Muzeul de Istorie din Sighişoara a renunţat la taxa foto-video

 width=

Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a declarat miercuri, 22 februarie, că instituţia a renunţat la taxa de 30 de lei pentru vizitatorii care doresc să fotografieze sau să filmeze exponatele, excepţie făcând profesioniştii în aceste domenii, iar sighişorenii beneficiază de o reducere de 75% la taxa de intrare.

„Începând din acest an taxa foto şi video a fost eliminată, dar s-a păstrat cea pentru profesionişti. Motivaţia a fost dezvoltarea tehnicii care a făcut ca aceste aparate să nu fie nocive pentru obiectele de patrimoniu pe care le deţinem. Taxa era de 30 de lei şi experienţa ne-a dovedit că nu adunam foarte mulţi bani din aceasta, nu era o taxă sustenabilă, aşa că am decis eliminarea ei.

Fotografierea şi filmarea se poate face în anumite condiţii, în sensul că nu se foloseşte blitz sau alte surse puternice de lumină, iar locuitorii din Sighişoara, beneficiază de 75% reducere, în baza cărţii de identitatea. Am făcut acest demers pentru a atrage publicul din Sighişoara către noi, pentru a vedea ceea ce ne-au lăsat înaintaşii noştri şi sperăm ca aceste iniţiative să fie de bun augur pentru public”, a spus Nicolae Teşculă.

 width=

Acesta a precizat că exemplul Muzeului de Istorie al Sighişoarei a fost urmat şi de alte instituţii care deţin monumente importante în Cetatea Medievală, în special bisericile evanghelice, care au reunţat la taxa foto-video şi au impus de asemenea ca fotografierea obiectelor să se facă fără blitz.

În anul 2016, Muzeul de Istorie al Sighişoarei a fost vizitat de peste 160.000 de turişti.

Muzeul de Istorie din Sighişoara, care şi-a deschis porţile în data de 24 iunie 1899 sub denumirea de „Alt Schassburg” (Sighişoara Veche), este singurul muzeu din ţară organizat pe verticală şi nu pe orizontală, adăposteşte peste 12.000 de obiecte, între care şi numeroase piese unicat: o machetă a oraşului din 1735, obiecte dacice, obiecte unicat ale breslelor, cel mai valoros clavicord, ceasul din turn şi multe altele.

 width=

Muzeul din Sighişoara are expoziţia de bază în Turnul cu Ceas, este structurat pe 6 nivele, cinci dintre acestea închise, până unde se află mecanismul ceasului, iar etajul 6 este balconul. În afara de expoziţia de bază, în imediata vecinătate a Turnului cu Ceas se află colecţia de arme medievale şi vechea închisoare militară a oraşului, cunoscută drept „Camera de tortură”. (Text: Agerpres, Foto: stiri-evenimente.ro)