O invenţie pe zi: IAURTUL

Iaurt

Iaurtul este un produs lactat cu gust acid plăcut şi cu aromă specifică, preparat din lapte de vacă, de oaie, de bivoliţă sau de capră, prin fermentare cu bacterii lactice din adaosul de maia.

Originar din Asia Mică, iaurtul potrivit tradiţiei ar fi apărut pentru prima oară în timpuri biblice, fiind arătat de un înger lui Abraham. Cunoscut în Franţa în anul 1542, el a fost oferit de către Soliman Magnificul lui Francisc I care suferea de probleme intestinale. Mesagerul sultanului însă nu a dorit să dezvăluie reţeta privind fabricarea sa.

În ultima vreme, iaurtul a câştigat o mare popularitate, datorită conţinutului său de calciu şi de proteine. El poate fi găsit sub o gamă variată, în ceea ce priveşte conţinutul de grăsime, pentru a satisface cerinţele consumatorilor care urmăresc să reducă aportul zilnic de calorii.

Iaurtul este unul dintre cele mai cunoscute produse probiotice, datorită conţinutului de bacterii vii. Acestea fermentează laptele, scad pH-ul, modifică textura şi măresc digerabilitatea proteinelor. Multe persoane prepară şi în prezent iaurt în casă.

În ultima vreme gama de iaurturi a cunoscut o largă diversificare, de la iaurturile clasice la cele cu conţinut de fibre, cereale, fructe sau cele cu amestec de brânză de vaci. (Text: Agerpres, Foto: paginadeagricultura.ro)