Republica Dominicană

 width=

Republica Dominicană sărbătoreşte la 27 februarie ziua naţională, marcând obţinerea independenţei în 1844.

Ţară insulară din America Centrală, în nordul Mării Caraibilor este situată în partea de est a insulei Hispaniola (numită „La Espańola” — „Mica Spanie”, imediat după descoperirea de către Cristofor Columb, în 1492) şi are a doua cea mai mare economie din această regiune, potrivit www.godominicanrepublic.com şi www.mae.ro.

Cu o suprafaţă de 48.670 km pătraţi şi o populaţie de circa 10 milioane de locuitori (metisă în proporţie de 73%), Republica Dominicană este a doua cea mai mare naţiune din Caraibe, după Cuba, şi este împărţită în 31 de provincii care la rândul lor, sunt împărţite în municipii. Are capitala la Santo Domingo, desemnată District Naţional, iar alte oraşe mari sunt sunt: Santiago, Puerto Plata, La Romana, San Cristobal. Limba oficială este spaniola, iar moneda este peso-ul dominican.

 width=

Cultura Republicii Dominicane este reprezentată de o varietate arhitecturală, ce cuprinde cea mai veche Universitate din Lumea Nouă, casa familiei lui Cristofor Columb sau Farul lui Columb, Catedrala Catolică Americană, Muzeul Alcazar, Muzeul de Chihlimbar, Muzeul Arheologic, Fortul istoric San Felipe, dar şi oraşe, precum Altos de Chavón, oraşul artiştilor, o replică din secolul al XVI-lea a unui sat mediteranean cu galerii de artă, sau Amfiteatrul Grec unde sunt organizate festivaluri sau diverse spectacole în aer liber.

O expoziţie arhitecturală colonială în aer liber este Santo Domingo, oraş conservat aproape în întregime, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acesta a fost construit după un plan urban asemănător unei table de şah şi adăposteşte peste 90 de monumente, între care cele mai impresionante sunt Catedrala Sfânta Maria, şi ansamblul format din Fortăreaţa Ozama şi Turnul Omagiului, considerat cel mai vechi avanpost militar, încă în picioare, din America.

 width=

În literatura acestui popor se remarcă Leonor de Ovando, considerată prima femeie care a scris poezie în această parte a lumii.

Dominicanii sunt, însă, recunoscuţi pentru pasiunea lor imensă pentru muzică şi dans, salsa, jazzul latin, merengue şi bachata putând fi auzite în toată ţara. Sărbătorile şi festivalurile, numeroase, sunt celebrate cu multă energie, muzică şi dans, ceremonii fastuoase cu costume de paradă fabuloase. În acest context, amintim că Republica Dominicană a oferit lumii modei pe celebrul designer Oscar de la Renta. Acesta s-a născut în Santo Domingo în 1932 şi a devenit cetăţean american în 1971.

 width=

Oferind zile însorite pe tot parcursul anului, splendide plaje cu nisipuri albe şi fine, mărginite de palmieri, atât pe malul Oceanului Atlantic, cât şi pe ţărmul Marii Caraibelor, păduri tropicale cu plante neobişnuite şi animale pe cale de dispariţie, cascade spectaculoase, terenuri de golf „world class”, Republica Dominicană atrage numeroşi turişti din întreaga lume.

Cristofor Columb spunea despre această ţară că este cel mai frumos loc de pe pământ, cu nisipuri parcă de zahăr, vegetaţie luxuriantă de culoarea smaraldului, creste muntoase din care se revarsă cascade impresionante şi o mare limpede de culoare turcoaz.

 width=

Marea Caraibelor este locul ideal pentru practicarea de sporturi nautice, puţine destinaţii din lume putând rivaliza cu aceasta în privinţa varietăţii scufundărilor, despre care se spune că au fost inventate în această ţară. Aici există cea mai mare lagună de corali protejată din Caraibe, dar şi Los Tres Ojos, un grup de peşteri şi lagune cu apă dulce.

Plajele Republicii Dominicane se întind pe o suprafaţă de 1.300 km de coastă, cele mai frecventate de turişti fiind Grande, Sosua, Dorada, Punta Cana şi Bavaro.

Punta Cana este staţiunea vedetă, faimoasă pentru plajele sale şi istoria colonială veche de 500 de ani. Cu dimensiuni comparabile cu ale unui oraş, aceasta este amenajată în stil european cu spaţii de agrement precum Parcul Manati, arene sportive, terenuri de golf, grădini tropicale şi zoologice.

 width=

O importantă atracţie în zona Punta Cana este Parcque Nacional Del Este, renumit pentru cele 200 de peşteri, datând din era pre-columbiană şi pentru impresionanta insulă caraibiană Saona, unde pot fi admiraţi lamantini şi păsări flamingo. Insula are unele dintre cele mai frumoase formaţiuni de corali din ţară, fiind renumită pe plan internaţional pentru locurile de diving. De asemenea se mândreşte cu abundenta viaţă sălbatică subacvatică, aici putând fi admirate ţestoase, balene, rechini şi chiar delfini.

O altă regiune de plajă renumită este Puerto Plata aflată în nordul ţării, pe malul Oceanului Atlantic, tărâm al bogatelor zăcăminte de chihlimbar. Chihlimbarul dominican este cel mai pur din lume. Minele de chihlimbar de aici au inspirat producţia filmului ”Jurassic Park”.

 width=

Coastele muntoase, ca şi cele care înconjoară Puerto Plata, au o frumuseţe sălbatică mai ales că sunt înnobilate cu cascade înalte, precum Cascadele din Damajagua. Cel mai înalt punct din Republica Dominicană este vârful Pico Duarte care atinge 3.175 m.

Cel mai lung râu este Yaque del Norte care are 298 km lungime, iar cel mai întins lac este Enriquillo, unul dintre puţinele lacuri sărate din lume în care trăiesc crocodili. Temperatura ridicată a apelor atrage numeroase specii de păsări şi animale marine, transformând această ţară într-un paradis pentru exploratori şi naturalişti.

Dincolo de plajele însorite şi de bogăţia culturală, ţara atrage şi prin bucătăria sa foarte variată, derivată dintr-un trecut de fuziune şi influenţe ale diferitelor grupuri etnice, dar cu o înclinaţie tradiţionalistă spre bucatele simple.

 width=

Printre preparatele cele mai consumate se află carnea de pui sau de porc, friptă sau prăjită, servite de obicei cu garnitură de orez şi fasole, tocana cu carne şi legume („sancocho”) care adesea include şi banane „plátanos”, dar şi homarul fiert, raci sau creveţi la grătar. Alte alimente des consumate sunt pâine manioc, porumb, cartofi dulci, fructe ca ananas, papaya, banane, arahide, iar printre condimentele preferate se numără chili şi ghimbir.

Una din delicatesele bucătăriei dominicane este carnea de capră (chivo) care se serveşte preparată în mai multe feluri — marinată în rom, cu condimente sau friptă.

 width=

Mâncarea este însoţită adesea de o bere sau un cocktail cu rom. Sursa renumitului rom dominican este trestia de zahăr, iar printre cele mai cunoscute mărci se numără Barcelo, Brugal şi Bermudez. În afară de rom, băutura preferată este „mamajuana” un lichior de casă, preparat din diferite frunze, ramuri şi rădăcini macerate în rom. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ GoDomonicanRepublic)