Mp3

Îşi dă în judecată părinţii pentru că au postat pe Facebook fotografii ale ei când era copil

facebook-04

O tânără austriacă de 18 ani a depus o plângere împotriva părinţilor ei, care refuză să elimine sute de fotografii din timpul copilăriei ei postate pe Facebook, scrie site-ul The Local.

Potrivit avocatului fetei, Michael Rami, părinţii ei ar fi publicat aproape 500 de fotografii ale sale pe Facebook, în decurs de 7 ani, unele dintre ele fiind considerate de ea jenante, cum ar fi sesiunile de schimbare a scutecelor sau în care apare dezbrăcată, relatează vineri, 16 septembrie, Direct Matin şi Le Figaro.

“M-am săturat să nu fiu luată în serios de către părinţii mei”, spune fata în ziarul The Local. “Ei nu au ruşine şi nici limite şi nu le pasă dacă este o poză cu mine stând pe WC, sau goală în leagăn. Toată viaţa mea a fost fotografiată şi făcută publică”.

Părinţii săi refuză categoric să retragă imaginile. De fapt, tatăl său crede că, din moment ce el a făcut pozele, aceastea îi aparţin şi, prin urmare, nimeni nu-i poate ordona să le elimine.

Deşi cazul poate părea comic, acest scenariu este probabil să se producă din ce în ce mai frecvent pe măsură ce generaţiile “reţelelor sociale” îmbătrânesc. Într-o asemenea măsură, încât poliţia naţională a emis un aviz de prevenire adresat părinţilor dependenţi de Facebook şi fericiţi că postează fotografii cu copiii lor. Avertismentul pune accent pe importanţa protejării vieţii private a minorilor.

Rezultatul procesului, care va avea loc în luna noiembrie, este încă necunoscut. Într-adevăr, legea austriacă privind protecţia vieţii private este destul de slabă, scrie Direct Matin.

În Franţa, de exemplu, publicarea unei fotografii fără consimţământul persoanei fotografiate poate fi drastic penalizată: 45.000 de euro amendă şi până la un an de închisoare.

Un articol din The Telegraph relatează la rândul său că în Marea Britanie, un studiu arată că, în medie, un părinte postează 1.500 fotografii ale copilului său pe reţelele sociale atunci până când acesta împlineşte 5 ani.

Potrivit studiului, 79% dintre părinţii în cauză credeau că imaginile erau private şi nu pot fi văzute de străini. O informaţie care dă frisoane şi dovedeşte că, după 12 ani, condiţiile de utilizare a Facebook rămân în mare parte necunoscute. (Text: Agerpres, Foto: yoda.ro)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *