Horia Moculescu a compus peste 500 de melodii

horia-moculescu

Compozitorul, pianistul şi interpretul Horia Moculescu s-a născut la 18 martie 1937 în Râmnicu-Vâlcea. La vârsta de şase ani a învăţat să cânte la acordeon.

A urmat cursurile medii la Turda, la Liceul de Băieţi (actualul Colegiu Naţional ”Mihai Viteazul” din Turda), unde s-a remarcat prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică uşoară la pian şi la acordeon, conform site-ului www.bestmusic.ro.

Artistul mărturisea într-un interviu că acordeonul îi fusese trimis de tatăl său, de pe front, în 1943 şi a învăţat singur să cânte la acest instrument. Mai târziu, acest lucru i-a folosit la studiul pianului, având norocul de a învăţa să cânte la pian cu profesori foarte buni.

Nu s-a putut înscrie la cursurile universitare ale Conservatorului din Bucureşti, întrucât avea origini italiene după mamă, iar tatăl fusese ofiţer în armata română interbelică. A urmat cursurile Facultăţii de Mine din Petroşani, unde a cântat cu orchestra facultăţii.

Ulterior s-a dedicat exclusiv muzicii, cântând ca pianist în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. În această perioadă a început să compună melodii de muzică uşoară. Piesa lui de debut a fost ”Salcia”, lansată în 1973, interpretată de Mihaela Mihai şi, mai târziu, de regretata Angela Ciochină.

A compus peste 500 de melodii, colaborând cu cei mai talentaţi interpreţi români — Margareta Pâslaru (”Balanţa inimii”, ”Ce bine e să ştii să citeşti”, ”Azi nu voi putea dormi”, ”Cere-mi”, ”Cine ştie”, ”La mulţi ani”, ”Până ieri”), Mihaela Mihai (”Salcia”), Gabriel Cotabiţă (”Prima iubire şi ultima”), Corina Chiriac (”Păi de ce?”, ”Inima ta”, ”Fir de busuioc”, ”Pentru tot ce-a fost îţi mulţumesc”) — dar şi-a interpretat şi singur piesele (”Singurătatea mea”, ”Primăverii n-ai ce-i face”).

A compus şi binecunoscuta melodie ”Anul 2000”, melodie cântată înainte de 1990 de corurile de copii, care a fost preluată recent de Guess Who, fiindu-i schimbat ritmul de muzică uşoară cu unul de hip-hop şi titlul — ”Locul potrivit”. Noua variantă a avut succes la radio şi în cluburi.

Din discografia sa amintim ”Norma Mia; Cosi Pallida; Madame; Ciao” (1962), ”Al III-lea Festival De Muzică Uşoară Românească Mamaia — August 1965” (1965), ”Salcia” (1976) şi compilaţia ”The Best Romanian Music” (2005).

A scris muzică de film pentru lung-metrajele ”Mireasma ploilor târzii” (1984), ”Vară sentimentală” (1986), ”Primăvara bobocilor” (1987), ”Maria şi marea” (1988), ”Secretul armei… secrete” (1988), ”Miss Litoral” (1991) şi serialul de televiziune ”Pistruiatul” (1973).

Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. De-a lungul carierei a primit peste 200 de premii.

Ani la rând (2009-2013) a realizat la Televiziunea naţională emisiunea ”Atenţie, se cântă!”.(Text: Agerpres, Foto: topromanesc.ro , Video: youtube.com)