Mp3

Gaudeamus 2016: Peste 850 de evenimente editoriale propuse de 300 de expozanţi

targ-gaudeamus

Aproximativ 300 de expozanţi propun peste 850 de evenimente editoriale şi profesionale la cea de-a 23-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, care se va desfăşura în perioada 16 – 20 noiembrie, la Romexpo.

La această ediţie, China este invitat de onoare al târgului.

Preşedintele — director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, şi-a exprimat miercuri, 9 noiembrie, speranţa că târgul va putea fi organizat şi anul viitor.

“Este a 23-a ediţie. Noi sperăm din tot sufletul, având în vedere contextul în care unii politicieni încearcă să ne treacă strada cu forţa, împotriva voinţei noastre şi a bunei practici europene, sper să nu fie ultimul târg Gaudeamus”, a spus Miculescu, la conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului.

El a precizat că Târgul Gaudeamus “este unul dintre evenimentele extrem de importante pe care Radio România le organizează, le susţine, le desfăşoară şi le finanţează exclusiv din veniturile proprii, respectiv din contribuţia cetăţenilor”.

Miculescu a menţionat că ediţia 2016 a Gaudeamus înregistrează o premieră prin invitarea la eveniment a unei ţări din afara spaţiului european — China.

“Sper că această deschidere pe care Radio România o face către Asia va contribui la acest schimb cultural extrem de important, la promovarea valorilor româneşti”, a spus el.

Totodată, Ovidiu Miculescu şi-a exprimat speranţa că ediţia din acest an va doborî recordurile de anul trecut în ceea ce priveşte participanţii, evenimentele şi vizitatorii.

La rândul său, Yan Jianwu, consilier cultural al Ambasadei Chinei la Bucureşti, a afirmat că “guvernul chinez acordă o atenţie deosebită participării la acest târg”, declarând că apreciază această participare ca o continuare a prezenţei României, anul acesta, ca invitat special, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing.

Potrivit acestuia, în afară de o delegaţie oficială condusă de directorul adjunct al Administraţiei de Stat pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune din China, Yan Xiaohong, la Gaudeamus vor fi prezente peste 50 de edituri importante, reprezentate de peste 100 de editori, precum şi un grup de scriitori importanţi din China.

La standul Chinei, vor fi prezentate peste 2.000 de titluri, 3.000 de exemplare, în limbile engleză, română, chineză, pentru ca un număr cât mai mare de cititori români să se apropie de această ţară.

Gaudeamus 2016, care va începe pe 16 noiembrie, va reuni peste 300 de expozanţi — edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră. Aceştia propun publicului peste 850 de evenimente editoriale şi profesionale, record în istoria târgului, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor.

Preşedintele de onoare al ediţiei este prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorectorul Universităţii din Bucureşti.

Și în acest an va fi organizată o tombolă, derulată pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, care va avea în acest an câteva premii extrem de atractive, şi vor fi acordate Premiile Gaudeamus 2016, care vor fi decernate duminică, 20 noiembrie, la ora 17,00.

Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10,00 şi 20,00. Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru tombola Gaudeamus.

Ca şi la ediţiile precedente, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate.

În cei peste 20 de ani, Gaudeamus numără 96 de târguri organizate în întreaga ţară, peste 2.600.000 de vizitatori şi circa 10.500 de manifestări desfăşurate în acest cadru. (Text: Agerpres, Foto: voceaclujului.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *