Mp3

NATO nu poate contracara o invazie rusă asupra ţărilor baltice

NATo

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este, la ora actuală, incapabilă să apere ţările baltice în cazul unei invazii din partea forţelor ruse, a estimat în săptămânalul german Die Zeit generalul Ben Hodges, unul dintre comandanţii militari americani în Europa, informează AFP.

“Este adevărat că Rusia ar putea cuceri mai repede statele baltice decât am putea noi reuşi să le apărăm”, a subliniat, în ediţia săptămânalului ce va apărea joi, acest general, comandantul forţelor terestre ale NATO, în marja exerciţiului militar Anaconda-16, în curs de desfăşurare în Polonia.

Aceste manevre, la care participă 31.000 de soldaţi din 24 de ţări ce luptă împotriva unui agresor imaginar denumit “Uniunea celor Roşii” care are drept ţintă ţările baltice şi nordul Poloniei, se desfăşoară înaintea summitului NATO de la Varşovia din 8-9 iulie, în timpul căruia urmează să fie decisă întărirea prezenţei NATO în Europa de Est.

Criticate de Rusia, aceste exerciţii sunt oficial manevre militare poloneze, şi nu ale NATO, pentru a menaja Moscova, potrivit generalului american. “Unele ţări precum Germania sau Franţa considerau că este prea provocator faţă de Rusia ca aceste exerciţii să fie numite ‘exerciţii ale NATO'”, a declarat el, potrivit Die Zeit.

Întărirea flancului estic al NATO, cea mai importantă schimbare de la sfârşitul Războiului Rece, consecinţă a anexării peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi a conflictului din estul Ucrainei, ar urma să fie confirmată în timpul summitului de la Varşovia.

Această întărire va presupune în mod concret desfăşurarea, prin rotaţie la fiecare nouă luni, a unor unităţi ce formează în total o brigadă blindată în ţările baltice, în Polonia, România şi Bulgaria. (Text: Agerpres, Foto: nato.int)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *