Mp3

Cameleonul

Cameleon

Cameleonii şi-au câştigat notorietatea datorită capacităţii de a-şi schimba culoarea pielii şi, în mod surprinzător, au devenit animale de companie extrem de îndrăgite.

Sunt reptile, din familia Chamaeleonidae, ordinul Squamata, cea mai mare parte fiind arboricole şi insectivore. În prezent sunt cunoscute aproximativ 200 de specii. O treime din speciile de cameleoni care trăiesc pe pământ se află în insula Madagascar (Africa). Această comunitate de cameleoni este cea mai mare din lume. Restul trăiesc în sudul Europei (sudul Spaniei, insula Creta), în Asia (India, Pakistan, Sri Lanka), în insulele Comores. Ei trăiesc în principal în zonele împădurite sau pe câmpii, în locuri umede sau foarte umede, uneori până la peste 2.000 m altitudine. Fosile ale acestor vieţuitoare s-au descoperit atât în Africa, cât şi Europa.

Cameleonul este un animal asemănător cu şopârla, dimensiunile fiind diferite în funcţie de specie. În general are o lungime de aproximativ 30 cm. Cel mai mare cameleon poate creşte până la 69,5 cm, potrivit Enciclopediei Britanice. Cel mai mic cameleon măsoară 13 mm şi este, de asemenea, una dintre cele mai mici vertebrate descoperite vreodată. Spre deosebire de alte animale, cameleonii continuă să crească pe tot parcursul vieţii lor.

Datorită adaptării la viaţa arboricolă şi la vânătoarea de insecte, corpul său este puternic comprimat, aplatizat lateral. Cameleoni sunt singura specie de şopârle care au picioarele zigodactile, cu degetele orientate două câte două pe laturi opuse, formând un “cleşte”, care le permit agăţarea şi căţărarea pe ramurile arborilor.

Limba are o dimensiune impresionantă, putând ajunge la o lungime de două ori mai mare decât cea a corpului. Ochii lor se pot mişca independent unul faţă de celălalt, permiţându-le să se uite în două direcţii diferite în acelaşi timp, pot realiza o rotaţie de până la 360 de grade şi se pot concentra rapid în coordonare, realizând o viziune stereoscopică a prăzii.

Caracteristica care l-a făcut pe cameleon atât de celebru este schimbarea culorii în diferite varietăţi: maron, verde, albastru, galben, roşu, negru şi chiar alb. Un nou studiu a constatat că aceste reptile îşi pot schimba rapid culoarea prin ajustarea celulelor speciale, numite celule iridophore, aflate în mai multe straturi sub piele. Cameleoni pot schimba aranjamentul structural al stratului celular superior prin relaxarea sau excitarea pielii, potrivit www.ipedia.ro, determinând astfel culoarea.

Schimbarea culorii reprezintă un sistem de comunicare, exprimând diferite atitudini, precum şi dorinţa de a se împerechea. Pielea îşi schimbă culoarea ca reacţie la lumină, temperatura sau în funcţie de dispoziţia sa. Cameleonul care nu este stresat poate avea o nuanţă verde a pielii. În cazul unui cameleon furios, culoarea pielii poate deveni galbenă, deoarece celulele cu pigment galben sunt dilatate la maxim, blocând astfel toată lumina albastră reflectată în straturile profunde.

Cameleonul ca animal de companie poate fi interesant şi unic, dar nu pentru toată lumea. Reptila necesită timp din partea proprietarului pentru întreţinere şi are nevoie de un spaţiu amenajat în aşa fel încât să imite habitatul său natural. Nu sunt companioni recomandaţi pentru o persoană comodă sau foarte ocupată şi fără timp liber.

Fiecare specie de cameleon are alte reguli de hrănire şi îngrijire, supravieţuiesc la temperaturi diferite şi mănâncă alimente diferite. Un exemplar tânăr născut în captivitate se va adapta mai uşor la noile condiţii de viaţă.

Ca şi spaţiu de adăpostire este preferat un acvariu de capacitate mare (minim 25 litri). Pentru o viaţă armonioasă şi sănătoasă în acvariu trebuie introduse plante verzi, unele mai înalte (pentru căţărare) şi altele mai joase. Pe podea se poate pune gazon artificial sau nisip.

Este necesară asigurarea unei temperaturi constante şi a unei surse de iluminare. În alegerea cameleonului ca viitor companion trebuie să ţinem cont de nivelul de umiditate din locuinţa unde îl vom aduce. Unele specii rezistente, nu necesită decât o umiditate moderată. Adăpostul trebuie curăţat săptămânal. Resturile alimentare se îndepărtează la sfârşitul fiecărei zile.

În sălbăticie, cameleonii consumă o gamă largă de insecte. Ca şi animale de casă, li se dau de obicei greieri, viermi alimentari şi viermi de ceară. Unii cameleoni mănâncă şi o cantitate mică de plante, potrivit site-lui animalutul.ro. Diversitatea alimentelor oferite este esenţială. Vitaminele sunt absolut necesare. Apa este un element vital în viaţa unui cameleon, o singură zi fără aportul necesar de apa poate produce o deshidratare severă.

Cameleonii sunt destul de rezistenţi, dar când se îmbolnăvesc, şansele de însănătoşire sunt de cele mai multe ori reduse. Primele semne că un cameleon este bolnav sunt cele referitoare la hrana, pe care o ignoră. Dificultăţile în mişcări, pot fi o problemă de nutriţie dar în acelaşi timp pot fi o problemă a structurii oaselor sau chiar de temperatură (prea scăzută).

Aceste reptile ating maturitatea în jurul vârstei de 9 luni. Sunt ovovivipare, care se reproduc o dată la doi ani. Speranţa de supravieţuire este de peste 10 ani.

Astăzi multe specii de cameleoni sunt considerate a fi ameninţate cu dispariţia cel mai probabil din cauza schimbărilor de habitat, cum ar fi poluarea şi defrişările, potrivit site-ului a-z-animals.com. (Text: Agerpres, Foto: animalspot.net, Video: youtube.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *