Cum ne comportăm la picnic ori la grătar în natură

picnic-in-natura

Zilele cu soare, mai ales cele de la sfârşit de săptămână, sunt o ocazie pentru a petrece timp în natură, foarte multe persoane optând pentru ieşirile la iarbă verde. Pentru ca aceste ieşiri să fie plăcute, dar în acelaşi timp civilizate, trebuie respectate anumite reguli de bună cuviinţă.

Multe persoane aleg să meargă la pădure, unde îşi instalează mobilierul stil camping – măsuţă şi scaune pliante – şi aduc cu ei hrană rezistentă la căldură sau depozitată în genţi frigorifice.

Dacă sunteţi în grup mai mare, încercaţi să găsiţi un loc mai izolat, pentru că aglomerările de grupuri pot deranja de multe ori, mai ales dacă „vecinii” veniţi la picnic ţin morţiş să asculte şi muzică al cărei volum creşte direct proporţional cu numărul berilor băute. Unii chiar vin cu pachete întregi de carne, mititei, cârnaţi şi alte produse pe care le pregătesc la grătar.


De obicei, la picnic se merge cu sandvişuri gata pregătite, cu salate pregătire şi asezonate, cu fructe, cu dulciuri uscate, fără cremă, în general cu toate produsele gata preparate, transportate în recipiente sigure, iar plăcerea constă în a mânca la iarbă verde.

Se pot folosi tacâmuri şi veselă de unică folosinţă, care la final vor fi strânse într-un sac, împreună cu alte resturi sau recipiente goale, pe care le veţi duce la gunoi. Dacă nu există coş de gunoi în locul ales, le veţi pune în portbagajul maşinii şi le veţi arunca la tomberonul de acasă. Nu este permis să le lăsaţi acolo.

După masă, unii se pot relaxa jucând badmington, volei, şah, alţii pot face mici drumeţii, iar alţii pot alege să citească liniştiţi, pe un şezlong, la umbră. Nu este politicos să faceţi plajă lângă un drum public.

Pentru amatorii de grătar la pădure, există reguli mai stricte, în sensul că nu se poate face focul oriunde, iar panourile de avertizare în acest sens nu trebuie ignorate. Dacă au fost aduse provizii serioase de apă sau bere, vor fi păstrate în geanta frigorifică sau într-un recipient mare cu gheaţă (la majoritatea benzinăriilor există pungi cu gheaţă), nu e politicos să lăsaţi baxurile în cel mai apropiat pârâu, oricât de rece ar fi apa acestuia.

Dacă aţi făcut grătar, nu veţi pleca până nu vă veţi asigura că jarul s-a stins şi nu e niciun pericol să se reaprindă focul. Cel mai sigur e să-l stingeţi cu apă.

Ţinuta la ieşirile în natură va fi sport, lejeră. Pantalonii scurţi sau trei sferturi şi un tricou sau top din bumbac sunt cele mai potrivite. Încălţămintea va fi tot sport, dar e de preferat încălţămintea închisă în locul şlapilor, pentru a vă proteja de posibile înţepături ale insectelor. Preventiv, vă puteţi aplica pe piele, la plecare, o soluţie împotriva insectelor.




Nu veţi instala cortul dacă locul nu este pentru campare. Dacă aţi luat cu dumneavoastră la iarbă verde şi căţelul, supravegheaţi-l. În primul rând pentru a-l proteja, în al doilea rând pentru a nu-i deranja pe ceilalţi. În cazul în care sunteţi însoţiţi de copii, nu-i lăsaţi nesupravegheaţi în pădure, se pot rătăci sau accidenta.

Şi nu uitaţi că în ultima vreme există reguli foarte stricte pentru acest gen de excursii la iarbă verde, iar nerespectarea acestora se pedepseşte cu amendă. Protejaţi spaţiile verzi, pentru a vă putea bucura de ele. (Text: Agerpres, Foto: helpful.com)