Mp3

Nat King Cole – o viaţă dedicată muzicii

Nat_King_Cole

Celebrul muzician de jazz Nat King Cole s-a născut la 17 martie 1919, la Montgomery, în statul Alabama. A învăţat să cânte la pian când era foarte tânăr, mama sa fiind singura lui profesoară. Primul spectacol l-a avut la vârsta de 4 ani. Cânta cu regularitate alături de tatăl său în biserică încă de la 11 ani.

Şi-a format prima trupă de jazz când era la liceu şi a evoluat şi alături de cei doi fraţi ai săi. Uşor-uşor, a început să devină unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi înregistrând chiar recorduri de vânzări de peste 50 de milioane de dolari. A cântăreţul care a reuşit să obţină cele mai multe vânzări pentru Casa de Discuri “Capitol Records”.

A realizat multe lucruri în folosul comunităţii afro-americanilor, refuzând să cânte în locuri unde aceştia nu aveau acces, obligându-i practic pe cei care frecventau acele locuri să se adapteze regulilor sale dacă vroiau ca el să concerteze acolo.

Când a început să câştige mulţi bani şi-a cumpărat o casă în apropiere de Los Angeles. A început să devină tot mai cunoscut şi a fost invitat să cânte de către preşedintele american de la acea vreme, J.F. Kennedy.

A fost primul afro-american care a avut propriul show radio şi, mai târziu, propriul show TV. Din 1946, timp de patru ani, a realizat o serie emisiuni la radio în fiecare săptămână, timp de o jumătate de oră, sâmbăta după-amiaza. În octombrie 1956, Nat a început să aibă propriul show la TV.

A apărut şi în câteva filme, precum “St.Louis Blues”, peliculă în care a jucat rolul compozitorului de jazz W. Handy. A apărut, de asemenea, şi în filmul autobiografic “The Nat King Cole Story”, însă a evoluat şi în diverse alte producţii cinematografice doar pentru a interpreta un cântec.

A murit la 15 februarie 1965. După această dată, muzica sa a început să devină din ce în ce mai populară iar albumele să fie vândute foarte bine pe piaţa muzicală. Dintre piesele care l-au făcut celebru, amintim “Winter is Coming”, “Love”, “Mona Lisa”, “When I Fall In Love”, “Too Young”, “Sweet Lorraine”, “Nature Boy”, “Love Letters”, “For All We Know”, “The Very Thought of You”, “Unforgettable”, “Ramblin’Rose”. Artistul a câştigat numeroase de discuri de aur pentru hituri precum “Sweet Lorraine”, “Too Young”, “Mona Lisa” ori “Christmas Song”.

A primit şi distincţii post-mortem între ele numărându-se şi distincţii “Grammy Hall Of Fame” (un premiu stablit în 1973 pentru a onora înregistrările care au cel puţin 25 de ani vechime şi care au “semnificaţie calitativă sau istorică”) pe care le-a obţinut pentru piesele “Christmas Song”, “Mona Lisa”, “Nature Boy”, “Unforgettable”.

În anii ’90 Nat King Cole a primit premiul “Grammy Lifetime Achievement Award”, distincţie obţinută de interpreţii care, în timpul carierei lor, au adus o contribuţie semnificativă în domeniul creaţiei artistice. Nat King Cole a fost inclus în “Alabama Music Hall of Fame“. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipwdia.org, Video: youtube.com)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *