondial în comună, pentru “cel mai mare monument dedicat cepei”.

În cadrul celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Cepei, ce va avea loc în data de 3 septembrie, la Pericei, organizatorii intenţionează să strângă laolaltă cel mai mare număr de oameni din lume pasionaţi de “clisă friptă-n botă şi pită cu ceapă picurată” cu untura slăninii de porc Mangaliţa.

“Este o tentativă de a obţine cel de-al treilea record mondial. Încă nu este un record stabilit în acest domeniul. Ca şi în cazul monumentului cepei şi a celei mai lungi cunune de ceapă, pentru care am intrat de două ori în cartea recordurilor, scopul este acela de a face cunoscută zona noastră. Pe de altă parte parte, nimeni nu mai popularizează aceste produse, consumate de zeci de generaţii, ce au trăit cu aceste alimente.

Dacă ne uităm la televizor putem vederea reclamă şi la banalul parizer, dar când privim ingredientele care îl alcătuiesc, rămâne uimiţi. Nu în ultimul rând, m-a interesat dispariţia rasei de porc de Mangaliţa. Bătrânii tot spuneau că are prea multă untură, medicii că nu e sănătos şi că ar trebui să creştem rase de carne, că untura şi slănina nu sunt sănătoase. Culmea ironiei: acum ştiinţa spune că slănina este sănătoasă. Mai multe generaţii de pe meleagurile noastre au trăit cu slănină şi cu pâine cu untură, decât cu hamburger şi sandviş. Trebuie o doză de patriotism local”, a declarat luni, 22 august, primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba.

ceapa-Pericei2

Potrivit sursei citate, organizatorii speră să poată strânge circa 5.000 de participanţi, fiecare din ei urmând a primi slănina, băţul, pâinea, focul şi instrucţiunile de folosire, iar la final un premiu constând într-o sticlă de vin.

Avem parteneri oameni de afaceri originari din Pericei, care acum fac comerţ în Canada. Ei s-au oferit că ne vor sprijini. Unul dintre ei ne-a spus că are cunoştinţe în Ungaria, de unde vom primi slănina de Mangaliţa. Noi ne pregăteam să strângem slănina de la oamenii din sat, dar acum vom avea o slănină uniform tăiată, împachetată, pentru fiecare participant, cu ceapă de Pericei. De asemenea, ei vor oferi fiecărui participant şi câte o sticlă de vin de Takaj”, a menţionat primarul din Pericei.

Acesta a adăugat că a discutat deja şi cu premierul Dacian Cioloş, ai cărui părinţi sunt originari din Pericei, care a precizat că nu poate fi prezent la eveniment, însă i-a promis edilului că executivul va fi reprezentat de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, aceeaşi promisiune existând şi din partea Ungariei.

“Vom avea o întâlnire cu cei doi miniştri ai agriculturii, din România şi Ungaria, unde să dezbatem prezentul şi viitorul regiunilor şi în cadrul regiunilor a domeniilor agricole. Ei au experienţă în partea de marketing a produselor agricole, unde noi stăm cam rău”, a subliniat Boncidai Csaba.

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Pericei şi Centrul de Informare şi Marketing Turistic Pericei, cu sprijinul partenerilor: Consiliul Judeţean Sălaj, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Festivalul va avea loc sâmbătă, 3 septembrie 2016, începând cu ora 14,00, în comuna Pericei, în pădurea Rotundă, între satele Pericei şi Bic.

Toţi cei interesaţi să participe la eveniment se pot înscrie completând formularul de pe site-ul http://turism-pericei.ro/inscrieri-clisa-fripta-si-pita-picurata/ sau la Centrul de Informare şi Marketing Turistic Pericei.(Text si foto: Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *