Mp3

Fotografii inedite cu Barack Obama

Barack-Obama-01

De-a lungul a două mandate prezidenţiale la Casa Albă, Pete Souza, fotograful oficial al preşedintelui american Barack Obama, a reuşit să surprindă în fotografii ce au fost publicate, nu doar prin canalele oficiale, ci şi prin intermediul social-media, sau portaluri ca Flickr sau Instagram, momentele cele mai intime, candide, sau amuzante în care a fost implicat preşedintele american, conform unui material publicat de The Guardian.

Fotografiile realizate de Pete Souza au valoare de document istoric, dar reuşesc totodată să pară familiare privitorului, să iscodească, fără lipsa de delicateţe a intrusului, în intimitatea omului care îmbracă costumul preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Criticii administraţiei Obama l-au atacat pe preşedinte pentru numeroase vini reale sau închipuite, de la eşecul de a închide temutul centru de detenţie de la Guantanamo, până la eşecul economic al administraţiei sale, care a contribuit la emergenţa în rândul republicanilor a unui personaj exotic care doreşte să devină preşedintele SUA, Donald Trump.

Fotografiile lui Souza spun povestea celor două mandate la Casa Albă parcurse de primul preşedinte de culoare din istoria SUA. Obama a reuşit imposibilul şi a transformat Casa Albă în “acasă”, un loc primitor şi familiar şi pentru oamenii simpli, nu doar pentru lideri politici sau celebrităţi. Atmosfera de “acasă” transcede numeroase dintre fotografiile realizate la Casa Albă de Pete Souza.

Barack-Obama-02

Una dintre fotografiile exponenţiale pentru această atmosferă este cea în care cuplul prezidenţial apare alături de Virginia McLaurin, o bătrână de culoare în vârstă de 106 ani. Preşedintele Obama râde fericit, în timp ce soţia sa, Michelle, dansează în Camera Albastră alături de Virginia McLaurin, care a fost invitată la Casa Albă în semn de recunoaştere a activităţilor sale în slujba comunităţii pe care le-a desfăşurat timp de mai multe decenii la Washington.

O fotografie surprinde momentul în care Barack Obama o sărută pe Wynetta Beamer, bunica unui subofiţer american, în timpul unei întâlniri cu militari răniţi şi familiile lor la Casa Albă în septembrie 2015.

Barack-Obama-03

O altă fotografie reprezentativă pentru Obama este cea realizată în 2012, alături de un băieţel în vârstă de 5 ani care a dorit să atingă părul preşedintelui american. Cel mai puternic om al planetei s-a înclinat adânc în faţa micuţului Jacob Philadelphia pentru ca acesta să-i poată pune mâna pe cap. Comentariile cu privire la valoarea simbolică a gestului surprins de fotografie sunt de prisos.

Barack-Obama-04

Preşedintele Barack Obama se joacă cu un copil de 5 luni în timpul unei vizite la Casa Albă în martie 2014.

Barack-Obama-05

Într-o altă fotografie care impresionează, un băieţel de trei ani, Clark Reynolds, este surprins în timp ce se uită cu veneraţie şi uimire la preşedintele american. Fotografia în alb-negru este realizată de la înălţimea copilului şi surprinde într-un mod extraordinar felul în care un copil îl percepe pe preşedintele Americii.

Barack-Obama-06

Un băieţel se apleacă pentru a-l săruta pe preşedintele Barack Obama în timpul unui picnic în curtea Casei Albe, în iunie 2012.

Barack-Obama-07

Alte fotografii surprind atmosfera relaxată de la Casa Albă şi confirmă excelentul simţ al umorului de care dă dovadă preşedintele Obama. Într-o astfel de fotografie Barack Obama se preface a fi prins într-o pânză invizibilă aruncată asupra sa de un băieţel costumat în Spider-Man.

Barack-Obama-08

Preşedintele Barack Obama se joacă cu copilul unui consilier prezidenţial în Biroul Oval, în octombrie 2015, de Halloween.

Barack-Obama-09

Într-o altă fotografie Obama apare în timp ce încearcă să-şi încurajeze fiica, în culise, înainte ca aceasta să urce pe scenă pentru a susţine un recital de dans.

Barack-Obama-10

Între 1983 şi 1989, Pete Souza a fost fotocronicarul unui alt preşedinte american care deborda de carismă — Ronald Reagan, primul actor de la Hollywood care a ocupat Biroul Oval. Poate cea mai faimoasă fotografie din acea perioadă este cea în care preşedintele Regan şi prima doamnă, Nancy Reagan, se întâlnesc cu Michael Jackson care este îmbrăcat cu o excentrică tunică în stil militar.

Revenind la Obama, poate cel mai important lucru care se desprinde din fotografiile realizate de Souza este umanitatea. Dacă privim aceste fotografii, cel mai puternic om al planetei nu pare să iubească puterea. În aceste imagini Barack Obama nu arată niciodată aroganţă, distanţă sau superioritate. El nu este un om periculos şi este caracterizat mai degrabă de modestie şi de simţul umorului.

Barack-Obama-11

Criticii ar putea invoca faptul că Pete Souza este plătit pentru a-l face pe Obama să pară “cool” şi ar fi desigur greu să-i contrazicem. Însă mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe preşedintele american pot depune mărturie că Obama i-a făcut munca uşoară fotografului său oficial, apărând în fotografii aşa cum este el, ca om, fără să încerce să pară altcineva, doar de dragul imaginii.

12

Peste timp, fotografiile lui Souza vor transmite povestea primului preşedinte de culoare din istoria SUA, un lider care a ştiut să rămână calm în situaţii de criză, care nu a lăsat importanţa mandatelor prezidenţiale să-l schimbe şi a încercat mereu să-şi păstreze şi să-şi arate umanitatea. (Text: Agerpres, Foto: Pete Souza)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *