Panouri fotovoltaice pentru un cătun neelectrificat

panou-fotovoltaic

Cele 15 familii din cătunul neelectrificat Balta Roşie, arondat oraşului Flămânzi din judeţul Botoşani, vor putea, pentru prima dată, să nu mai trăiască folosindu-se de lămpile cu gaz, acestea beneficiind de campania „Lumină pentru România”, derulată de Asociaţia Free Mioriţa, prin montarea de panouri fotovoltaice pe casele sătenilor.

„E un sat uitat de lume. Nici nu îl găseşti pe vreo hartă. Sunt 60 de oameni aici, sunt 20 de copii, fără lumină. Eu am venit pentru prima oară acum doi ani. Am făcut un tur al ţării pe bicicletă căutând oamenii care nu au lumină. Am aflat şi de Balta Roşie şi mă bucur că am ajuns aici”, a afirmat coordonatorul campaniei, Iulian Angheluţă.

Panourile fotovoltaice asigură fiecărei locuinţe energia suficientă pentru iluminat, dar şi pentru utilizarea unor aparate electronice mici consumatoare de electricitate.

Vasile Gheorghiu are 64 de ani şi nu a avut niciodată energie electrică. Cu ani în urmă, folosea bateriile de tractor pentru a face un pic de lumină în casă, însă în ultima perioadă a renunţat şi la această soluţie.

„S-a tot spus că o să se aducă curent, dar am tras nădejde. Acum s-a rezolvat problema. Nu am avut niciodată curent. Eu personal am adus o baterie de tractor de 12 V şi am pus un bec. Alţii nu au avut de loc. Este prima dată când văd curent în casă”, susţine Vasile Gheorghiu.

Balta-Rosie

Cei mai fericiţi sunt părinţii din Balta Roşie. Ei sunt convinşi că gestul Asociaţiei Free Mioriţa îi va ajuta pe copii să înveţe la lumina unui bec şi nu a lămpii pe gaz, aşa cum o făceau până acum.

„Nu am avut curent niciodată. Pentru copii e foarte bun. O să le vină mai uşor. Fetele sunt premiante şi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru gestul acesta foarte mare”, a afirmat Georgeta Coşereanu.

Proiectul de la Balta Roşie are un buget de aproximativ 25.000 de euro, fiind susţinut de o companie. (Text si foto: Agerpres)