Mp3

România produce mai mulţi oameni care numără, vorbesc şi separă sau împart lucrurile decât care produc ceva

mihnea-costoiu

România produce de câţiva ani mai mulţi oameni care “numără, vorbesc şi separă sau împart lucrurile” decât cei care produc ceva, a afirmat luni, 3 octombrie, rectorul UPB Mihnea Costoiu, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2016 – 2017.

Potrivit acestuia, 60 — 70% dintre locurile la licenţă sunt alocate învăţământului umanist şi economist şi doar 30 — 40% învăţământului medical, tehnic şi de ştiinţe exacte.

“Uităm faptul că, de câţiva ani de zile, şi o spun cu părere de rău şi oarecum vinovat, România produce mai mulţi oameni care numără, vorbesc şi separă sau împart lucrurile decât care produc ceva. Suntem în situaţia în care 60% — 70% din locurile la licenţă se duc către învăţământul umanist şi economist şi doar 30 — 40% către învăţământul medical, tehnic şi de ştiinţe exacte. Suntem în acest moment, în această ţară, într-o criză majoră de ingineri, profundă. Se vorbeşte foarte mult de criza de medici. Fără doar şi poate, o mare criză care ne afectează pe toţi, însă din 1989 încoace marea hemoragie — ca să folosesc termeni medicali — este cea de ingineri. România are încă probleme majore şi va avea în următorii ani din această perspectivă”, a arătat Costoiu.

El a afirmat că nu este doar un mesaj pe care îl dă studenţilor, ci şi un mesaj public pentru România.

În opinia sa, România nu îşi poate permite în următorii ani o altă direcţie decât cea care să o ducă în avantaj competitiv “în lupta complicată în Europa şi în lume”.

“Suntem în această situaţie cu ceea ce pregătim pierzând esenţa. Este important să luăm o decizie majoră. Dacă ne dorim studenţi ne trebuie finanţare. Dacă ne dorim studenţi foarte buni ne trebuie finanţare corespunzătoare. Dacă nu ne permitem o finanţare corespunzătoare trebuie să aşezăm numărul de studenţi la dimensiunea corectă astfel încât calitatea acestor studenţi şi a studiilor oferite să fie una foarte bună”, a susţinut reprezentantul UPB.

El a subliniat că numărul candidaţilor care vin în UPB creşte de la an la an.

Prezent la ceremonie, ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, le-a spus studenţilor că nimic din ceea ce a învăţat în facultate nu i-a fost de prisos.

“Aveţi astăzi o oportunitate extraordinară. Toată viaţa veţi învăţa. Cu cât vreţi să ajungeţi mai sus, cu cât veţi dori să deveniţi mai buni şi mai puternici, mai bine pregătiţi profesional, cu atât veţi face din traiectul dumneavoastră profesional o îmbinare între practică şi învăţare continuă. Cred că, dacă ar fi să alegeţi între potenţialele instituţii de învăţământ superior care să vă ofere această posibilitate de a îmbina aspectul practic cu un fundament academic serios, cred că probabil nu există în România o alegere mai bună decât Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Chiar dacă acest lucru pare a fi avut de suferit în ultimul deceniu pentru că aparent şcoala românească s-a depărtat de sectorul economic, inclusiv în zona care are legătură cu cifrele de şcolarizare în zona ştiinţelor exacte, în zona inginerilor am trecut şi aici printr-un declin. Eu cred că această perioadă s-a încheiat. Poate nu vedeţi astăzi că suntem într-o zonă de avânt, poate nu simţiţi lucrul acesta, dar eu cred că acest început al unei rescrieri a istoriei industriei româneşti este deja prezent şi cred că UPB este poziţionată în locul perfect pentru acest început”, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, UPB nu este numai un centru important al societăţii româneşti, dar reprezintă şi un centru al “rolului pe care România îl joacă la nivelul Uniunii Europene”.

La rândul său, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, al cărui băiat este student în anul I la UPB i-a sfătuit pe studenţi să îmbine învăţătura cu performanţa.

Ca sportiv de performanţă nu pot să vă spun decât: îmbinaţi învăţătura cu mişcarea! Sunt ferm convinsă că în această universitate aveţi săli de sport frumoase. Dacă doriţi să fiţi studenţi adevăraţi, să profitaţi de tot ceea ce vă învaţă dascălii, fără mişcare, fără sport nu cred că o să reuşiţi. Eu mi-am dorit ca, în următoarele săptămâni, luni, să mă invitaţi la finală sau semifinală, la începutul unui campionat universitar şi cu siguranţă că veţi avea în mine un partener de nădejde”, a afirmat ministrul. (Text si foto: Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *