Mp3

Cel mai lung covor din lume – 1.128,272 m

covor-facut-manual

La 19 mai 2016, în Borneo, Malaezia, peste 400 de ţesătoare din comunităţile Bakun, Murum şi Baram au primit titlul Guinness World Records pentru cel mai lung covor din lume lucrat de mână, măsurând uimitoarea lungime de 1.128,272 m.

Pentru a aprecia dimensiunea covorului, trebuie spus că acesta ar acoperi mai mult decât înălţimea cascadei Angel Falls din Venuzuala, cea mai înaltă cascada din lume (979 m).

Unele dintre ţesătoare fac parte dintr-un trib indigen cunoscut sub numele de Orang Ulu, care se găseşte doar în Borneo. Covorul care a doborât precedentul record, un covor de 797,51 m, fabricat de Hemtex AB din Suedia în 2010, a fost creat ca un simbol al culturii locale şi al tradiţiei, femeile din acest trib fiind bine cunoscute pentru ţesăturile de rattan (specie de palmier).

Încercarea a fost iniţiată de organizaţia locală de femei, Peng Doh Belaga, şi sponsorizată de Sarawak Energy Berhad.

Piese ale întregului covor au fost ţesute de femei din toată Malaezia, înainte de a fi adunate şi puse împreună.

Femeile au început lucrul la acest covor în luna ianuarie 2016, iar in ultimele cinci luni au fost filmate pentru un documentar numit “Mat Weaver Tale”. Filmul urmăreşte cum s-a ajuns la stabilirea recordului şi celebrează patrimoniul regiunii privind tradiţia ţesăturilor. (Text: Agerpres, Foto: youtube.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *