Mp3

Ciobănescul mioritic apără copiii indiferent de riscuri

ciobanesc mioritic-01

Ciobănescul mioritic este o rasă originară din România, un câine folosit de veacuri de ciobanii din ţara noastră, pentru a le păzi şi a le proteja turmele şi avutul de animale sălbatice sau de hoţi.

Aceşti câini sunt din ce în ce mai apreciaţi şi de oameni care trăiesc în mediu urban şi rural la câmpie, fiind crescuţi pentru pază, sau chiar ca animale de companie, datorită temperamentului echilibrat şi devotamentului arătat stăpânilor.

Câinele din această rasă iubeşte mult copiii, pe care îi apară indiferent de riscuri. Are o expresie calmă şi inteligentă. Este neîncrezător cu necunoscuţii. Nu este recomandat pentru viaţa de apartament el având o blană bogată şi nevoie de exerciţii zilnice. Ar alerga cât este ziua de lungă, simţindu-se bine într-o curte unde îşi poate consuma energia. Este agil, sprinten şi cu un aspect viguros.

În prezent, acest câine este foarte popular în ţară, atât datorită aspectului impozant, cât şi al curajului său, fiind considerat de unii singurul câine care are şanse să scape cu bine dintr-o luptă cu ursul. Ciobănescul românesc mioritic este un câine de talie mare acoperit în întregime cu o blană lungă şi zbârlită.

Are un corp bine dezvoltat, cu un piept lat şi nu prea lung. Culoarea de bază pentru aceşti câini este de obicei albul, crem deschis sau gri pal, uneori cu pete de aceste culori. Greutatea este proporţională unui câine mare, dar nu gras. Masculii sunt mai înalţi şi mai puternici decât femelele.

Câinele necesită îngrijire permanentă. Periajul se începe de când este mic şi se face frecvent, intens, mai ales în perioadele de năpârlire când îi cade foarte mult păr. Trebuie înlăturat părul în exces din urechi şi dintre pernuţele de la picioare. Ca şi alte rase de câini, ciobănescul mioritic ţine cont de ierarhie, de aceea când va înţelege că stăpânul ia decizii, relaţia om-câine va fi una de succes.

ciobanesc mioritic-02

Un regim alimentar complet şi sănătos pentru ciobănescul mioritic trebuie să cuprindă orez sau arpacaş fiert foarte bine, supă de pui sau vită fără oase, oase de vită mari foarte bine fierte, un gălbenuş de ou pe săptămână, brânză dulce, biscuiţi simpli, mămăligă, legume (morcov, ţelină, păstârnac, ardei gras) fierte sau crude, conserve cu hrana uscată, etc.

Este interzis să consume carne de porc, oase de porc, peşte sau pasăre, fasole, mazăre, varză, cartof, ceapă, spanac (toate legumele care conţin o cantitate mare de amidon sau care fermentează), brânză sărată, caşcaval, grăsimi în exces sau prăjeli, mezeluri, ciorbe, băuturi alcoolice sau acidulate, dulciuri. Nu sunt semnalate anumite boli în mod special. Dacă este bine îngrijit, trăieşte până la 15 ani. (Text: Agerpres, Foto: activenews.ro, animalutul.ro, Video: youtube.com)

4 thoughts on “Ciobănescul mioritic apără copiii indiferent de riscuri

 1. mihaela

  Uita asa il transformati in javra de oras in loc de animal de stana, si dupa aia va mirati de ce mancati numai iaurturi si lapte cu E-uri din Olanda

 2. DECEBAL

  IMI PLAC TARE MULT CIOBANESTII ROMANESTI.
  Pe primul loc il vad pe MIORITIC apoi CARPATINUL,BUCOVINA si CORB.
  De departe Mioriticul este REGE.
  Multumesc,

 3. tepes

  In Romania sunt 2 asociatii chinologice- CNCCR si ACHR.

  CNCCR-este recunoscut de Ministerul agriculturii-BANI DE LA BUGETUL STATULUI??? cu poze VENTILATE in presa de fatada-CONSTANTINESCU ,ministrii etc-in realitate simpatie fara margini acordata bolsevicilor SARBU, NASTASE,A1-AVAND IN JUR DE 8.000 DE EXEMPLARE MIORITIC eventual si carpatin-CERTIFICATE SI OMOLOGATE -NERECUNOSCUTA DE FCI!!!!!

  Incercarea de asociere a DL CEZAR OISTEANU a CNCCR-ului cu GERMANIA ESTE HAZLIE SI OARECUM PUIERILA ,deoarece aceasta din urma este chiar UNUL DIN MEMBRII FONDATORI A FCI! OPS!

  ACHR-club/ong PRIVAT-cum alinta dl C.O acesta entitate este condusa de cocalarul -Stefanescu si gay-ul Muntean-CU RECUNOASTERE la fel de la Ministerul Agriculturii-CULMEA ESTE RECUNOSCUT DE FCI -ENTITATEA INTERNATIONALA IN MATERIE!!!!. Acest club are in jur de 61.000 exemplare MIORITIC-LOC 4 CA NR DE POPULATIE CANINA DE RASA in ROMANIA , aprox 44.000 ex de CARPATIN –LOC 5 IN ROMANIA,in jur de 8.000 ex DE BUCOVINA –PESTE LOC 10 IN ROMANIA,in jur de 2.000 de CORBI-PESTE LOCUL 15 IN ROMANIA-TOATE CERTIFICATE SI OMOLOGATE.

  SE DEDUCE SIMPLU DE AICI DIN ACESTA OARECUM COMPETITIE SI UN LUCRU F. BUN,si anume PERPETUAREA CAINILOR CIOBANESTI ROMANESTI.

  SE MAI POATE OBSERVA ATAT PENTRU CUNOSCATORI CAT SI PENTRU NECUNOSCATORI ANVERGURA FIECAREI ENTITATI DESCRISE MAI SUS -referitor la participari ,expozitii,organizare,premii etc

  INSA ESTE EDIFICATOR FAPTUL CA PORNIND DE LA STANDARDUL CIOBANESCULUI ROMANESC CARE AVEA 2 RASE (titulatura carpatinului de astazi ) -ANII 1934 ,ADAUGAT IN ANUL 1981 PENTRU CIOBANESCUL MIORITIC(barac,ZAVOD)-PRIMUL PAS INCIPIENT A FOST FACUT INCEPAND CU ANII 1986-2000,AICI AVAND FARA INDOIALA ROL PRIMORDIAL SI DL CEZAR OISTEANU-CONTINUIND CU ANII 2005 RECUNOASTERE PROVIZORIE ,CULMINAND CU 2015 RECUNOASTERE DEFINITIVA FCI -MIORITIC-FCI/349,CARPATIN -FCI/350,ULTERIOR a.c CU CEL DE BUCOVINA FCI/357,UNDE AU PARTICIPAT DIN MERS SI CONTINUA CEI DE LA ACHR.

  CHIAR DACA NU SE INTELEG INTRE EI ,CELE 2 CLUBURI POT CONTINUA SEPARAT-FIECARE CU SUSTINATORII SI SIMPATIZANTII SAI, CAT SI CUM DORESC PENTRU SIMPLU FAPT -CUM AM DESCRIS MAI SUS -CONTINUAREA INMULTIRII ACESTOR CATEGORII DE CIOBANESTI ROMANESTI!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *