Doha, amalgam de arhitectură tradiţională arabă şi modernă

Doha-01

Statul Qatar, cu o suprafaţă de 11.586 km pătraţi (include mai multe insule, insula Halul fiind cea mai importantă) şi o populaţie de 2,27 milioane de locuitori (2014), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătoreşte la 18 decembrie Ziua naţională, respectiv întemeierea Qatarului ca entitate statală, în 1878.

Menţionat pentru prima oară în izvoarele istorice ale lui Pliniu cel Bătrân (secolul I d.Hr.), teritoriul Qatarului, slab populat, este înglobat în secolul VII, în Califatul Arab, în secolul XIII-XIV în Emiratul Bahrain, fiind ocupat apoi, la începutul secolului XVI, de portughezi. Șeicatul de sine-stătător (cu capitala la Subara), întemeiat în 1766 de către beduinii originari din interiorul Peninsulei Arabia, conduşi de familia al-Thani, este ocupat de statul wahhabiţilor (1803), apoi de Sultanatul Oman (1810-1811).

Emirul Muhammad ibn Thani reconstituie în 1868, cu sprijin britanic, statul Qatar. Aflat, din 1871, sub suzeranitate otomană, la începutul Primului Război Mondial, Qatarul este ocupat de trupele britanice şi devine, la 3 noiembrie 1916, de jure, protectorat britanic.

Zăcămintele petrolifere, descoperite în 1937, încep să fie exploatate industrial în 1949, transformând în câteva decenii Qatarul într-un stat modern (din 1961 Qatarul este membru al OPEC). Între 1968 şi 1971, Qatarul face parte din Federaţia Emiratelor de la Golful Persic, iar la 3 septembrie 1971, şeicul Ahmad II ibn Ali al-Thani proclamă independenţa de stat a Qatarului, care devine în acelaşi an membru al ONU şi al Ligii Arabe.

Doha-02

Oraşul Doha, fondat în 1825, este capitala Statului Qatar şi numără 344.939 de locuitori (2014), potrivit worldpopulationreview.com. Alte oraşe: Ar Rayyan (272.465 loc.), Umm Salal Muhammad (29.391 loc.), Al Wakrah (26.436 loc.), Al Khawr (18.923 loc.).

Doha este cel mai mare oraş şi, deopotrivă, centrul economic al ţării, o economie ce are la bază, aproape exclusiv, veniturile obţinute din industria petrolieră.

Oraşul Doha este un amalgam de arhitectură tradiţională arabă şi modernă, printre cele mai interesante obiective numărându-se, potrivit site-ului oficial de turism  qatartourism.gov.qa. Piaţa Waqif, cea mai veche piaţă din Doha, considerată una dintre cele mai apreciate atracţii turistice din Qatar.

Doha-03

Turiştii pot găsi aici suveniruri, tămâie, parfumuri şi mirodenii, dar şi magazine meşteşugăreşti, care confecţionează articole tradiţionale de îmbrăcăminte, broderii şi bijuterii; turnurile Barzan situate în localitatea Umm Salal Mohammed, au fost recent restaurate, fiind construite între 1910-1916. ‘

‘Barzan” înseamnă ”loc înalt”, turnurile având ca scop protejarea surselor de apă locale, dar erau folosite şi ca un observator pentru a determina datele calendarului lunar; satul cultural Katara este parte a patrimoniului qatarez, construit pentru a reflecta arhitectura tradiţională veche, care prin designul său şi atmosfera naturală creează un mediu adecvat pentru activităţile intelectuale şi artistice.

Katara promovează cultura, organizând festivaluri, expoziţii, simpozioane, concerte şi alte activităţi artistice. Acest centru cultural a fost deschis în octombrie 2010 şi găzduieşte o serie de organizaţii, precum Societatea Fotografică din Qatar, Centrul cultural al copiilor, Societatea de teatru, Academia de Muzică din Qatar.

Doha-04

Alte atracţii culturale şi turistice: Muzeul Artelor Islamice, lucrare a americanului de origine chineză I.M. Pei, autorul faimoasei Piramide din Luvru, Paris, ce găzduieşte lucrări din lemn şi sticlă făcute în ţările din lumea islamică, pornind din Spania Medievală către India şi Asia Centrală; Muzeul Oriental din Qatar adăposteşte o rară colecţie de picturi, vechi de peste 200 de ani şi care descriu viaţa în Egipt, Maroc şi Siria, realizate de pictori care au trăit în Orient; Muzeul de Fotografie din Qatar este creaţia celebrului arhitect spaniol Santiago Calatrava şi găzduieşte atât galerii foto şi video, cât şi expoziţii temporare sau ateliere de lucru; Cornişa din Doha — faleza principală a oraşului este flancată de palmieri aliniaţi şi peluze cu flori, alături de clădiri şi hoteluri, îmbinând armonios stilul clasic cu cel modern, potrivit  qatarembassy.ro. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, flicrk.com, Video: youtube.com)