Diwali – Festivalul luminilor

diwali-02

Festivalul Diwali sau Deepavali sărbătorit în 2016, în perioada 30 octombrie-3 noiembrie, este unul dintre festivalurile hinduse care reuneşte întreaga Indie şi este cunoscut sub denumirea populară de festival al luminilor.

Pe toată durata sărbătorii se aprind lămpi mici, pe gaz, numite popular „diyas” care sunt aşezate în jurul caselor, pe terase sau verande, în grădini sau pe acoperişuri. În marile oraşe, se folosesc lumânări în locul lămpilor. Cu ocazia acestei sărbători se oferă dulciuri şi spectacole de artificii.

Festivalul se adresează atât celor tineri, cât şi celor în vârstă, copiilor, părinţilor, femeilor şi bărbaţilor, celor bogaţi şi celor săraci, reprezentând o ocazie de bucurie şi de petrecere.

Festivalul este primit cu bucurie în fiecare colţ al ţării, pentru că aduce lumină în casele oamenilor, iar lumina simbolizează speranţa, însă are şi o altă semnificaţie, în timpul sărbătorii se pare că sufletele celor morţi se întorc pe pământ şi trebuie aprinse lămpi care să-i ghideze.

diwali-03

Diwali sau Deepavali celebrează întoarcerea acasă a lui Rama după înfrângerea regelui Ravana şi încoronarea lui ca rege, potrivit www.fest300.com. Legenda spune că regele Dashratha avea trei soţii, Kaushalaya, Keykayee şi Sumitra şi patru fii, Rama, Bharat, Laxmana şi Shatrughan.

Rama era băiatul reginei Kaushalaya, iar Bharat al reginei Keykayee. Keykayee l-a dorit pe Bharat ca viitor rege de Ayodhya, în timp ce regele Dasharatha îl dorea pe Rama, fiul cel mare. Regina Keykayee s-a folosit de cele două dorinţe pe care i le promisese Regele Dasharatha şi a cerut trimiterea lui Rama în exil pe o perioadă de 14 ani şi încoronarea lui Bharat, în pofida faptului că acesta din urmă refuza să preia conducerea regatului.

diwali-04

În această perioadă, Rama a condus o bătălie victorioasă, omorându-l pe regele Ravana. Deepavali marchează întoarcerea victorioasă a lui Rama. Legenda spune că lui Rama i-a luat 20 de zile să ajungă înapoi în regat.

Deepavali celebrează victoria binelui asupra răului şi marchează, de asemenea, începutul unui nou an pentru hinduşi. Este un adevărat spectacol de haine populare colorate, de bijuterii şi accesorii de toate felurile. Se pun la punct afaceri pentru anul care vine, iar femeile, îmbrăcate în cele mai frumoase ţinute, se îndreaptă către temple.

diwali-01

Obiceiurile variază de la o regiune la alta, în funcţie de religie, cultură şi zonă geografică. Spre exemplu, deşi Diwali este asociat cu Anul Nou hindus, acesta este sărbătorit la date diferite în funcţie de tradiţiile locale. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Diwali- Festival of lights, Video: youtube.com)