Omenirea nu dispune de mai mult de încă 1000 de ani pe Pământ

terra-univers

Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking a avertizat recent că omenirea nu mai dispune, probabil, de mai mult de 1.000 de ani pentru a trăi pe Pământ şi că singurul lucru care ne poate salva de la dispariţie este colonizarea altor planete şi luni din sistemul solar, conform unui material publicat miercuri, 16 noiembrie, de site-ul sciencealert.com.

„Trebuie să continuăm să călătorim în spaţiu pentru viitorul omenirii”, a susţinut Hawking în cadrul unei conferinţe organizată la Universitatea Cambridge la începutul acestei săptămâni. „Nu cred că vom supravieţui (ca specie) încă 1.000 de ani dacă nu vom scăpa de pe această planetă fragilă”.

Hawking este frământat de soarta umanităţii în ultima perioadă de timp, savantul englez avertizând recent şi cu privire la pericolul de a contacta eventuale civilizaţii extraterestre mai evoluate tehnologic sau de a dezvolta şi perfecţiona inteligenţa artificială (AI) care va fi „fie cel mai bun lucru, fie cea mai mare catastrofă care s-a întâmplat vreodată omenirii”.

Și, dacă ţinem cont de faptul că oamenii par condamnaţi să repete mereu aceleaşi greşeli — chiar dacă studiem istoria şi ar trebui să ştim mai bine — Hawking se teme că dezvoltarea unor „arme autonome puternice” ar putea avea consecinţe dramatice pentru specia umană.

De asemenea, Hawking este rezervat şi cu privire la posibilitatea colonizării planetei Marte în viitorul apropiat, estimând că astfel de colonii capabile să se autosusţină pe Planeta Roşie vor fi o soluţie viabilă peste aproximativ un secol.

Fără a mai pune la socoteală pericolele „clasice” reprezentate de efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, izbucnirea unor pandemii globale din cauza proliferării de microorganisme ce au devenit rezistente la antibiotice sau arsenalele nucleare ce ar putea intra pe mâna unui lider politic nebun, omenirea ar putea să se confrunte în curând şi cu alte tipuri de pericole letale, la care nu este pregătită să răspundă.

La sfârşitul anului trecut, Stephen Hawking a devenit membru al unei coaliţii formată din peste 20.000 de cercetători şi experţi în diferite domenii, printre care Elon Musk, Steve Wozniak şi Noam Chomsky, coaliţie care solicită interzicerea la nivel internaţional a programelor de cercetare privind construcţia unor arme autonome ce pot ataca ţinte fără a fi nevoie de intervenţia oamenilor.

După cum susţine în noul său film, „Stephen Hawking’s Favourite Places”, fizicianul britanic se declară mai convins decât oricând că nu suntem singuri în Univers. Însă, dacă vom fi găsiţi de extratereştri, „aceştia vor fi cu mult mai puternici decât noi şi ar putea să considere că omenirea este la fel de importantă cum considerăm noi că sunt bacteriile”.

De aceea, susţine Hawking, avem nevoie de un plan de rezervă şi am putea supravieţui propriilor noastre greşeli dacă nu am fi dependenţi de o singură planetă. Dacă în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat nu vom reuşi să colonizăm alte planete, omenirea nu va rezista, ca specie, mai mult de încă un mileniu.

Deşi acest avertisment este unul dur, Hawking susţine că rămâne un optimist şi a descris anul 2016 drept „o minunată perioadă în care să trăieşti şi să studiezi fizica teoretică”.

„Să nu uitaţi să vă uitaţi mereu în sus, spre stele şi nu în jos, spre pământ (…) Încercaţi să înţelegeţi ce vedeţi, întrebaţi-vă ce face Universul să existe. Fiţi curioşi (…) Oricât de grea poate părea viaţa, există mereu ceva ce veţi putea face cu succes. Important este doar să nu vă daţi bătuţi”, le-a mai transmis el studenţilor de la Cambridge. (Text: Agerpres, Foto: popchassid.com)