Grădiniţă cu salină proprie

gradinita-cu-salina-03

Cei 50 de preşcolari ce frecventează grădiniţa parohiei reformate din cartierul Dumbrava Nord, din Zalău, se bucură de o dotare mai puţin întâlnită la o astfel de unitate de învăţământ – o salină în miniatură sau mai exact o cameră cu sare ce reproduce fidel atmosfera din saline precum cele de la Praid sau Turda.

Grădiniţa, cu un aspect deosebit, atât ca arhitectură, cât şi ca dotări şi condiţii, dar şi salina unică în oraş au făcut ca locurile pentru înscrierea copiilor la această grădiniţă să fie epuizate până în 2018. Pentru a prinde totuşi un loc, părinţii se grăbesc să-şi înscrie copiii la grădiniţă imediat după naşterea micuţilor.

„În grădiniţă, sunt înscrişi 50 de copii actualmente, în două grupe. E foarte solicitată grădiniţa. Avem înscrieri deja pe 2018. Copilul abia s-a născut este şi înscris deja la noi. Suntem la capacitate maximă. Salina a fost finalizată în octombrie 2015, în primul rând pentru copiii înscrişi la grădiniţă, dar cine are nevoie, are prescripţie medicală pentru tratament în salină, e binevenit„, a precizat preotul paroh de la parohia reformată din Dumbrava Nord, Olah Mihaly.

Ideea unei astfel de saline este preluată din Ungaria, unde, potrivit preotului, majoritatea grădiniţelor au astfel de camere cu sare.

gradinita-cu-salina-01

„Avem mai multe grădiniţe reformate din Ungaria cu care colaborăm, şi acolo am văzut că abia mai există grădiniţe fără cameră de sare, şi ne-am interesat cam cât ar costa, ne-am interesat dacă la Zalău există — şi din informaţiile noastre nu există şi momentan se pare că e singura cameră de sare din Zalău”, afirmă Olah Mihaly.

După consultări cu medicii specialişti, educatoarele Antal Erika şi Varga Borbala au stabilit pentru preşcolari un program de două vizite pe săptămână în salină, timp de 15-20 de minute.

Salina, în fapt o cameră căptuşită cu bulgări şi cărămizi de sare, e o adevărată desfătare pentru copii, care pot aici să sară pe o mică trambulină, să se joace cu diferite jucării sau pur şi simplu să se „bălăcească” într-o lădiţă cu sare, special amenajată.

gradinita-cu-salina-02

„Medicii spun să efectul este acelaşi ca într-o salină. Copiilor le place foarte mult pentru că e, de fapt, un loc de joacă. Sunt acolo fel şi fel de jucării, o lădiţă cu sare pe modelul lădiţelor cu nisip şi copiii se simt foarte bine. Cum se joacă în parc cu nisipul, aici se joacă cu sarea. Avem trei feluri de sare: sunt pe jos cărămizi de sare, bulgări de sare pe pereţi şi sare măcinată pentru joacă”, precizează preotul paroh din Zalău.

Salina a fost realizată cu sare adusă de la Praid, în regie proprie, ceea ce a redus foarte mult costurile cu manopera, proiectul fiind finanţat de Fundaţia „Bethlen Gabor” din Budapesta. (Text si foto: Agerpres)