Leacuri din grădină: SMOCHINE

smochine

Smochinele – fructe mici, delicioase, cu un gust dulce-acrişor şi suculente atunci când sunt proaspete – erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei şi ocupau un loc foarte important în multe culturi din întreaga lume, numărându-se printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul.

Cunoscut încă din antichitate, egiptenii supranumindu-l „alimentul multifuncţional”, smochinul s-a aflat printre primele plante cultivate de om. Un articol în revista „Science” descrie descoperirea a nouă smochini fosilizaţi, dataţi în jurul anilor 9400-9200 î.Hr., în aşezarea neolitică Gilgal I, în Valea Iordanului. Datorită faptului că smochinii sunt de tipul partenocarpio, fac parte din speciile domestice, plasaţi înaintea grâului, a orzului şi a legumelor.

Smochinul (Ficus carica) este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una dintre numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, creşte sub formă sălbatică şi în zona Mării Mediterane. În România creşte în zona Dobrogei, dar poate fi cultivat şi în alte zone. Unii smochini sunt reflorescenţi, produc două recolte anual, una în primăvară şi alta la sfârşitul verii. Smochinii fac uneori chiar trei recolte pe an şi pot trăi până la vârsta de 80 de ani.

Produce fructe de formă conică, care sunt clasificate după varietăţi şi anotimpuri: smochine albe, smochine regină, smochine negre şi de primăvară. În funcţie de specie, fructele pot avea culoarea: neagră, roşie, galbenă, mov, verde şi maro. Smochina are un miros dulceag, o aromă delicată şi pătrunzătoare. Fructul se topeşte în gură şi lasă o senzaţie de prospeţime, cu un parfum subtil, nedefinit. Smochinele sunt pline de seminţe.

Acest arbust produce un latex iritant, dar cu proprietăţi curative, iar în scop fitoterapeutic sunt utilizate îndesebi fructele şi frunzele. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conţinutului de minerale şi de vitamine. Smochinele prezintă numeroase beneficii pentru sănătate şi frumuseţe, fiind utilizate de secole în medicina naturistă.

Smochinul are în compoziţia chimică numeroase substanţe benefice: 84% apă, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficina, care ajută la digestie.

Smochinele proaspete se pot consuma coapte şi crude, iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate în compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g. Indiferent de forma lor sunt foarte hrănitoare.

Smochinele sunt utile în curele de slăbit datorită conţinutului de acizi graşi omega 3 şi omega 6 care accelerează mobilizarea grăsimilor din ţesutul adipos, fiind totodată foarte sărace în calorii, glucide şi lipide, în ciuda gustului delicios pe care îl au. Cea mai utilizată proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipaţia.

Prin conţinutul ridicat de calciu şi fosfor, de două ori mai mult decât laptele, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind util copiilor aflaţi în perioada de creştere precum şi tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu în sânge). Şase smochine conţin la fel de mult calciu ca o jumătate de ceaşcă de lapte degresat.

Smochinul are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice şi antiinflamatorii. Fructele consumate ca atare (crude sau uscate), infuzia din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt recomandate în tratarea următoarelor afecţiuni: tulburări circulatorii şi renale, amigdalită, angină, astenie fizică şi psihică, bronşite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipaţii cronice, dureri, gastrită, guturai prelungit, inflamaţii pulmonare şi ale gâtului, insomnii, iritaţii gastrointestinale, nefrite, pneumonii, răceală, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite şi viermi intestinali. Frunzele de smochin au proprietăţi antidiabetice. Triptofanul, prezent în smochine, induce un somn bun şi ajută la înlăturarea unor tulburări ale somnului precum insomnia.

În uz extern sunt folosite rămurelele tinere din care se extrage latexul, o substanţă care poate diminua petele de vitiligo. De asemenea, fructele fierte în lapte şi aplicate la nivel local pot grăbi vindecarea abceselor, a plăgilor, a bătăturilor, a furunculelor şi a negilor. Unele studii au corelat nivelul scăzut de potasiu din dietă cu tensiunea arterială crescută. Potasiul este un mineral care ajută rinichii să funcţioneze normal. Este, de asemenea, un electrolit, o substanţă care conduce electricitatea în corp, împreună cu sodiu, clor, calciu şi magneziu.

Potasiul este esenţial funcţiei cardiace şi joacă un rol cheie în contracţia musculaturii scheletice şi netede, ceea ce este important pentru funcţionarea normală a aparatului digestiv şi muscular. Un studiu publicat în Archives of Internal Medicine, în februarie 2001, realizat pe mai mult de 17.000 de adulţi, a indicat faptul că aportul adecvat de potasiu din fructe şi legume poate scădea tensiunea arterială.

Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate în polifenoli şi flavonoide. Aceşti compuşi sunt antioxidanţi, care previn problemele provocate de radicalii liberi. Ele sunt bogate în fibre alimentare, care protejează şi împotriva cancerului de colon şi de sân. Smochinele sunt o sursă bogată de benzaldehidă, un agent anticancerigen. Fructele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Smochinele sau laptele de smochine au început încet-încet să îşi facă apariţia în domeniul cosmeticii bio, datorită proprietăţilor benefice aduse pielii corpului şi tenului. Virtuţile smochinelor sunt multe şi se datorează prezenţei vitaminelor şi a acizilor graşi esenţiali.

Precauţii şi contraindicaţii: Smochinele sunt bogate în anumite săruri numite oxalaţi, care ne „fură” din depozitele de calciu şi fier. Prin urmare, copiii mici, persoanele anemice şi gravidele nu trebuie să exagereze cu consumul de smochine.

Folosite de cele mai multe ori pentru tratarea cancerul de piele, în cazul în care sunt consumate excesiv pe timp de vară, pot avea efecte negative asupra pielii, aceasta devenind mult mai vulnerabilă în faţa razelor ultraviolete. Un consum excesiv de smochine poate creşte riscul de fracturi sau de apariţie a osteoporozei ori a afecţiunilor osoase. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că smochinele conţin oxalaţi, compuşi care interferează cu absorbţia calciului în corp, necesar sănătăţii oaselor. (Text: Agerpres, Foto: letoilemagazine.com)